Egyedül is olvashatod!

Állatos mesék nagyon kezdő olvasóknak

cimkék: #szemle #állatok

Nálunk egy féléve tud olvasni a még óvodás, nagyobb gyerek. Egészen különböző szövegeket olvas: verseket, egy-egy regényfejezetet, ha a gonosz anyja nem hajlandó a végtelenségig mesélni, képeskönyveket. Bár szerintem nagyon ügyes, de azért még hamar elfárad. Ha bele is kezd egy nagyobb könyv egy fejezetébe, nem tér vissza hozzá, nem olvassa napra nap önállóan ugyanazt. Viszont nagyon-nagyon szereti a rövid, de mégse babás szövegű, szép képeskönyveket, mint például a Szépség és Szörnyeteg, Az emlékfoltozók, a Sárkány a lépcsőházban. Ezekben olyan kevés szöveg van, hogy képes egyedül végigolvasni, de nem 2-3 évesekre szabták a történeteket. Pár olyan könyvet vettünk kézbe a Pagonyban, amelyekben sok kép és kevés szöveg van, valamint sok-sok állat, és most jelent meg nemrég.
Szabó T. Anna: Tükörcicák, ill. Maul Ági, Tessloff Bablion

Hamar kedvencünkké vált Szabó T. Anna két Tükörcicája, Laci és Cila. A két kiscica segít tortát sütni a cukrászatban a cukrászmesternek, de persze előtte-közben összerohangásszák az egész cukrászatot, felborogatnak mindent, és egyáltalán, nagyon cicásan viselkednek. A minisztori mellett a lényeg: a vers, ami nem erőltetett, hanem egyszerűen csak jó, visz magával, van humora, lüktetése. Én még aludtam, amikor az íróasztalomon megtalálta a lányom a könyvet, elolvasta, majd odahívta a húgát is, mondván, hogy ez annyira cuki, hogy neki is fel kell olvasnia!
Menyhért Anna: A kis ló és a kacsukahal, ill. Balogh Andrea, Móra

A  kis ló nálunk a kisebb gyereknek az egyik kedvence. Noha úgy érzem, sokszor nem az ő szintje a szöveg (három évesen hallgatta, amikor az első kötetek megjelentek), a rajzokért rajong. A mostani kötet már egyértelműen a nagyobb gyerekeknek szól, tényleg a kisiskolásoknak, mert áttételesebb és sötétebb a története. Tomi most sötét kedvében van ugyanis, semmi sem jó neki, és ezért egy olyan halról kap mesét, aki sötét kedvében sötéttel, haraggal árasztja el a tengert. A népmesei és valós elemek egybefonódása nagyon jó megint, a zöld mondanivaló nekem kicsit lógott a mesén - és a címmel sem tudtam megbarátkozni. Komolyabb kis elsősöknek ajánlom!
Alex T. Smith: Claude rivaldafényben, Manó Könyvek

A Claude-nak már öt része van, és jó sok gyereket megnyert magának - én legalábbis elég gyakran hallom a Pagonyban, hogy nézd, mama, itt az új Claude! Claude egy aranyos és kissé szórakozott kutya, aki ahelyett, hogy egész nap unatkozna, amíg gazdái távol vannak, inkább mindig elszökik otthonról, és mindenféle kalandokba keveredik. Társa ebben a kissé rigolyás, félős és fáradékony Bolyhos Zokni uraság. Ugyan egy sorozat ötödik részénél a poénok már ismerősek, és a történetváz sem okoz meglepetést, de a kezdő olvasóknak a visszatérő formák csak könnyebbséget okoznak. Itt igazán kevés betű jut egy oldalra, viszont annál több poén - és persze a végén megint Claude érdeme, hogy lelepleződik a Ki mit tud? kisebbségi komplexusban szenvedő elrontója.

Hogy milyen klassz is ez a sorozat, az kiderül, ha belelapozol a Claude rivaldafényben című kötetbe!

 

További nagyon kutyás könyveinkról itt olvashatsz egy korábbi cikket!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek