Elő a tojásokkal, itt a húsvét!

Győri Borbála kreatív blogja

cimkék: #kreatív #Húsvét

Próbáltatok már nyers tojást pattogtatni? És beleharapni egy márványtojásba? Vagy tojás belsejében kristálykertet növeszteni?

Mindjárt itt a húsvét, és ilyenkor a csapból is a tojásfestés folyik. És tényleg, igazi tojást festeni nagyon jó móka, de mi egyrészt nem vagyunk nagy tojásfogyasztók, másrészt én kicsit mindig ódzkodtam attól, hogy a mindenféle festékkel befestett tojásokat megegyem. Úgyhogy idén inkább fatojásokat festettünk, az igazi tojásokkal viszont nagyon egyszerű és látványos kísérleteket végeztünk. Próbáljátok ki ti is a húsvéti kísérleteinket! - Győri Borbála kreatív blogja

1. Pattogó tojás

Forrás: The Toqued Egg


A három kísérlet közül ez a legegyszerűbb, leglátványosabb és garantáltan nem lehet elrontani. Persze, hogy ez volt a kedvenc nálunk is!

Hozzávalók
• ecet
• üvegtál vagy egy akkora befőttesüveg, aminek a száján kényelmesen kifér egy tojás
• tojás
• ételfesték (nem feltétlenül szükséges) 

Mossátok meg a tojást, majd tegyétek az üvegtálba vagy a befőttesüvegbe. Öntsetek rá annyi ecetet, hogy bőven ellepje. A tojás kicsit lebegni fog, ez nem baj. Az ecetsav azonnal el kezdi bontani a héjat, és a kémiai reakció során keletkező szén-dioxid gyönyörű buborékköpennyel vonja be a tojást. Sőt, ha szerencsétek van, a rengeteg buborék összevissza forgatva még meg is táncoltatja a tojást. Ha színes tojást szeretnétek, akkor keverjetek egy kis ételfestéket az ecetbe. (A megfigyelhető kémiai reakció: az ecetsav és a tojáshéjat alkotó kálcium-karbonát reakciójából kálcium-acetát, víz és széndioxid keletkezik. A tojáshéj feloldódását jelzi, hogy a kálcium-acetát fehér trutyiként megjelenik az ecet tetején.)

A kísérlet legnehezebb része, hogy egy éjszakát várni kell, hogy az ecet teljesen lebontsa a tojás kemény héját.

Reggel öntsétek le az ecetet a tojásról vagy egy kanállal óvatosan vegyétek ki a tojást (vigyázzatok, a tömény ecet nagyon csíp, a gyerekek ne nyúljanak bele kézzel). És már pattoghatnak is a tojások! Kezdjétek pár centiről, majd hagyjátok, hogy a gyerekek próbálgassák, hogy milyen magasról marad még egyben a tojás. Készüljetek föl rá, hogy előbb-utóbb persze kipukkannak, akkor meg lehet vizsgálni az a vékony hártyát, ami a tojás kemény meszes héján belül körbevette, és a héj lebontása utána egyben tartotta a tojást.

Aki nem hiszi, nézze meg, tényleg pattognak!

Ha több napig hagyjuk a tojást az ecetben, azt is megfigyelhetjük, hogy eredeti méretéhez képest megnő. Ennek az a magyarázata, hogy az ecetben lévő víz egy része átjut a tojást egybetartó vékony héjhártyán. (Ez az ozmózis jelensége: amíg a tojásban kevesebb a víz, mint körülötte, azaz a tojás sűrűbb, addig víz áramlik be a membránon, hogy a sűrűség kiegyenlítődjön. Így működik az emberi sejtfal is.)

2. Márványtojás

Forrás: Peckish Me


Egy kis fekete teával gyönyörű márványos mintájú tojásokat festhettek. Ezeket aztán tényleg bárki nyugodtan megeheti, (az is, aki tart a hagyományosan festett tojásoktól), sőt, a márványtojások kifejezetten dekoratívak köretként. A gyerekek pedig élvezik, hogy bátran kőbe haraphatnak.

Hozzávalók
• tojás
• fekete tea
• szójaszósz (esetleg)
• egy fazék víz

A tojásokat mossátok meg, tegyétek fel egy fazék vízben, forraljátok kb. 10 percig, majd vegyétek ki őket. Egy konyharuhába tekerve óvatosan ütögessétek vagy görgessétek meg őket, úgy, hogy a héjuk mindenhol megtöredezzen, de ne jöjjön le. Lógassatok a vízbe 3-4 teafiltert vagy szórjatok bele teafüvet. Tegyétek vissza a tojásokat, és hagyjátok őket a forró vízben állni 50-60 percig. Ha van otthon, akkor a vízbe önthettek egy kis szójaszószt, hogy még sötétebb legyen. A héj repedésein beszivárgó teavíz változatos mintában festi barnára a tojásfehérje felszínét.

3. Kristálykert

Forrás: Youtube, Learn To Grow


Egyszer írtam már arról, hogy mennyire nem sikerült kristályt növesztenünk itthon. De persze nem adtuk fel a próbálkozást, viszont a mezei konyhasó helyett inkább bevetettük a nehéztüzérséget: a timsót (kálium-alumínium-szulfát). Egy kicsit bonyolultabb eljárással, de végül sikerrel jártunk. A sok kudarc után hatalmas volt az öröm, amikor egy nap alatt fantasztikus kristályok nőttek a tojáshéjakon.

Hozzávalók
• timsó (én kertészeti boltban találtam nagyobb kiszerelésűt)
• folyékony, de nem vízbázisú ragasztó
• tojás
• egy fazék víz
• ételfesték vagy tojásfesték
• körömvágó olló
• ecset

A tojásokat egy nagyon hegyes kis ollóval vágjátok félbe (a belseje mehet rántottának), a fél héjakat mossátok ki és papírtörlővel töröljétek szárazra. A folyékony ragasztóból nyomjatok ki egy keveset, majd egy ecsettel kenjétek be ragasztóval a héjakat. Utána mindenhol szórjátok be alaposan timsóval a ragasztós felületet. Ezután várni kell kicsit, míg a ragasztó megköt. Ezt a részét mi inkább megcsináltuk előre este, és reggel folytattuk azzal, hogy vizet forraltunk, majd a vízben feloldottunk egy zacskó timsót (telített oldatot készítettünk). Megvártuk, amíg már nem volt forró, és akkor a belsejükkel felfelé fordítva beleraktuk a tojáshéjakat. Itt is érdemes kipróbálni, hogy pár csepp ételfestéket vagy tojásfestéket adunk a vízhez. Reggel tettük be a héjakat a timsós oldatba, és délután, mire a gyerekek hazajöttek az oviból, már meg is csodálhatták a tojáshéj belsejében nőtt kristályokat (ahogy hűl le az oldat, túltelítetté válna, ezért kicsapódik a legalkalmasabb kristályosodási ponton a timsó - ami jelen esetben a timsós tojáshéj). Érdemes várni egy éjszakát, vagy a türelmesebbeknek akár több napot is, mert ahogy párolog a víz, egyre több só fog kiválni.

Jó tojásozást!

 

Kapcsolódó cikkek