Édességrablás és mesterbűntények profiknak

Siri Kolu: Mi, Banditáék (Móra, 2012)

cimkék: #jó könyv #ismertető #kaland #A hónap könyve #8-12 #regény

Szinte mindenki elképzelte már gyerek- vagy felnőttkorában, esetenként többször is, hogy így vagy úgy megszökik, elrabolják, megkerülhetetlen kalamajkákba keveredik, hőssé válik, és így tovább. Én sem maradtam ki a sorból. Ezért is örültem Siri Kolu Mi, Banditáék című könyvének annyira – minden benne van, ami egy igazán kalandos nyárhoz szükséges: rablás, rendőrség, mesterbűntények és persze meleg családi légkör, csak épp nem a megszokott módon.

Adott egy bandita család, de nem a megszokott fajtából. Különlegességük abból fakad, hogy nem egyszerűen félelmetesek és szeretnek kirabolni másokat, de kedvencükért, az édességért bármeddig hajlandóak elmenni. Mindegy, hogy málnaízű zselé, cukros keksz, csoki vagy épp medvecukor a zsákmány, a lényeg, hogy sok legyen. Persze annak is örülnek, ha más ennivaló, például egy karton mustár akad a horgukra, netalántán barbie baba, kártya és újságok, különösen a National Geographic. Egyetlen dolog nem kelti fel érdeklődésüket országúti rablójárataik során: a lepkefing, vagyis a pénz. A család embert eddig még soha nem rabolt, kivéve most, ezen a különös nyáron, amikor a gyerekeknek már csak egy barát hiányzott a teljes boldogsághoz. A családfő, Vakmerő Károly gondolt egy nagyot, és meglepte csemetéit a rengeteg zsákmányédesesség mellett egy frissen rabolt, Vilja nevű 10 éves lánnyal.

Közös kalandjaik, rémtetteik és mesterbűntényeik összekovácsolják a rablófurgonban együtt száguldozó csapatot. A bizalmatlanság fokozatosan fordul át barátságba. Vilja jegyzeteket készít, és segíti a rablókat a profi bűnelkövetésben, beletanul a „szakmába”, tanácsokat ad, megismeri, milyen forró serpenyőből a tóparton reggelizni, megtanulja, hogyan kell rabló módra fütyülni és vagányan viselkedni. Még  a családi konfliktusokat és problémákat is tökéletesen orvosolja. Az idillnek a rablók nyári fesztiválja vet véget, amikor Banditáék menekülni kényszerülnek. Vajon képesek lesznek változtatni életmódjukon? Vilja visszatér családjához vagy Banditáékkal marad?

Az illusztráció Makhult Gabriella munkája, mely a rajzokat és a fotókat ötvözi egyedi módon.  A rablóöltözék tökéletes, és bár kicsit szokatlan, nekem tetszik. Az egyszerű, rajzolt figurák különlegességét, hatásosságát pedig a szemek, a fotórészletek adják.

A finn írónő díjnyertes regénye abszurd humorral fűszerezett hibátlan road movie, a műfaj minden pozitív tulajdonságával. Finnországban azóta már megjelent a történet két újabb kötete, mely remélhetőleg hamarosan nálunk is kapható lesz.  A 8-12 éves korosztály számára kihagyhatatlan, szórakoztató nyári olvasmány.

 

Kapcsolódó cikkek