A tolvajok és sárkányok úrnője - Cornelia Funkéről négykezes

Cornelia Funke Németország egyik legnépszerűbb ifjúsági szerzője, dicsérői a német Rowlingként is emlegetik. A hasonlat, mint legtöbbször, csak félig-meddig stimmel. Funke is fantasy-szerű könyvekben utazik, de a helyszínekben és a szereplők mindennapjaiban is sokkal kevesebb a non-stop mágia és több a hétköznapi küzdelem (ami nem oldható meg rögtön egy varázslattal). Rajongói nem csak fordulatos történeteiért, hanem ezért is szeretik.
tovább...

Ne felejtsük a népmeséket!

Egyre több a jó és igényes kortárs mese, de van, amit a modernek sem tudnak kárpótolni. Mert ugyan szeretünk tobzódni az abszurd elemekben, és azt is örömmel vesszük ha a hősök árnyaltabb személyiségek, mint "egyarcú" társaik, de mégis csak úgy szerencsés, ha a kezdetekben inkább annak a bizonyos kétpólusú világnak a határain belül tanulunk meg eligazodni.
tovább...

Amit 2009-ben kiadtak és mi olvastuk, szerettük, és ezt meg is írtuk

Ha már az a divat, hogy minden év elején 2009-es toplistát készít mindenki, mi is készítettünk egyet. Mi az, ami nagy találat volt ebben az évben gyerekkönyv ügyben? Mert amellett, hogy kik voltak 2009 szépei, vagy épp hányan lettek anorexiásak a nagy nyomás alatt, szembe kell néznünk azzal a ténnyel is, hogy megint kiadtak egy csomó gyerekkönyvet és bizony nem is akármilyeneket. Most csak a jóról, maradjunk ennél... Összeszedegettük a best offokat!
tovább...

Cipelő cicák a cirkuszban, és az azt megelőző "cirkusz" - Berg Judit írása

Cipelő cicák a cirkuszban, és az azt megelőző "cirkusz"

Egy sorozat folytatása számomra hatalmas hangulat- és önbizalom hullámzással jár. Először is jön a mindent eltöltő jó érzés: a már kitalált, megszeretett szereplőket újra mozgásba lehet hozni, vissza lehet térni ahhoz a hangulathoz, stílushoz, gondolatvilághoz, ami egy-egy sorozatra jellemző, és amit annyira szeretek. Mert szeretem mindegyik könyvemet, és igazán mondhatom, hogy jó viszonyban vagyok a szereplőimmel. Hogy ők is szeretnek-e engem, nem mindig egyértelmű, de hogy én nagyon szeretem őket, az nem kétséges.
tovább...

Emma újra bejelentkezik

Finy Petra előző könyvét, a Tesó-ügyet már sokszor dicsértem, mert nem kevésszer forgatjuk itthon, a kistestvér érkezésétől felforgatott lelkű háromévesem kívánságára. Akinek a gyereke már érzékenyebb a kisebb poénokra, csavarokra, de kíváncsi a tesó-ügy, azaz a terhesség, a születés részleteire, valamint arra, hogy hogyan is lehet megosztani a kis rombolóval a közös otthont, annak nagyon jó, humoros, nyelvileg kiemelkedő traumafeldolgozó könyv a Tesó-ügy...
tovább...

Gasztrokaland két japán kisegérrel

Emlékeztek még gyerekkorunk menzai kosztjára? Na és a mindent vivő, bár kissé száraz piskótakockára, az aránytalanul kevés csokoládéöntettel? A japánok egyik kultikus mesekönyvében a két kisegér, Guri és Gura is piskótát süt. De szerettem volna én ezt gyerekkoromban! A mai gyerekek kapnak még piskótát ebédre? Az öntet még mindig olyan kevés? Na és Gurit és Gurát ismeritek-e?
tovább...

Paddington, a nagyon angol medve

Paddington annyira angol, mint a Tesz-Vesz Város, Mary Poppins vagy a Fecskék és Fruskák. Összetéveszthetetlen emeletes házak, kiskertek, teák és kakaók, kandalló és jómodor, taxisok, boltosok, rendőrök.

Paddington a Legsötétebb Peruból érkezett 1958-ban potyautasként hajón és vonaton a Paddington pályaudvarra, ahol a Brown család megtalálta, (örök)befogadta és egy gyors névválasztással megkezdte az "anglicizálását". Nagy szerencsénkre most már hozzánk, Magyarországra is megjött.


tovább...

Északon a melankólia mellé humor dukál

Múmin, Nils Holgersson, vagy - a füleiről elhíresült - Sten-Malte sikere már több, mint harminc éve töretlen idehaza. Talán mert tőlünk, magyaroktól sem áll távol az önreflexív irónia, az abszurd humor, vagy az a finom melankólia, amely oly sok északi történetnek a sajátja. Az újabb írógeneráció pedig jó érzékkel ötvözi a skandináv hagyományokat egy minden eddiginél szókimondóbb, frissebb, frivolabb humorral. Még mindig elvágyódunk otthonról, holott rettentően félünk a magánytól, állandó késztetést érzünk az önmeghatározásra, de ha lehet, még többet nevetünk, és több kalandba keveredünk Sáskalapkáékkal, Pivel, vagy épp Norvégia leghíresebb targoncásával, Kurttal.
tovább...

MESÉK A NAPOS OLDALRÓL...

A mesés napkelet, a felkelő nap országa és így tovább... Egy világ, ahol a nap az úr, ami egyrészt determinálja egész más fűszerek, ételek, természeti jelenségek létrejöttét, másrészt teljesen más életritmust szab meg az ott élők számára. A mesékből is visszaköszön a misztikum, a varázslat, az isten(ek) mindenhatósága, és a mindennapi bölcsességek, egyszerűség, türelem és pengeeszűség különös együttélése. Szívjuk magunkba a sáfrány, a curry és a gyömbér illatát, nem fogunk csalódni, lazuljunk el, és tartsuk szem előtt az indiaiak elnyűhetetlen "kötőszavát": shanti, shanti, azaz béke, béke!
tovább...