Lili világa

Agnès Lacor - Gwen Le Gac: Lili

Az igazi tolerancia ott kezdődik, ahol az elhallgatás, a félrenézés, a színlelt tapintat és a sajnálkozás véget ér. A Csimota Kiadó legújabb kötetében egy kisfiú mesél down-szindrómás húgáról. Agnès Lacor és Gwen Le Gac Lili című képeskönyve a tolerancia-sorozat egyik legerősebb darabja.


tovább...

Szép könyvek a toplistákon és a boltokban

Eseménydúsan telt ez a hét is a gyermekirodalmi blogok táján. A Publishers Weekly és a The New York Times is leközölte rendes évi gyermek-, illetve ifjúsági könyves toplistáját. A Guardianen a rasszista vádakkal illetett Harsinyás Pippivel foglalkoztak. Idehaza pedig remek interjúk készültek a legfrissebb gyermek- és ifjúsági könyvek szerzőivel, fordítóival.


tovább...

Világok, ha találkoznak

Eugène Ionesco - Etienne Delessert: Mesék 1-2-3-4

Négy mese, három világ elsöprő találkozása: a gyermeké, Marie-France-é, a drámaíróé, Eugène Ionescoé, és az illusztrátoré, Etienne Delessert-é.

A lenyűgőzően szép és sokrétű kötetről Ionesco két jó ismerője, Papp Eszter és a boltvezetőnk, a Barrus Kiadó vezetője, Fekete András elemzését olvashatjátok - mintegy a lány és az apa szemszögéből.


tovább...

Heti blogroll

Amellett, hogy igyekszünk olvasóinkat naprakészen tájékoztatni a gyermekkönyves újdonságokról, azért fél szemünket természetesen rajta tartjuk a többi, hasonló profilú oldalon is. Az e heti termésből szemezgettünk könyvajánlókat kezdő olvasóknak, világvégét váró, spleen hangulatban merengő tiniknek, óvodásoknak, és a pelenkáról épp leszokóban lévő aprónépnek egyaránt. Majd minden nap találunk egy-egy igazán jó, kreatív ötletet is a neten, a legjobbakat kiválogattuk nektek.


tovább...

Firkálj bátran!

A lányok királykisasszonyokat, a fiúk pedig autókat szeretnek rajzolni, ugye? Állóképeket gyártunk halomszám, amin esetleg később megjelenik valamilyen formában a mozgás is, de mégiscsak olyan, mint egy fotó. Egy elképzelt, vagy kedvelt pillanat kimerevített képe. De mi lenne, ha elkezdenénk játszani a papírral és a ceruzával? Ha mozgásra bírnánk azt, ami valójában nem mozog, ha történettel bíró “kisfilmet” gyártanánk két dimenzióban? Vagy egyszerűen csak belelátnánk olyasmit is a dolgokba, amik előtte nem jelentettek semmit sem? Pacák, véletlenül ejtett foltok, kisgyermekek firkái és összetépkedett papírfecnik elevenedének meg, lenne belőlük valami jelentéssel bíró, egészen más dolog. Hogy miért jó, ha kicsit feszegetjük a hagyományos kereteket?


tovább...

Füzetkötés kreatívan

Gyerekkorom egyik legkreatívabb megoldása az volt, mikor a nagymamámmal a maradék tapétákba bugyoláltuk az iskolai könyveket, füzeteket. A szüleim már akkor élen jártak az újrahasznosításban, mikor még koránt sem volt divat az ilyesmi. Én persze jobb szerettem volna az osztálytársakhoz hasonlóan, csupa új holmiba csomagolni. Az idő azonban a szüleimet igazolta. A többieknek már negyedévben lemállott a vadiúj, drága csomagolópapír, az én tapétakötésemet viszont lerobbantani sem lehetett. Volt olyan darab, amit még évekig használtam. A retró most nagy divat, úgyhogy tapétára fel! Vagy szemezgessetek további ötletekből a hajtás után!


tovább...

Retrót a kézbe!

Kövecses Panni: Erik és Csipesz nyomoz

Egy habkönnyű nyári krimi kicsiknek és nagyoknak, kezdő és gyakorlott olvasóknak, krimibolondoknak, megrögzött nosztalgiázóknak, retróőrülteknek és dizájnfanatikusoknak, az eklektika jegyében. Kövecses Panni és a Lajka Books első könyve.


tovább...

Gyilkos a bőr alatt

David Almond: Csókás nyár

David Almond forró nyári történetében arra a vidékre vezeti az olvasót, ahol jelenleg él, ahol a kastélyok, római erődök és megannyi ősi rom visszhangozzák a letűnt korok kegyetlenkedéseit. A rettegés, a mészárlás, a halál helye volt ez - írja Almond. Sok más fejlett-világbeli gyerekhez hasonlóan ma itt élik gondtalan mindennapjaikat a tizenévesek. Botokkal felfegyverkezve játszanak háborúsdit a vadregényes tájakon, és arról fantáziálnak, hogy milyen lenne, ha visszatérnének az erőszakos idők. Ahol az Irakba készülő katonák hadgyakorlatozásáról kiszűrődő hangok szolgáltatják az aláfestést a játékháborúkhoz, vadászgépek zúgásai, fegyverropogás és tompa robbanások visszhangoznak a kietlen, vad vidéken. Itt él Liam, Patrick Lynch író fia, aki egy napon kést talál a földben.


tovább...

Tiszta szívvel - Gyermekből mesehős

Ian Beck: Tisztaszívű Tamás

Hej, az a töméntelen aranyhajú, búzavirágkék szemű, világraszóló csodaszép királykisasszony, akivel rendre nem sikerült azonosulnom mesehallgatás közben! Lehet, már csak azért sem, mert én barna hajjal, barna szemmel, teljesen átlagos gyermekforma külsővel rendelkeztem. A mesehagyomány mégis tele van ilyen szőke, kékszemű, sudár, nemesi származékkal, akik olyan szépek, hogy rájuk sem lehet pillantani, és még az olyan egészen kiváló, modernkori mesékbe is befurakodnak, mint amilyen A csudafa. Még jó, hogy sokszor pökhendiek, beképzeltek és finnyásak, így még véletlenül sem akartam rájuk hasonlítani.


tovább...