Ez a bagoly már nem is fél a sötétben

kreatív foglakozás egy könyvhöz

A bagoly, aki félt a sötétben című könyvünk egy nagyon kreatív óra témája volt. A gyerekek egy olyan képbe helyezték el Huppot, hogy kedve szerint  nappal vagy éjjel lehessen. A különleges technikákat és trükköket most neked is megmutatjuk, rajzórán, szakkörön, napköziben vagy akár otthon is elkészíthetitek a baglyos képeket.

Igazán hálás téma egy olyan mesekönyv szövegével foglalkozni, ami kicsiket-nagyokat egyaránt megmozgat. Hiszen a sötétség témája már önmagában is érdekes – izgalmas, félelmetes, kihívó, elrejtő, titokzatos, de olykor melengetően puha és lágy is. Huppot, a tündéri bagolyfiókát pedig mindenki azonnal a szívébe zárja.Vajon ki ne borzongott volna már meg egy-egy árnytól éjszaka, ki ne sejtett volna furcsa lényeket egy-egy susogó, hajlongó fa alakjában téli estén hazafelé menet? Mindannyian együtt tudunk érezni az apró gyöngybagolyfiókával, hiszen a sötétség hatalma senki előtt nem ismeretlen.

A könyvet egy másodikos osztállyal dolgoztuk fel az Orbis Pictus Szellemi és Képzőművészeti Alkotóműhelyben egy-egy rendhagyó irodalom- és vizuális ábrázolásóra keretében. A foglalkozást Szeivolt Kati festőművész, az Orbis Pictus vezetője tartotta. Célunk az volt, hogy olyan munka készüljön el, amiben szerepet kap Hupp - vagyis egy bagoly -, a hely, ahol él ( egy odvas fa), valamint az éjszaka is – különleges fényeivel együtt.

Először a gyerekek egy vastag kartonra felragasztották azt a két fél dörzspapírból kivágott faformát, melyeket összeillesztve odvas fát kaptak. Itt él Hupp. A fa felületét nagyon izgalmoas volt zsírkrétával kidekorálni (az érdes smirgli egészen máshogy „működik”, mint egy sima rajzlap). Ezután elképzelték, milyen a fa környezete: vannak-e más fák, bokrok, tavak a környéken. A fa lombját és a körvonalakat zsírkrétával rajzolták meg, majd az egész hátteret Anilinki gombfestékkel festették meg. Ez nagyon látványos folyamat, hiszen minden, ami krétával készült, megmarad, a többi rész a rajzlapon pedig gyönyörű színekben pompázik.

A fák lombját színespapírból is ragaszthatjuk

Második lépésben Huppot készítjük el. Az előre kivágott filc bagolytestre zsenília rudacskából szárnyat készítünk, majd a világító, neonszínű kartonokból szemet, csőrt vágunk ki. Felragasztjuk a testre, alkoholos filccel, gyöngyökkel díszítjük.
Harmadik lépésben a borítót díszítjük fel. A sötét színű műanyag (dosszié) lapra szigetelőszalagból fákat ragasztunk. A lombkorona színes kartonból készül, majd alkoholos tollal a repedezett törzset ès a faágakat is megrajzoljuk. Az éjszaka fényeit vékony spagettiszálakból (színes műanyagszálak, hobby boltban kapható), gyöngyökből, világítószínű papírokból készítjük. Csinálhatunk tűzijátékot, csillagokat, holdat, tüzeket.

Ha elkészült a fedőlap, végül összetűzzük az alappal, és elhelyezzük a kettő között a baglyot. Ha szeretne, kirepülhet a világosra ( a borítón lévő erdő, amit az éjszaka fényei - csillagok, hold, tüzek vagy éppen egy tűzijáték - bevilágítanak), de ottmaradhat saját odvas fája környékén is a sötétben gubbasztva ( a sötét fedőlap sejtelmes éjszakát varázsol köré). A bagolyfióka szabadon mozgatható: ha alulra kerül, csak épp a körvonala látszik, elrejti a sötétség, ha előbújik, teljes színes pompájában tündökölhet a megvilágított erdőben.

/Köszönet Várnai Zsuzsának, a Farkasréti Általános Iskola művészeti tanárának/

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek