Egy lány, egy fiú

Szépség és Szörnyeteg, Titanic

cimkék: #jó könyv #királykisasszony #ismeretterjesztő

Két új képeskönyvet szemeltünk ki nektek: mindkettő nagyon népszerű történetet dolgoz fel, amit számtalan átiratban, változatban van jelen a piacon. Az egyik a Szépség és Szörnyeteg, amely a felújított Disney-verziónak köszönhetően borzasztó népszerű és uralja vizuálisan a piacot (és hatalmas merchandisinggal van megtámogatva), a másik a Titanic-sztori, amiből a filmtől kezdve hatásvadász dokukon keresztül internetes összeesküvéselméletekig minden van (például nekünk egy nagyszerű Titanic-zsúros mesénk Rácz Nóra szupertitanicos rajzaival). Mindkét könyv ügyesen nyúl a témához, és egyszerre tálalja befogadhatóan és színvonalasan őket.

Sarah Gibb - Ursula Jones: Szépség és Szörnyeteg

Az eredeti történetet meglehetősen híven követi Sarah Gibb és Ursula Jones változata. A szerzőpáros sorozata azokat kislányokat és szüleiket célozza, akik a lányos, Disney-feldolgozások által extranépszerűvé vált meséket nem a Disney-verzióban szeretnék megkapni. Félreértés ne essék, nem vagyok dogmatikus, elitista Disney utáló, sőt, nagyon sok Disney filmet nagyon szeretek. De a film és a könyv két külön dolog. A Disney könyvekben a lebutított illusztrációkhoz jobbára hajmeresztő szövegek társulnak. Sarah Gibb sorozatával két legyet ütünk egy csapásra: eleget teszünk a kislányok nyúzásának, megkapják a mindenki által kedvelt történetet. Ráadásul nagyon lányos, nagyon cizellált-rózsaszín kiadásban. Viszont mi is nyerünk: ízléses könyvet vettünk, elfogadható szöveggel, amely nem hagy ki lényeges elemeket a sztoriból. Nem egy Benedek Elek – sem az archaikus-archaizáló mesenyelv, sem az élvezetes mondat- és gondolatritmus nem jellemző rá. De nagyon egyszerű, tiszta szöveg, amit jó olvasni. Tehát! Az Aranyhaj és Szépség rajongó lányoknak mindenképp melegen ajánlom. Nálunk a célcsoport le se tette, mindenhova magával hurcolta, hogy nézegethesse az árnyjátékszerű és míves-színes képek váltakozó sorát.

Rázós kalandok a Titanic-fedélzetén

Ha az előző könyvet kislányoknak ajánlottam, ezt kisfiúknak kéne. De nem és nem! Ahogy egy népmese is izgalmas a kisfiúknak, akár királylány a főszereplője, akár nem, úgy a Titanic története is izgalmas a lányoknak is. Van abban valami hátbotzongató és bizarr, hogy egy kegyetlen katasztrófa vált ki kisgyerekekből (is) ilyen óriási érdeklődést. A könyv a kegyetlenségek kikerülésével írja le a Titanic építését, az óriásgőzösök léterjöttét, a körülöttük zajló versengést. A hajó belseje, építészeti érdekességei is teret kapnak, és csak a könyv második felének témája a katasztrófa. A képregényszerű képek, figyelemfelhívó kiemelések, boxok jól tagolják az információt – használható, érdekes könyv született, amiből a nagy fanatikusok újat nem, de a kezdők az alapokat megtudhatják.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek