Elefánt a gyerekkönyvboltban

Könyvfesztiváli előkészületek a Vivandra Kiadónál

cimkék: #interjú #állatok #Marék Veronika #könyvfesztivál #kiadók

A Könyvfesztiváli előkészületeket bemutató sorozatunkban most a Vivandra kiadó tulajdonosa, Ágoston Alexandra beszél a kiadó könyvéről - a lelkesedésből és kíváncsiságból alapított kiadó, mely először olyan érdekes, provokatív könyvekkel jelentkezett, mint a Kaki-könyv vagy a Halál-könyv, most hazai szerzőtől választott egy kötetet a portfóliójába: Richly Zsolt és Marék Veronika közös munkájának eredménye lesz ez a kötet: A kékpöttyös elefánt.

Milyen új kötettel készültök a Könyvfesztiválra?

Ágoston Alexandra: A Könyvfesztiválra egy könyvünk jelenik meg, A kékpöttyös elefánt. Ezt Richly Zsolt rajzolta még az 1960-as évek végén, és a Kisdobosban jelent meg: minden lapszámban egy-egy történet. A főszereplő a piros masnis kis elefántlány, aki találkozik egy-két állattal és barátkozni akar velük - e találkozásokból nagyon helyes, vidám történetek lesznek. A könyvben 20 epizód szerepel.

A szerző legnépszerűbb animációs filmsorozatának, A kockásfülű nyúl című sorozatnak az alkotótársát, Marék Veronikát kértük fel arra, hogy írjon szöveget a rajzos történetekhez. Mivel évente 3-5 könyvet adunk ki, ezzel a könyvvel régóta dédelgetett tervünk valósult meg, a többire majd később kerítünk sort.

Richly Zsolt 1941-ben született, a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult 1961-1966 között, ahonnan rajzfilm tervező-rendező főiskolai diplomával került ki.  1981-ben Balázs Béla Díjjal tüntették ki, 1986-ban Érdemes Művész elismerést kapott. Olyan egészestés rajzfilmek köthetők a nevéhez, mint a Háry János 1983-ból, s olyan egyedi animációs filmek, mint az INDIÁBAN (1966), a SZVIT (1968), és felsorolásszerűen: A PÁVA 1969, MEDVETÁNC 1971, MOLNÁR ANNA 1972, A HÉTPÖTTYÖS AUTÓ 1973, A KECSKE ÉS A KOS 1974, ESTE A SZÉKELYEKNÉL 1998, HOMMAGE Á VAJDA LAJOS 1999, A HETVENKEDŐ SÜN, Kormos István verses meséje, 2004 (Kecskemétfilm Kft), A KEVÉLY KISKAKAS, Kormos István verses meséje, 2007 (Kecskemétfilm Kft), KŐMŰVES KELEMEN, filmballada 2009.

Ő készítette A KOCKÁSFÜLŰ NYÚL (1975) a KÍVÁNCSI FÁNCSI (1986) és a FABULÁK - HELTAI GÁSPÁR MESÉL (1987) rajzfilm-sorozatokat, de Ternovszky Bélának is tanácsadója volt a Macskafogó 2 elkészítésénél.

Grafikai munkáit A betlehemi királyok és az Altató című József Atilla-versekre készült diafilmeken, a Harcsabajusz Kapitány vímű filmen (Marék Vera szövegére), A kiskakas gyémánt félkrajcárján (Arany László), a Ludas Matyi diafeldolgozásán, és a Ramajana Ráma királyfi történetét feldolgozó diafilmjén lehet látni. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára.Az Könyvfesztivál után nyáron az Ünnepi Könyvhét lesz az az esemény, amire új kötetekkel készülnek a kiadók. Mondanál-e pár szót a könyvheti terveitekről, ha nem túl korai?

Ágoston Alexandra: Az Ünnepi Könyvhétre készülünk a Chaos Walking ifjúsági trilógia második kötetével. A Kés a Zajban első rész után a tempó már nem olyan észvesztő, viszont a feszültség a cselekményes fordulatok miatt ismét fokozott. A főszereplők az élet sűrűjében szembenéznek számos fontos kérdéssel a feminizmustól a terrorizmusig, és nagyon nehéz döntési helyzetekbe is kerülnek.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek