Különös átváltozások

Molnár Olga: Pont, Görbe, Egyenes; Benedek Elek - Rippl Renáta: A csúnya királyfi és a szép királykisasszony

Gondolom, majd’ mindenki tudja, hogyan lesz paprikából Jancsika. Na de hogy lesz pontból, görbéből és egyenesből lepkefogó, széljelző, vagy épp a kedvenceim: a félszemű, a kacsintós és a kalóz? Na és hogyan lesz a szép királykisasszony a csúnya királyfi felesége? Hát nem úgy, ahogyan azt eddig megszokhattuk. A Csimota könyvheti újdonságait szemléztük.
tovább...

Egerek és sárkányok

Interjú Kálmán Anna illusztrátorral

Hat éve indult minden. Én akkor álltam be a Pagony pultja mögé, Anna pedig akkor kezdett el az első Ruminin dolgozni. Nappal a Pagony irodavezetőjeként dolgozott, éjjelente pedig kitartóan rajzolta a karaktereket. Mikor kezembe vettem a kötetet, olyan hihetetlennek tűnt, hogy Anna mindezt munka mellett hozta össze. Azóta sok minden változott. A Pagony is, mi is, Rumini is, Annából pedig profi illusztrátor lett.

Annát Szollár Verával kérdeztük többek közt a kezdetekről, munkamódszeréről, na és persze az új Ruminiről.
tovább...

Kortárs ötpercesek

Nini néni és a többiek

Nincs több kibúvó az esti mesélések alól! Nini néni és társai pár perc leforgása alatt lőnek ki egy kávéfőzőt a világűrbe, mentik meg a Teakisasszonyt és a Tejhercegnőt a gonosz Kólasárkány fogságából, vagy rögtönöznek piros hóesést a túrórudipapír pöttyeiből. Ennyire már tényleg minden elfoglalt szülőnek van ideje. Ha mégsincs, fogadja meg Lackfi János tanácsát, kukkantson be az ágy alá, hátha talál ott pár elgurult kicsi percet! Csak aztán győzzük abbahagyni a mesélést!


tovább...

6. Gyermek- és ifjúsági színházi szemle

II. rész

Május 2-án kezdődtek a Gyermek- és ifjúsági színházi szemle programjai a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A szemlére mi is ellátogattunk. Két ifjúsági darab mellett megnéztünk egy verses bábelőadást, és írtunk a Stúdió K Színház két, kisebbeknek szóló előadásáról is. Beszámolónk második részében az Apalabirintus, és A Sárkány című darabokról olvashattok.
tovább...

6. Gyermek- és ifjúsági színházi szemle

I. rész

Május 2-án kezdődtek a Gyermek- és ifjúsági színházi szemle programjai a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A szemlére mi is ellátogattunk. Két ifjúsági darab mellett megnéztünk egy verses bábelőadást, és írtunk a Stúdió K Színház két, kisebbeknek szóló előadásáról is. Beszámolónk első részében a Hajnali Csillag peremén, Az aranykulcs, és A kíváncsi kiselefánt című darabokról olvashattok.

tovább...

Egy feledésbe merült legenda

Nyulász Péter: Helka - A Burok-völgy árnyai

Hallottatok már Helkáról, Kelénről, vagy Sióról? Ismerős ugye? Diszkók, hajók, és gyümölcslevek. Csak ennyi lenne? Nyulász Péter elmeséli nekünk, honnan erednek ezek a varázslatos hangzású nevek. Megtudhatjuk azt is, ki volt Kamor, Bora, Horka és Thuz, milyen misztikus lények népesítették be a Balaton vidékét, és kezük nyomán hogyan alakultak ki annak csodás természeti kincsei.
tovább...

Kreatív ötletelő húsvétra

A külföldi bloggerek idén is elhalmoztak minket a jobbnál jobb húsvéti, kreatív ötleteikkel. Kiválogattuk azokat a darabokat, melyek nekünk a legjobban tetszettek. Megmutatjuk hányféleképpen lehet húsvéti ajándékot csomagolni, hogyan lehet házilag Kindertojást gyártani, és milyen - közösen is elkészíthető - játékokkal múlathatjátok az időt.
tovább...

Mi úszik a levesben?

Béatrix Delarue: Vilma levese

Vilma egy cserfes, örökké ábrándozó, francia kislány, aki ugyan tengerparti házban lakik, ahol olajfák és mimózabokrok közt játszhat egész álló nap, mégsem sokban különbözik a magyar gyerekektől. Vagy talán mégis? Neki sincs ínyére a furcsa színű leves, amiben mindenféle úszkál, de könnyen lehet az is, hogy mégis ízlene neki, ha hajlandó lenne egyáltalán megkóstolni. Ismerős, ugye? - Papp Eszter írása a Vilma levese című könyvről.

tovább...

Könyvfesztiválon jártunk

Csütörtöktől vasárnapig zajlott a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Pagony standját a Fgadó 11-es szám alatt érhettétek el, de a Gyereksarok számos rendezvényt is tartogatott annak, aki eljött. Néhányon mi is ott jártunk. Ebben a cikkben Papp Eszter szemlézi a hétvégi gyerekkönyves eseményeket - ha lemaradtál volna, most jó olvasást!
tovább...