Egy város nem csak épületekből és utcákból áll

A Budapest OFF kulisszatitkai – Jeli Viktória

cimkék: #interjú

Jeli Viktória egy rendezvénysorozatra írta meg az első városnovellát, amelyből aztán megszületett a Budapest Off, kamaszoknak szóló kortárs antológia. Olvassátok el vele készült interjúnkat!

- A te írásodból kiindulva született az Budapest Off-kötet. Adódik a kérdés: hogyan született a novellád?

- Schermann Márta és Garai Judit felkérésére írtam, akik egy Pesterzsébet köré szerveződő összművészeti, közösségi programsorozatot szerveztek. A történetet egy olyan népmesei szerkezetre építettem fel, amely lehetőséget adott arra, hogy dramatizálva mutassam be Pesterzsébetet. A mesében egy világszép lányra, Pesti Erzsire szemet vet az ördög, a lány pedig menekülni kezd előle. Eközben találkozik a többi szereplővel, akik Pesterzsébet legendás szereplői, fontos helyszínei, történelmi emlékei szimbolikus vagy kevésbé szimbolikus formában. Csak el vannak bújtatva a mesében.

- Ezek szerint helyi nevezetességeket választottál és azok köré építetted a mesét?

- Attól függ, mit tekintünk nevezetességekek. Legendák kötődhetnek hétköznapi emberekhez is: például a helyi rendőrkapitány mesélte el, hogy van egy lány, aki időről-időre meztelenül végigsétál Pesterzsébet utcáin. A rendőrök már ismerik, külön takarója van a kapitányságon, amit ráterítenek, mielőtt hazakísérik. Szerintem egy városrész életében, lényegének megértésében ugyanolyan fontosak ezek a hétköznapi szereplők, mint a fontos történelmi személyek és események. Az egyikben megcsillan a másik, ahogy egy kis viskóban is meg lehet látni a palotát.

- Hogyan lehet történetekbe vagy akár érzésekbe foglalni egy épületekből és utcákból épülő várost?

- Nem vagyok biztos benne, hogy a város csak épületekből és utcákból áll. Az élmények, a személyes tapasztalás az, ami létrehozza a város bennünk élő képét. Például nekem régtől fogva mániám, hogy amikor leesik az első hó, akkor felmegyek a Budai Várba. Évekre visszamenőleg tudom, hogy amikor az első havat végigjártam, milyen hangulatban voltam, hány évesek voltak a gyerekeink, hogyan kapcsolódott az a séta az én történetemhez. Szerintem mindenkinek vannak ilyen élményei. Ezekből épül fel Budapest. A mi Budapestünk.

Kárpáti Tibor illusztrációja

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek