Egy bőrönd könyv a nyaralóba

Berg Judit nyári olvasmányajánlója

cimkék: #jó könyv #Berg Judit #nyár

Nálunk a nyári olvasmányok kigondolása meglehetősen összetett feladat: van, aki sokat és könnyen olvas, van, aki döcögősen, keveset, és persze kellenek nagy közös felolvasások, mesélések is, amikor akár órákra belefeledkezünk egy-egy történetbe egy nagy fa alatt, a pokrócon hasalva a kertben.

Lilu, a nagylányom (12 és fél) rengeteget olvas, szinte képtelenség kielégíteni az igényeit. Most fejezte be Rafal Kosik lengyel író sci-fi kalandregényét, a Félix, Net és Nikát, és azonnali rajongóvá vált. Velem is megígértette, hogy mielőbb elolvasom, szerinte biztosan tetszeni fog. Jelenleg a Gyűrűk urát olvassa, de időnként szüksége van egy-két óra kikapcsolódásra – ilyenkor levezetésképp újraolvassa valamelyik kedvencét: az Idődetektívek-sorozat és a Sódervári Sherlock-sorozat bármelyik darabját, Balázs Ágnes Lufi-sorozatát, vagy Jacquline Wilson Tracy Beaker-sorozatának valamelyik részét. Ezek néhány órán át tartanak csak ki, utána újra jöhet a Gyűrűk ura. A kötelező nyári olvasmányokkal is haladnia kellene – megbeszéltük, hogy nekilát valamelyik Jókainak, csak azt nem döntötte még el, hogy a Kőszívűvel vagy az Arany emberrel kezdjen-e inkább. Májusban rákapott a Rejtő-könyvekre is, a legjobb hatot elolvasta már, de néhány „jobb falatot” félretett magának nyárra. A közös nagy tervünk pedig, hogy együtt is elolvassuk a Durrbele Dorka-sorozat oldalági folytatását, Dorka öccsének, Büdinek a kalandjait. A Büdi-könyvek még csak angolul kaphatók (Büdi angol neve Stink), májusban hoztam Lilunak egy részt Németországból, a nagyját elolvasta már, néhol nevetgélt is rajta, de megbeszéltük, hogy közösen is böngészgetjük majd.

Dalma és Lilu

Mivel mi a vakáció jelentős részét a Balatonon töltjük, a kis nyaralóban tartott könyvek minden nyaralás elején slágerré válnak. Évek óta szinte rituálé, hogy nyár első közös olvasmánya a Moha és Páfrány, illetve a Rumcájsz és Manka könyvek. Idén nyárra megvettem a lányoknak a Tisztaszívű Tamást (Ian Beck), a Betyárvilágot (Komjáthy István-Dóka Péter), mert úgy tervezem, hogy a Bakonyban is fogunk kalandozni, de elolvassuk majd az új Csoda és Kószát és az új Ruminit is.

Borival májusban kacagtuk végig a Rettentő görög vitézt egy rettentő délelőtt a Heim Pál Kórház traumatológia osztályán várakozva – akkor mi voltunk a legvidámabb betegek. Mostanra viszont kedvet kaptak a lányok a mitológiai történetekhez, ezért magunkkal visszük a Balatonra a Larousse gyerekeknek szóló mitológiai könyvét, Szakács Esztertől a Villámhajigáló Diabázt és az általam néhány éve néhány éve „bespájzolt” Tótfalusi István gyűjteményt, Halhatatlan hősök címmel.

Bori (8 és fél) és Dalma (7) önállóan is fognak olvasni, lelkesen készülnek rá, de muszáj is gyakorolni egy kicsit: a most elvégzett első és második osztály után nem árt, ha az eddig tanultak nem mennek feledésbe nyáron. Bori a Durrbele Dorka-sorozatot választotta, az első részt már sikerült is befejeznie. Claude kutya kalandjai Borinál átütő sikert jelentettek, így Dalma is vállalkozott rá, hogy megpróbálja egyedül végigrágni magát, az amúgy nagyon kedvesen és viccesen illusztrált, könnyen olvasható meséken. Dalmával – gyakorlásképp, hangos olvasás céljára – Marék Veronika Öcsi és Bátyóját választottuk, mert ez a könyv tavaly nagyon tetszett az akkor elsőt végzett, nehezen olvasó Borinak. Dalma amúgy bármilyen nehéz szövegen hajlandó átrágni magát, ha a történetben minden kétséget kizáróan lovak szerepelnek. Kerestem neki néhány ilyen mesét is, sőt, egy kevés szöveget, de annál több lovas matricát tartalmazó színes kiadványt is hajlandó voltam a jó ügy érdekében megfinanszírorozni.

Bori és Vilmos

Vilmos mostanában nőtt bele a hosszabb mesékbe: már élvezi Vaclav Cvrtek könyveit, imádja a Pettson és Finduszokat, a Babar-könyveket, Kisvakondot, és a Panka és Csiribí meséket is. Nagy sláger nálunk a Majom mamája, ezt bármelyik nagytesó hajlandó neki felolvasni – néhány részt már az egész család kívülről tud, annyit nevettünk rajta. És persze jöhet bármi más is, feltéve, ha tűzoltóautók, munkagépek, vonatok dübörögnek benne.

Most, hogy így leírva látom a nyári terveinket, kicsit elbizonytalanodtam, lesz-e időnk strandolni is a sok jó könyv mellett…

Kapcsolódó cikkek