Egyik kutya, másik eb?

Kutyás könyvek augusztusra

cimkék: #szemle #jó könyv #állatok #kutyák #Best of

Annyi, de annyi kutyás könyv és film készült a gyerekeknek, sőt, felnőtteknek is. Ha van kutyánk, akkor tudjuk, hogy a kisgyerek és a kutya viselkedése között számos párhuzam található - és most nem csak a "nagy szemekkel kajalejmolás tetszőleges idegentől" az egyetlen dolog, amire gondolok. Ezentúl a kutya a gyerek egyik legideálisabb játszótársa - például a végtelenségig képes ugyanazt a hülyeséget csinálni, mint labda után rohangászás vagy földön hempergés. Nagyon, nagyon sokat kibír. Nem veheti el a gyerek kedvenc játékát, szemben a szomszéd kisfiúval. És ráadásul egy csomó pozitív emberi tulajdonságot tudunk belevetíteni: hűség, bátorság, önfeláldozás. Viszont vele szemben a gyerek is nagy lehet: gondoskodást és figyelmet lehet tanulni a kutyákkal. Meg azt, hogy miképp kell figyelni egy mogorva, fájós lábú öreg bácsira, amivé a kutyánk lesz 15 év alatt. Jöjjenek hát a szerintünk legjobb kutyás könyvek! Szollár Vera és Győri Hanna ajánlója.

Itt van mindjárt az egyik nagy kedvencem, Pudlimász, a háromlábú kutya. Imbusz mester hűséges társa és szerelősegédje a világ leghűségesebb és ezzel együtt legszeleburdibb kutyája, aki azért nem megy a szomszédba egy kis huncutságért.

 


Kőszeghy Csilla bumfordi Bumburijának már nagyon sok rajongója van, képzeld, tavaly még egy lelkes olvasónk képeslapot is küldött neki a nyaralásáról! Nem csodálkozom népszerűségén, hiszen gazdájához, Lilihez hű csetlő-botló barna kutyus azért, ha teheti, szívesen keveredik bonyodalmakba, csatangol el a városban, vagy bóklászik a tengerparton, ahol még egy rákkal is meg kell küzdenie. Kisebbeknek böngészőként is használható a nagyon színes, nagyon klasszul képeskönyv, annyi apró, eldugott részletet találtok benne, és reményeink szerint készül már a harmadik kötet is. Hajrá Bumburi!

Kőszeghy Csilla másik kutyáját, Gubancot még nem ismerik olyan sokan, pedig ő is nagyon helyes, az én szívemhez nagyon közel áll, hiszen olyan, mint a mi pulink! Szeretetre, melegségre vágyik és meg is leli ezt Hanna mellett. Igazán szép és kedves könyv nagy kutyabarátoknak, és azoknak, akik még csak vágyakozva nézik a szomszéd kutyáját. És persze ez a könyv is tele van nézegetésre csábító képekkel.

A francia Liza-sorozat Micsoda nevű kutyája is szuper telitalálat, akár a nevét nézzük, akár a minimalista szürke-fekete-piros illusztrációkat. Az eddig magyarul olvasható kötetek mindegyike fordulatokban, vicces párbeszédekben gazdag, nyugodtan olvassuk fel egy nagy ovisnak, vagy nyomjuk a kezébe egy kezdő olvasó elsősnek, garantált a siker.

 


Egy másik nagyon menő angol könyvsorozatban Claude kutyával találkozhatsz. A szintén minimalista rajzokkal díszített 3 kötetről itt olvass bővebben, és vedd meg mondjuk azt a kötetet, ahol Claude és Bolyhos Zokni uraság épp nyaralnak.

 

Kicsit visszautazhatunk az időben a barna házikabátos bácsik és őszkontyos nénik világába Janikovszky Éva Bertalan és Barnabásával. Nem csak ikreknél arat nagy sikert a könyv, mert a két egyforma dakszlikölyök névkeresési kálváriája mindenkit meghat és megnevettet, ahogy kell.

Persze a nagyobbaknak is elkél egy-két kutyás könyv. Úristen, de sokszor elolvastam A vadon szavát Jack Londontól kiskoromban! Az eredendő szabadságvágy fogalmazódik meg elemántáris erővel ebben a könyvben, ahogy egy rendes kiskamaszban is. Mindeközben Buck, a főhős a körülményektől függően vad vagy szelíd, hű vagy álnok - miközben dönt és felel a tetteiért. Nem egy egysíkú hős, hanem összetett, érzékeny kutyaszemélyiség.

Az éneklő kutya után cirkuszra már nem sokat kell költenünk - legalábbis nekem eltartott egy darabig, amíg úgy éreztem, képes vagyok megnézni egy állatszámot. Az éneklő kutya a maga fájdalmas énekével a szélsőséges érzelmek nonverbális csatornája - jó azonosulni ezzel a szótlan szenvedéssel kicsit, a könyv erejéig. A társadalom lenyomata is e könyv, ahogy Mihály összevissza hánykolódik különböző gazdák, közegek, értékek között, és amikor újra és újra magára marad, megszólal az ének.

Középiskolásoknak ajánljuk a közelmúlt talán picit elfeledett klasszikusát, Déry Tibort. Én kamaszkoromban befaltam az életművet az expresszionista kezdetektől (A kéthangú kiáltás) A befejezetlen mondatig. Ebben a kavalkádban ott áll Niki, a kor létbizonytalanságának kitett ember emblémája. De nem jelkép, húsvér kutya ő, aki nem tudja szép magyarázatokkal és pótcselekvésekkel elterelni a tekintetét a borzalomról. El kell olvasni, többet tud múltunkról és viselkedésünkről sok-sok negédesen nosztalgiázó visszanézésnél.

És akkor még nem említettem a nagyobbaknak írt Szuperszonikus kutyát, Fekete István Bogáncsát, vagy a hős finn eposzt feldolgozó Kutya egy Kalevalát!

Szóval akár kutya, akár eb, olvassuk és szeretgessük őket ebben a kutya nagy melegben is.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek