A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK MA ÉS ANNO...

Listánkból kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy aranyos, gyerekek kedvence mesehős váljon valakiből. Nem árt egy nagy pocak, nagy szem, jó, ha mindennapi problémáink vannak, és időnként bájosan mosolygunk. Cukiság listánk első fejezetében a mai cukikkal ismerkedhetünk meg kicsit mélyebben... (Győri Hanna írása)
tovább...

REPÜLÉS MÁRTON LÚDON - avagy reformpedagógia a javából

Nils Holgerssont a legtöbben a nyolcvanas évek végén a televízióban vetített rajzfilmsorozatból ismerhetik. A főcímzenét azt hiszem 20 fölött bárki el tudná dúdolni. Elárulom, hogy az idegesítő kis pocok nincs benne a könyvben, és ez sokat javít az élményen....
tovább...

Hogyan születik egy Pagony-könyv?

"Négy új könyve jelenik meg a Pagonynak most Könyvhétre. Arra gondoltunk, talán érdekes lehet, ha beszámolok arról, hogyan és miképpen jöttek létre ezek a könyvek, mi zajlott a háttérben, mennyi ötletelés, gondolkodás, próbálkozás, és végül írás-rajzolás vezetett odáig (idáig), hogy most a Könyvhéten kézbe vehetjük, olvashatjuk és nézegethetjük őket.
Könyvet készíteni, jó és egymáshoz passzoló szerzőket-rajzolókat keresni, találni, szövegekkel bíbelődni nagyon élvezetes munka. Különösen akkor, amikor olyan igazi összmunka jön létre, mint amilyet most élhettünk át a Cipelő cicák készítésekor." (Kovács Eszter)
tovább...

A sokszínűség izgalma - Réber László világa

Aki a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években volt gyerek, annak meghatározó nyomot hagyott a vizuális memóriájában Réber László képi világa. Kevés olyan gyerekkönyv-illusztrátor van, akinek ennyire beépült a neve a (művelt) köztudatba. Nem csoda, hiszen olyan népszerű gyerekkönyv-szerzők állandó partnere volt, mint Lázár Ervin vagy Janikovszky Éva. Az ő rajzai nélkül teljesen elképzelhetetlenek ezek a művek - nem is tudom, hogy a Ha én felnőtt volnék vagy a Már megint szövegei hogy állnának meg a gyerekesen satírozott gömböc kisfiúk és hatalmas masnis kislányok, a jellegzetes felnőtt pózokba merevedett különböző nénik és bácsik nélkül.
tovább...

Most akkor manó vagy süni? - Sünimanó

Családi meseregény, ahol - a történet minden helyszíne és szereplője valóságos. Bármilyen eltérés a véletlen műve. Hát ez a könyv nem a sünökről szól, ahogy azt első hallásra gondolnánk. Manók pedig igenis léteznek!
tovább...