tovább...

Mustafa Ruhi Sirin: A macska, aki éjjel szájharmonikázott

A kakasviadalok és a bazárok világában járunk, ahol a mese nemcsak a gyermekkor privilégiuma, hanem mindent átszövő valóság. Mustafa Ruhi Sirin történetei a keleti mesék hamisítatlan hangján szólnak életről, halálról, szeretetről, és az ember helyéről a nagy világegészben.


tovább...

Karácsonyi dekorációk és utolsó pillanatos ajándékok

A végső hajrában jól jön néhány olyan kreatív ötlet, amivel legalább egy kis időre lefoglalhatjuk a gyerekeket. Az alkotás folyamatába pedig felváltva segíthetnek be a felnőttek: az apukák nyomtathatnak, vághatnak, a nagyszülők pedig segíthetnek a díszek összeállításánál. A cikk végén pedig két remek, utolsó pillanatos ajándékot mutatunk be.


tovább...

Kitörni a varázstalanított világból

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A tizenöt éves Jacob Portman egy napon kénytelen szembenézni gyermekkora dajkameséivel. De vajon a csodálatos képességű gyerekek tényleg csak Portman nagypapa kitalációi? A mesemondó furcsa körülmények közt leli halálát, unokája pedig kész a rejtélyek nyomába eredni. Jacobot különös, sokszor hátborzongató fényképek, és háborús szemtanúk beszámolói segítik a nyomozásban. A birkaürülékkel, antropológiai lelettel és náci bombákkal kikövezett út messzire visz, messzebbre, mint ahogy azt Jacob valaha is sejtette.


tovább...

A babáknak lelkük van

Finy Petra - Szegedi Katalin: Maja tizenkét babája

Egy baba nem egyszerűen csak játéktárgy. A gyerek animisztikus szemléletében a tárgyaknak ugyanúgy lelkük, akaratuk van, mint az embereknek. Egy testtel, végtagokkal és arccal rendelkező, emberformájú baba esetén mindez még nyilvánvalóbb. De mi van akkor, ha a gyerek felnő, ha saját, dédelgetni, nevelgetni való, húsvér gyereke születik? Finy Petra történetében ekkor jönnek a bajok, de aggodalomra semmi ok! Egy Maja nevű kislány kész elsimítani minden ellentétet, és a végén még a nagy titokra is fény derül.


tovább...

Kézműves Mikulás

Könnyen elkészíthető Mikulás- és karácsonyváró ajándékokat válogattunk össze a netről. A legötletesebbek megint a többfunkciós darabok, amik nem csak nassolásra jók, de játszani is lehet velük.


tovább...

Kutyaütő komédia

René Goscinny - Jean Jacques Sempé: A kis Nicolas

Nem voltam gyerekként sem egy nagy újraolvasó típus, de a Janikovszky-köteteken és a kis Nicolas-sorozaton azért minden nyáron rendre átmentem. Belém ivódtak Sempé vonalas, karikatúraszerű rajzai, a képregényes szó- és gondolatbuborékok, az, hogy a gyerekek sokszor annyival kisebbnek tűnnek a felnőtteknél, mint amilyenek a való életben lennének. Kicsik ugyan, de tudjuk: sok kicsi sokra megy. Aki pedig ismeri Nicolas-t és a barátait, az tudja csak igazán, miről beszélek.


tovább...

Szutyoksári

Enni és festeni igazán jól csak két kézzel lehet. Ha a játszótéren sok a kavics, akkor abba négykézláb kell elmerülni, és javallott jó mélyen, könyékig süllyedve beletúrni. A homokozó önfeledt fetrengésre, a pocsolyák pedig tapicskolásra valók, ezt minden gyerek jól tudja. A bosszúság csak az az egészben, hogy a végállomás mindig a fürdőszoba lesz, a sok felesleges sikálással pedig felettébb értékes játékperceket vesztegetünk el. De van valaki, aki még a legpiszkosabb gyereket is túlszárnyalja. Ő Szutyoksári, a holland gyerekek nagy kedvence. Papp Eszti cikke végén olvassátok el a fordító ajánlóját is!


tovább...

Alex Cousseau - Charles Dutertre: A király, akinek nem volt semmije

Már megint egy szerzőpáros, akik fittyet hánynak a konvenciókra. És milyen jól teszik! Adva van egy inverz világ, ahol a királynak semmi, a népnek pedig minden jár. Hamarosan a király mellé szegődik egy macska. A cseppet sem szokványos mesei fordulatok nyomán kerül csizma a macska lábára, érme a csizmába, és egy beszélő hal a macska gyomrába. Finom humorral átszőtt, kedvesen abszurd mese, ahol a történet végi tanulság nem kiabál, inkább csak halkan suttogja a fülünkbe: a világ legértékesebb kincse a barátság.


tovább...