„Egy háziállat empátiára és felelősségre tanít.”

Interjú Pásztohy Pankával

2018. március 2.Pagony

cimkék: interjú Kávé mellé

Mitől lesz igazán szuper egy szülinap? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ Pásztohy Panka a Pitypang nevű kiskutya kalandjait elbeszélő sorozat legújabb részében, a Pitypang születésnapjában. Panka nem csak legszebb születésnapi emlékét osztotta meg velünk, de a gyerekek érzékenyítésének fontosságáról és empatikus készségük fejlesztéséről, valamint a háziállattartás vitathatatlan előnyeiről is mesélt nekünk. - Gyovai Kati interjúja.
- Először is, szeretnék gratulálni, hogy a Pesti mese című köteted bekerült 2017 TOP 25 gyerekkönyvei közé. Mit szóltál a szakma elismeréshez? Nagyon szép szavakkal méltatták az értékelésben a meséd.

- Köszönöm szépen! Természetesen nagyon örültem az elismerésnek. Külön öröm volt, hogy olyan könyvemet válogatták be a listára, amit nem csak illusztrátorként, hanem szerzőként is jegyzek.

 - Mesélj, hol találkoztál az igazi Pitypanggal és hogy került az arizóniai Phonex-be?

- Pitypang valódi neve Marty, és a tengerentúlon látta meg a napvilágot. Egy nagyon kedves barátnőmnek és családjának a kutyusa. Mikor három éve meglátogattam őket, akkor ismerkedtem meg vele.

 - Kiről mintáztad a történet főszereplőjét, Lilit?

- Lilit, a saját Lili nevű lányomról mintáztam. Illetve a kicsi Liliről, hiszen ő már 16 éves.

 - Ha jól tudom, neked is van egy kutyád és állatbarát családban nőttél fel. Szerinted miért fontos egy gyerek számára, hogy legyenek háziállatai?

- Van egy kis örökbefogadott yorkshire terrierünk, Kacat, és két utcán talált cicánk. Mikor a lányom ovis volt, tartottunk törpehörcsögöket, degukat, fűegereket és nyulakat is. Aztán Lili tízéves lett,  és úgy éreztem itt az ideje, hogy kutya is kerüljön a családba. Elég nagy volt már ahhoz, hogy türelemmel és figyelemmel viszonyuljon az új, négylábú családtaghoz. Kacat egy idős, ma már lassan a huszadik életévét taposó kutya, aki a szaporító telepen eltöltött tíz éve után még mindig rengeteg odafigyelést igényel. Úgy hiszem, hosszú élete titka, hogy bepótolhassa, amit elvettek tőle. Lilit empátiára, és felelősségre tanította.
Egy gyerek személyiségfejlődésének és szociális érzékenységének kialakulásában fontos szerepet játszik, ha megtanul bánni a nála gyengébbel. Erre tökéletes egy kutya vagy cica a családban.

-  Mi a te legszebb szülinapi emléked és miért?

- Szilveszterkor születtem, épphogy lecsúsztam róla, hogy én legyek 1978 első újszülöttje. Így aztán minden születésnapom, ha szerettem volna, ha nem, egy nagy tűzijátékba torkollott. Kiskoromban biztos voltam benne, hogy miattam ünnepel a világ.

- Fel tudnád idézni a számodra legkedvesebb vagy legemlékezetesebb ajándékot gyerekkorodból?

- Miután a szüleim mindketten képzőművészek, tartozott a házunkhoz egy nagy műterem is. Ide minden születésnapom délutánján elhívhattam az összes barátomat. A műtermet feldíszítettük lampionokkal és konfettivel szórtuk be. Nem játékokat, hanem egy nagy szilveszteri hangulatú zsúrt kaptam. Ennél szebb ajándékot azonban elképzelni sem lehetett volna! Az osztálytalálkozókon a mai napig emlegeti mindenki ezeket a mulatságokat.

 - Már több, Pitypang kalandjait elbeszélő meséd is megjelent a Pagonynál. Milyen kisebbek számára fontos témákat dolgoztál fel az előző kötetekben, és milyen témákkal szeretnél a továbbiakban foglalkozni?

- Az első három kötet a menhelyek világa és az örökbefogadás után a felelős állattartással, majd az állategészséggel és a környezetvédelemmel, a szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozott. Az új, kis négyzet alakú könyvekben egyszerűbb témákkal szeretnék foglalkozni. Olyan meséket szeretnék írni a gyerekeknek, amelyek segítenek nekik a hétköznapi témák között eligazodni, és ebben Pitypang és Lili lesz segítségükre.

- Mit szerettél volna elmesélni a Pitypang születésnapja című meséddel?

- Kutyatartóként elég hamar rájöttem, hogy bizony a kutyusok is olyanok, mint a gyerekek. Nem lehet őket kihagyni dolgokból. Kacat már előre várja velünk az ajándékbontást karácsonykor is. Nyilván a mesekönyvben ez a tapasztalat csak alapként szolgált. A mese lényege, hogy bármennyire is rólunk szól egy nap, mindig észre kell vennünk a többieket is. Lili nem önző a mesében, csak túlságosan figyelmetlen a kutyájával szemben. De minden klassz dolog akkor a legjobb, ha együtt örülhetünk neki.

- Milyen munkákon dolgozol jelenleg? Mit láthatunk tőled legközelebb?

- Több kiadónak dolgozom egyszerre, de a Pagony Kiadónál is több munkám van folyamatban. Már megérkezzett Pitypang születésnapja mellé Pitypang és Lili kutyás foglalkoztató füzete rengeteg matricával, egy nagyon cuki Pitypang és Lilis kirakó kisbőröndben, illetve egy évszakos kirakó is, szintén a kutyussal és a kisgazdájával.