Farsang van!

cimkék: #jó könyv #ismertető #farsang #Eszter blog

A felnőttek legyenek az ellenség! - ordít egy lovagforma ötéves a toronyból. Megadóan ülök egy komódon és megpróbálok a "lányságomra" hivatkozva kegyelemért könyörögni a kartácstűz kellős közepén, de mit is várok egy farsangi zsúrtól. Hisz a szobában talán nekem kéne tudnom a legjobban, hogy ilyenkor épphogy ildomos a sarkaiból kifordítani, és jól kinevetni az egész világot.


Kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy a korom okán egy másik rendhez tartozom, egy olyanhoz, ami a szabályokat írja, és a bosszantó korlátokat állítja fel, nap mint nap. Úgyhogy úgy illik, hogy most erre a rövid időre csak megadjam magam, és akár a középkori hatalmasságok a karnevál idéjen, hagyjam hogy feje tetejére álljon a világ, és legyőzzön néhány óvodás. A farsangi pusztításban úgyis mindig benne rejlik a megújulás...

Szabó Magda, a rá oly jellemző érzékenységgel bontja ki a karnevál leglényegéből egy kislány történetét. Anyaminta nélkül felnövekvő, három különböző generációhoz tartozó nő életének csomópontja ez a regény. Egyetlen délután játszódik az egész cselekmény, melynek főszereplői a félárva Krisztina, és tanárnője Éva néni, akik az álarcosbál adta lehetőséget kihasználva, karneváli figurák bőrébe bújva, "idegenekként" osztják meg egymással féltve őrzött titkaikat. A tanárnőt a legtisztább szándék vezérli, mikor a kislány édesapjával baráti kapcsolatot létesít. Krisztinának sosem volt egészséges gyermekkora. Tizenöt éves koráig olyan családi légkörben nevelkedett, amit elhunyt édesanyja szelleme, és az állandó gyász töltött ki. Megyeri Éva szándéka, hogy feloldja ezt a fullasztó légkört, és a nagymamából, az apukából és a kislányból álló háromtagú családot a múlt fogságából visszaterelgesse az életbe. A terv pedig működésbe lép, a kis család minden egyes tagja új életre kel. A nagymama megleli élete párját, a kislány pedig felszabadult gyermekként új barátokra talál. Na de mi lesz a jótevő Éva nénivel és Krisztina édesapjával?

Bogyó és Babóca farsangi története a legkisebbeknek enged bepillantást egy igazi jelmezbálba. Ahogyan azonban az már csak lenni szokott, a szépen eltervezett estébe hiba csúszik. A baráti összejövetelt egy eltűnt jelmez körül támadt bonyodalom veszélyezteti. De ahol ilyen barátok vannak, ott biztosra vehetjük, hogy csak jó lesz a mese vége.

Marék Veronika egyik örök klasszikusa, "A csúnya kislány" egy kicsit összetettebb történet, és több ponton is kapcsolódik a farsangi hagyományokhoz. A boglyas hajú, foltos ruhájú lányka ugyanazokat a dolgokat szereti, mint akármelyik kisgyerek. Különlegessé az teszi, hogy tisztálkodni egyáltalán nem szeret, és ez olyannyira meghatározza a lényét, hogy szegénynek még tisztességes neve sincs. Mindenki csak a csúnya kislányként ismeri. Csúnya kislány azonban a jelmezbálra szeretne a bőréből kibújni, és valaki egészen mássá változni. A gyerekek csúfolódása azonban (a csúfolódás, a kinevetés egyébként szintén egy régi karneváli szokás) az erdőbe űzi, ahol jótettei fejében a sündisznócskák és az erdő állatai segítenek neki megszépülni, az áhított tündérré átlényegülni. A jelmezbálon már egy megújult "csúnya" kislány jelenik meg, aki azt is kiérdemeli, hogy a valódi nevén szólítsák.

Berg Judit "Tündérnaptár" című könyvének nyitó meséje szintén a farsangról szól. Panka és Csiribí jelmezbált rendeznek az erdő lakóinak. Minden remekül alakul, mindaddig, amíg a farsangi játék közben egy kis kavarodás nem támad a jelmezesek kilétét illetően. Csiribí remekül alakítja a hős lovag szerepét, mikor beállít a mulatságra egy sárkány, hátán egy elrabolt királylánnyal. Mindenki azt hiszi, hogy a jelmez Bonifácot rejti. Csakhogy időközben betoppan még egy sárkány, ami kisebb rémületet kelt a vendégek közt. A kötet további meséi a szülinapot, a húsvétot, a Szent Iván-éjt, a szüretet és a karácsonyt dolgozzák fel.

A "Színes ötletek", a "Fortélyok" és a "Vidám fabrika" sorozatok több számában is kedvünkre találhatunk farsangi jelmezeket, álarcokat, ötleteket arcfestéshez, vagy dekorációhoz. A legtöbb füzetkéhez, az elkészítés útmutatója mellé még sablonokat is mellékeltek. A Passage kiadó "Szünidei mulatságok" című kötetében szintén van egy-két könnyen megvalósítható jelmezötletet.

A jelmezes bulin pedig tessék vidám, farsangi dalokat hallgatni Gryllus Vilmosék előadásában! A "Maszkabál" című cd-n mindenkiről elénekelnek egy dalt, aki csak egy álarcosbálon megfordulhat. És hogy miért szeretjük annyira Gryllus-ékat? Hát mert amit a jelmezek csak a szemnek mondhatnak el, azt ők páratlan érzékkel, ritmusban és dallamban is el tudják mesélni a gyerekfüleknek.

És ha már tél van, és olyan korán sötétedik, vegyük elő néha a diavetítőt is, mert különleges varázsa van az így elmesélt történeteknek. A csúnya kislány meséje például diafilmes változatban is kapható.

Kapcsolódó cikkek