Dobozok, Lizák, Micsodák

cimkék: #jó könyv #Nik blog

Ha újat mond valakinek, hogy teljesen elfogult vagyok a Vivandra kiadó könyveivel kapcsolatban, akkor tessék csak nyugodtan meglepődni, aztán gyorsan körülnézni a könyveik között. Ugyanis mindig sikerül olyan dolgokat kiadniuk, ami engem (is) teljesen levesz a lábamról. Ott van például a Pernilla Stalfelt sorozat vagy az Amikor életemben először megszülettem, mindegyik önmagáért beszél, a bátorsága, az extravaganciája, és a humora... Legújabb könyvük - ami remélem szintén sorozat lesz, mert Franciaországban, szülőhazájában az - a kisebbeknek szól és megint csak egy nagyon jól sikerült kiadvány.

Hazudnék, ha nem vallanám be, hogy az illusztráció vett le a lábamról elsőként. A francia könyvekben eleve imádom, hogy nekik mintha zsigerből jönne, semmi erőlködés, és már fogom is a legexkluzívabb külsejű könyvet... Nálunk para van, ha kevés a szöveg és sok a kép, és mondjuk nem is akar akkora nagy dolgokat mondani a szöveg elsőre, pedig időnként ez teljesen normális, és mellesleg az elhallgatásban aztán meg sokszor ott a lényeg, gondoljunk csak a Coraline soraira.

Liza egy kislány a sok közül, aki persze hisztis és még a szülinapján is képes balhét csinálni - ugye milyen ismerős?- ráadásul egyik ajándékos doboz sem olyan, amilyennek lennie kéne. Aztán az egyik még mozog is, szóval totális a zűrzavar és a rosszkedv. De végül a mozgó doboz kinyílik, és kipattan belőle a beszélő kutya, innen gondolom sejti mindenki, hogy elég jó lesz a folytatás... A fordítónak (Hotya Hajni) külön köszönet, hogy Ritából Lizát csinált, nagyon illik a kislányhoz ez a név, és a szóviccekért is hálásak vagyunk, még a pont belefér kategóriába tartoznak. A második rész, amiben karácsony van, talán még jobban sikerült, a rendőrjelmezes Micsoda kutya kihagyhatatlan, kissé hajaz a Family Guyos kutyára nálam...

Nézzétek meg feltétlenül az illusztrátor, Olivier Tallec honlapját, én teljesen beleszerettem... Liza és Micsoda (ugye milyen jó kis név egy kutyának?) vonalrajzos, határozott kinézetükkel garantáljuk a fülszövegben írottakat: "Velük egy pillanatig sem unatkozhatsz!"

Kedvcsinálónak egy kis videó, amin többek között Micsoda abban a bizonyos rendőrruhában látható!!!!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek