PEPE - KUKORICA - EMBER

Pepe Mexikóban él, és Pepe szeret kérdéseket feltenni. De Diego nagybácsinál Pepe rendszerint csak hallgat, mert kap főtt kukoricát, "amivel elvan csendben reggelig". Eközben Diego elmesélheti neki, hogyan teremtették a hét istenek a világot. Persze a legnehezebb az emberek teremtése volt, de negyedszeri próbálkozásra mégis sikerrel járnak, és kukoricalisztből elkészült az ember. "A kukoricaemberek szíve könnyű, lelke tiszta, / kedvenc ételük a puliszka / Ettől lettek nagyok és okosak / Az istenekkel irtó udvariasak." A latin-amerikai táblaképekre emlékeztető színes és kifejező rajzok jól illenek a rímes, humoros szövegekhez.
tovább...

BÁTOR KÖNYVEK TÍZ ÉVEN FELÜLIEKNEK

Az előző részben kisebbeknak ajánlottunk tabukat döntögető könyveket, most a tizenéveseknek (és akár a felnőtteknek is) szól a válogatásunk. Szokásunktól eltérően nem egy-egy könyvet, hanem egy-egy nagyobb témát emeltünk ki, melyek ritkán jelennek meg a hol rózsaszín, hol menő, hol kalandos ifjúsági irodalomban, ahol alapszabály, hogy a kalandokból kikerülve senki ne sérüljön valamint elnyerje méltó jutalmát/büntetését. Csak éppen nem a hétfejű sárkánnyal, hanem teszem azt egy trollal vagy a gimi legvadabb srácával/legmenőbb csajával kell megküzdenie. Van élet az álproblémákon is túl, erre szeretnék pár példát írni. További válogatásra pedig ajánljuk a bátor témák kategória böngészését a weboldalon.
tovább...

A LEGJOBB ISKOLÁS KÖNYVEK

Az iskolakezdést a magyar (is) nagyarányú színes mintás füzetvásárlással indítja, és ha hihetek a várost megfojtó óriásplakátoknak, akkor minden elsős táskájában ott lapul egy laptop is. Ehhez képest bagatell kutyafuttában pár könyvet is becsempészni a már olvasni tudó generáció csomagjai közé. Hogy legyen valami kis szórakozás is a hipermarketekben megfáradt vibráló szemeknek, támpontul összegyűjtöttem a tíz (szerintem) legjobb iskolás könyvet.
tovább...

VOLT, NEM VOLT, KÉTSZER VOLT

"Akinek a nevét sokszor emlegetik, az nem hal meg." Gianni Rodari: Kétszer volt, hol nem volt című könyvéből való az idézet, és szó szerint értendő. A mese ugyanis a kilencvenhárom éves, öreg és dúsgazdag Lamberto báróval kezdődik, ám Lambertóval, a tizenhárom éves fiúcskával ér véget. Hogy hogy lehetséges ez, mikor éppen fordítva szokott történni, még a mesékben is? Nos, a történet úgy esett, hogy az öreg báró felfogadott néhány embert, akiknek a munkája nem állt másból, minthogy a "Lamberto" nevet kellett, hogy mondogassák, állandóan, egymást felváltva, éjjel-nappal. Akinek a nevét sokszor emlegetik... Igazi felüdülést és kikapcsolódást jelent Lamberto báró fordulatos, meglepetésekben gazdag, és mindenek előtt nagyon vicces története. Aki vevő az abszurd humorra - remélhetőleg a nagyobb gyerekek közül is sokan -, biztosíthatom, imádni fogja.
tovább...

CSÁKÁNY, CSÓTÁNY AVAGY CSÓKOLOM, PÓKMAJOM!

Kárpáti Tibor zseniális kis könyve állatokról szól, meg kicsit állatságokról is. Megtanulhatunk belőle "állatul" köszönni, meg udvariasan köszönni, meg szépen köszönni, megismerhetünk "állat" állatokat, illetve azt is, milyen az, amikor a világ nem csak hegyes, völgyes, sejtelmes-rejtelmes, hanem minimál, erősen lecsupaszított és írtó vonzóan egyértelmű! A gyerekek imádják, mert ránéznek és azonnal értik a viccet, miközben a háttérben hasukat fogják a nevetéstől a felnőttek, és a család a pixelek és egyéb izgalmak világába sodródik. Kárpáti rajz-számítógépes nyelve egyedi és pont kellemesen formabontó.
tovább...

A LEGBÁTRABB GYEREKMESÉK

A gyerekkönyveknek többnyire kötelezően viccesnek és vidámnak kell lenniük, de legalábbis minden akadályt le kell győzni a hősöknek, bátran, ügyesen, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Pedig a gyerekek egy csomószor kerülnek kiúttalan helyzetekbe, szembesülnek nehezen megválaszolható kérdésekkel. Kis, esetleges összeállításunkba olyan gyerekkönyveket gyűjtöttünk, amelyek szomorú, netán zavarba ejtő, tabunak számító témával foglalkoznak. Először a kisebbeknek való könyveket vesszük sorra.
tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - I. rész

Imádom a krimiajánlókat. Mindig tele vannak olyan szavakkal, hogy "döbbenetes", "hajmeresztő", "idegtépő", "lélegzetelállító", "hátborzongató", és persze leesik az állunk a döbbenettől és kigúvad a szemünk az izgalomtól. Teljes testünk eltorzul mire véget ér az esti Columbo és ha még olvasunk utána egy kis Agatha Christie-t is, lehet úgy is maradunk.
tovább...

NYOMOZÓK, SZELLEMEK ÉS A KÁOSZ - II. rész

A krimi műfaja rengeteg mindenen ment már keresztül Sherlock Holmes óta. A legfeltűnőbb talán az, hogy mára már mindenki nyomozó lett: idős nénik (mint Miss Marple, Jessica Fletcher, vagy Miss Mallard, a kacsa), gyerekek (Emil, Kalle, Alex Rider vagy a Kémkölykök), tinilányok (Nancy Drew, Jane Blonde, vagy a Charlie angyalai-paródia Született kémek), és persze olyan bármire kész mesehősök sem maradhattak ki a buliból, mint Pumukli, Geronimo Stilton, Brumi maci vagy a pónibolond hercegnő, Ellie hercegkisasszony.
tovább...

EGY IZGALMAS UTAZÁS - ÉGI TÜNEMÉNY

A Naphegy kiadó megint egy teljesen új stílusú könyvvel jelentkezett nemrég, de ez a "másság" mégis tükrözi a kiadói elképzelés belső egységét. Az Égi tünemény című blogregény Bán Csaba internetre írott szövegeit fűzi egybe. A történet inkább egy belső folyamatot ír le; mit szól, mit szólhat az apa, (meg az anya) amikor kiderül kislányáról, hogy valami van a fejében, és nem írom le a szót, hogy mi az, mert a könyv olvasása közben átragadt rám valami abból, hogy most valamiért ne véssem le ide. Hogyan döntenek feleségével a műtét helyett az otthonmaradás mellett, és mi történik, ha van mégis csoda, ha lehet örülni a pillanatnak, ha kötelező sírni, de nem megy, viszont sírás van, amikor csak úgy jön. Szívszorító, gyomorgörcsbe ránduló állapot a könyv olvasása közben, de ne gondoljunk semmi mézédes trükközésre. Erős, őszinte sorok, nemcsak betegségről, nemcsak kórházfényről, hanem alakuló, formálódó emberekről, szilárd és kevésbé szilárd elképzelések világba vetettségünk mibenlétéről. Egy író-féle gondolatfolyama, aki nem szégyelli, hogy segítségül hívja olykor Proustot, máskor Madáchot. És bevallja, hogy bizony utazni jó, és low-budget, és hátizsákkal, lehetőleg minél messzebbre, a gyerek még néha ordít és az fárasztó, de mégis minden világ egyik legjobbika az otthon, az együtt. Az egyik legizgalmasabb blogregény, ami műfajában is még gyerekcipőben van, témája pedig gyereklábakról (is) szól!
tovább...