Egy kis elmélet és gyakorlat szülőknek - Beszélj úgy, hogy érdekelje...

cimkék: #kritika #Nik blog

Eddig még nem jelent meg magyarul az Adele Faber és Elaine Mazlish szerzőpáros könyve, úgyhogy nagy hiányt pótolt a Reneszánsz Könyvkiadó. Inkább gyakorlati megközelítéseket és segítséget kapunk olyan kínos és egész életre kiható döntéshelyzetek kezelésére, amiket talán könnyen tudunk alkalmazni mindennapjainkban.

A könyv csoportterápiákra, csoportos foglalkozásokra épít, a szerzőpáros az itt szerzett tapasztalatait adja vissza különböző formákban.

Felhasználja a különféle eseteket, amiket a szülők panaszkodva, nagy nehezen - de időről időre egyre könnnyebben - elmesélnek, és ezekhez a rövid storykhoz rendel hozzá különféle megoldási lehetőségeket. Hogy ne érezzük üres okoskodásnak és szupertanácsadásnak az egészet, sokszor a megoldást a szülőkön keresztül nyújtja, akik kipróbálják otthon a csoportos foglalkozásokon hallottakat, tanultakat. Természetesen a gyerek egyenrangú félként való kezelése a legfontosabb, és eközben mégis erősen alapoznak arra, hogy a szülő legyen felkészült.

A könyv segít abban, hogy kétséges helyzetekben milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az adott probléma kezelésében. Rengeteg gyakorlati tanácsot kapunk, és ami fontos, hogy korosztály tekintetében is igen tág regiszert vizsgálnak. Az egyévestől a kamaszokig megélhető problematikus helyzetekből kiindulva tele van mindenféle necces szituációval a könyv, és nem abból indul ki, hogy bárki is tökéletes lenne egy ilyen helyzetben. Azt viszont hamar egyértelművé teszi, hogy közelebb van a megoldás, mint gondolnánk. Néha többet ér az, ha elhisszük, hogy a másiknak (tehát a gyereknek) nagyon rossz az, ha sötétben kell elaludnia, vagy piszkálta az ovistársa, mintha rögtön jönnénk az okos, segítő magyarázattal, a számára érthetetlen okfejtéssel.

Humoros képregények kísérik a példákat, ahol sokszor a jó és rossz reakciók felsorolása döbbenti rá az olvasót arra, hogy tényleg milyen hajszálon múlnak reakciónk, illetve hogy mennyire egyszerű lenne másképpen. Nem szégyen beismerni olykor, hogy elszakad a cérna, vagy hogy sok a hangos szó, csak a felismerést nem árt, ha követi a cselekvés...

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek