Ez most akkor irodalom?!

szemle friss ifjúsági regényekből

cimkék: #szemle

Ha úgy éreztük még nem olyan régen, hogy nehezen ismerjük ki magunkat a gyerekkönyvek között, hát most vagyunk igazán nehéz helyzetben! Hol azt érezzük, hogy nem tudunk választani a sok jó közül, hol azt, hogy nincs semmi nekünk való.

Míg a gyerekregényekben az illusztrációból és pár oldal elolvasásából már szinte tudtuk, milyen a könyv, az ifjúsági irodalommal meg vagyunk lőve. Nem lehet biztosra menni, nem lehet egy oldalból dönteni… Na, akkor most picit segítünk! - Győri Hanna fősegítő szemléje.

Először is én magamban három fő-fő irányt különbözetek meg. Az elsőt úgy hívom, hogy Szívtipró gimi, a második a kalandregény, a harmadik pedig a young adult szépirodalom (antiutópiák, posztmodern sci-fik és tsaik). Persze vannak átfedések, de úgy nagyjából ennek mentén lehet menni.

1, Szívtipró gimi


Akkor most tegyük a kezünket a szívünkre: soha, de tényleg soha nem lazítunk a Jóbarátok/HIMYM/Társasjáték előtt este? Mindig a Magvető legújabb mélyen szántó remekműve felé nyúlunk? Nem. Hát, a gyerekeink pont ugyanígy szeretnének időnként szórakozni olvasás közben. Magukra ismerni, de valami sokkal-sokkal menőbb formában. Ebben lett óriási siker a Szent Johanna Gimi, amit mindenki, de mindenki olvasott.

D.A.C.  Sokkal rózsaszínűbb az egyébként nagyon jó, de nagyon bulvár borító, mint maga a regény. Kalapos Éva első könyve nagyon gördülékeny stílusban, izgalmasan ír egy nem teljesen átlagos lány mindennapjairól. A legtöbb könyv nem a szőke magas csajról szól, hanem a kis barnáról, akiről a suli bálon kiderül, hogy ja, még is ő a bálkirálynő, és igen, tetszik annak a szuper jófej srácnak, akinek nemcsak a külső számít… Itt is ez az elbeszélés szerkezete, de szerencsére ennél sokkal összetettebbek a figurák: a szőke csaj sem simán szőke, hanem nagyon is problémás, mindenkinél gond van az önbizalommal, mindenki másképp védekezik: könyvekbe, buliba, poénkodásba menekül… A figurák és párbeszédek ülnek, a dramaturgia kicsit túl gömbölyű a mindenki összejön utolsó fejezetben, és kicsit túl döcögős útközben – de én várom a második kötetet, biztosan el fogom olvasni. (Manó Könyvek)

Bábel  - Ha a D.A.C.-ban tetszett, hogy probléma-orientált és sokrétűek a szereplők, hát a Bábelről ezt nem lehet elmondani. Leiner Laura szereplőinek fejenként egy tulajdonság jutott, azt viszont jól hozzák. Bár sajnos nekem egyik szereplő se lenne a barátom, és ezért kicsit idegesítő volt hatszáz oldalon át velük buliznom, azért értem, hogy aki magára ismer ebben, annak ez miért iszonyatosan való. Itt is a göndör, alacsony csaj viszi haza a jó csávót (illetve fordítva), de addig még kismillió dolog történik. Leiner Laurában a legjobb az, hogy tényleg anyanyelveként beszéli a kiposztolom-felrakom-bekommentelem-bejelentkezem témát. Továbbá ahogy a főszereplő a Sziget (bocs, Bábel) alatt folyton szigetes híreket olvas, mert egyszerűen megszűnik az univerzum többi része, az nagyon ismerős mindenkinek szerintem, és pont ezért falja fel a könyvet is az ember, mert kicsit visszakerül a Szigetre (jó, én azért ennél kicsit többet jártam koncertekre, de tudom, ez avíttas hozzáállás) (Ciceró)

Hűvösvölgyi suli - Ha már nagyon sokszor elolvastuk a Szent Johanna Gimit, akkor előkaphatjuk a Hűvösvölgyit, ami, jé, szintén Budán van, szintén mindenki atomgazdag benne, folyton a facebookon lóg, állandóan pasizni akar… Maros Edit regényében kicsit több a cselekmény, és kicsit még kevesebb a magyar realitás, de szombat reggelre – pont jó! (Studium Plus)

Hamarosan jön Gévai Csilla művészregénye, a Lídia, 16


2, Nulladik óra- mert nem árt, ha a kamaszokat néha kicsit komolyan vesszük. Mert a szex meg a buli mögött, közben, céljaként önmagukat akarják megismerni. Remélhetőleg. Ezek a könyvek egyszerre komolyak és viccesek, és nagyon jól olvashatóak, nagyon maiak. Az angol-skandináv-amerikai művészfilmen nőttek fel.

Időfutár 1., és mindjárt 2. - Az Időfutár - A körző titka egyszerre tinikönyv, kalandregény, sci-fi, humoros regény, kis magyar reality és SZÉPIRODALOM - így, csupa nagybetűvel! A főhősök egy osztályba járnak, és egy titokzatos körző, majd a jakobinusok kincse, majd az időgép után nyomoznak, közben barátságok és szerelmek szövődnek, és könnyesre nevetjük magunkat a zakkant szomszédokon és a bénázós szülőkön. A második rész, A királynő palástja Gimesi, Jeli, Tasnádi, Vészits tollából pedig már igazi időutazós könyv. Hanna a 18. század végén ragadt, és a barátai mindent megtesznek, hogy kinyomozzák, pontosan hol van, és hogyan lehetne hazahozni. Csakhogy a múltba üzengetni nem olyan egyszerű, mint elindítani a Skype-ot. Hanna rafináltan írogat mindenféle múltbéli tárgy segítségével, miközben elég jól elvan Schickaneder színházában A varázsfuvola próbái közepette. Tibiék pedig egy teljesen igazi délutáni kalandjátékba csöppentek, ahol mindenkinek jut szerep, még a nyávogós Edinának is. (Tilos az Á Könyvek)

Csillagainkban a hibaA szerző, John Green Amerika egyik legnépszerűbb blogját viszi, és aki ismeri, az sejtette, hogy nagyon színvonalas és nagyon olvasható könyvet fog kézbe kapni. Kicsit aggódtam, mivel két rákos főhőse van a könyvnek, hogy olcsó, megható klisék tömegén kell bosszúsan sírnom, de nem! Akárcsak az Időfutár, nem egy sima zsánerkönyv, hanem igazi könyv, amiben a téma - rák - egyáltalán nem téma! Illetve: nem téma, hanem létkérdés, alap, az életé, amit egyébként, kb. ugyanúgy le kell élni. Szerelemmel, tükörbe nézéssel, félelemmel, olvasással, beszélgetéssel, barátokkal, gyásszal. Csak kicsit jobban tudja mindenki, hogy mindez mennyire értékes, és mennyire véges és ezért borzasztóan intenzív minden. Maga a sztori is zseniális egyébként, hogy a két rákos gyerek elmegy Amszterdamba, mert ott él egy író, aki nem fejezte be rendesen a kedvenc könyvüket, és meg akarják tudni, hogy mi a vége – de nem lehet megtudni, mert a könyvek, meg az élet vége nem ilyen egyszerű, nem megtudható. (Gabo Kiadó)

Piano forte - Itt kivételesen nem egy gyerekelbeszélőnk van, hanem egy felnőtt! A Piano fortéban a nagyon fiatal zongoratanár és hat tanítványa fejére omlik a suli egy földrengésben, Lent a mélyben próbálnak túlélni. Patrizia Rinaldi könyv két szálon fut: az egyikben az derül ki, hogy az elbeszélő hogyan vált szenvedélyes zenetanárrá, a másikban követjük, hogy miképp élnek túl érzelmileg és fizikailag a gyerekek (de jól tud jönni egy kis kávéházi cukros-zacsi gyűjtemény!). A szálak akkor érnek össze, amikor elfogy minden, és a tanár mesével tartja életben a gyerekeket. Aztán megtalálják őket, és minden olyan, mint előtte, de mégis teljesen más, elszakíthatatlan kötelék van a pár “túlélő” között. (Pongrác Kiadó)

3, Utazás a Holdbaa fantasynak, a kalandregénynek, azaz a felnőttmeséknek mindig meglesz a rajongótábora. Annyira jó lenne az a hétmérföldes csizma, nem beszélve egy kis varázserőről, amikor rettegünk a sötétben… És mindez nem csak a gyerekeknek! A kalandregények kirántanak a kis béna valóságból, és elvisznek jól kitalált, eseményekkel teli világokba. Lehet kockázat nélkül félni, menekülni, izgulni, győzni!

Farkastestvér A Farkastestvér 6000 évvel ezelőttre, a vadászó-gyűjtögető, törzsekben élő emberek idejébe visz vissza minket. Miközben nagyon alapos kutatómunka is áll mögötte, tehát a növény- és állatvilág, a szereplő eszközeinek egy része reális, addig a történetben mesebeli lények is szerepelnek. Azonban ezek is olyanok, hogy megfelelnek az ősi mondák hiedelemvilágának. A Gyűrűk Ura rajongói szeretni fogják Michelle Paver könyvét is: Torak, a főhős elveszti az apját, és útnak indul, hogy a medvébe költözött gyilkos démon ellen hívja a Hegy Szellemét. Ehhez el kell vinnie a Nanaukot a Hegyhez. Társa egy varázserejű kis farkas, és számos törzs fia, akikkel hol bizalmatlan-ellenséges, hol szövetséges viszonyban van. Torak a Kiválasztott, szüksége van rá a törzseknek. Rengeteg kaland és veszély után a cél előtt egy lépéssel egy óriási lavina elsodorja hőseinket -  hogy a világ megmentését a következő kötetekben folytathassák. Nagyon izgalmas, jók megírt könyv, kalandvágyó gyerekek a Ruminin túl szeretni fogják. A Pongrác másik kalandregényt, az izlandi Elveszett szemeket is ajánljuk a 10-14 éves kalandvágyóknak. (Ciceró)

És hamarosan jön a Millennium expressz is a Tilos az Á-tól!

/lead kép: Josh Dela Cruz/


Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek