Gól a másik oldalról

Mal Peet: Őrző

cimkék: #jó könyv #ismertető #Juli blog

Ez a könyv elsősorban fiúknak, és persze fociszerető lányoknak lesz nagy élmény. Nem gondoltam, hogy egy olyan vizuális műfajt, mint a focimeccs, olvasva is lehet élvezni, sőt izgulni a beadásokon, a helyezkedéseken, fölháborodni a szabálytalanságokon. De lehet. A meccsleírások a legjobbak ebben a könyvben.

Most újabb négy évet kell várni a következő foci VB-re. De még közel van a hangulata, közel az izgulás. Ilyenkor jó olyan könyvet olvasni, mint az Őrző. Így utólag kicsit átértékeltem a különböző védéseket, azt, hogy a kapusok teljesítményére maximum annyit mondunk: “ez szép volt”. De mindig a csatár a sztár. A kapus, ha nagyon jó, akkor van a nullán. Mindig háttérbe szorul, közben mi, a szurkolók elfelejtjük, hogy neki egyhelyből kell teljes megfeszítettséggel egy speciális szemszögből végigkísérni az egész meccset, úgy, hogy ráadásul a gólt mindig ő kapja.

Az Őrző egy valóban létező dél-amerikai futballistáról, a Deportivo San Juan játékosáról szól, El Gatoról, akivel a valóban létező újságíró, Paul Faustino készít interjút, így az egész könyv ebből a beszélgetésből áll. De mégsem unalmas, többek között azért sem, mert ebből a fent említett speciális szemszögből beszél. Olyan szemszögből, ami mindenkinek az orra előtt van, és mégsem tudjuk ezen keresztül nézni a világot.

El Gatot az őserdő ébreszti rá, hogy neki keresnivalója van a futballpályán. Ki kell lépnie a hagyományos kereteiből ahhoz, hogy megtalálja a neki való életteret, amiből szintén ki kell majd lépnie, hogy egy másik világban elmerülhessen. Nem úgy kezdődik ennek a fiúnak a története, ahogy várnánk. Nem egy olyan fiatal srácot látunk, aki (mint minden dél-amerikai) tehetségesen focizik, és a kérdés csak az, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie a futball világában és az életben. Az is érdekes lenne persze, de így mégérdekesebb. El Gato életének nagy részét az foglalja el, hogy hogyan találja meg a neki való szerepet egy suta, nyakigláb fiú a focipályán, hogyan küzd a testével, önmagával, a magába vetett hittel, hogyan próbálja meg elérni azokat az álmokat, amikről már a kezdetekkor lemondott, és amikre a családi háttér sem predesztinálja. Ezt az útkeresést átszövi egy misztikus szál, ami, hála a szkeptikus újságíró figurájának, nem válik erőltetetté. Egy meseszál, amiben lehet hinni, de nem kötelező.

Végülis ez a regény egy sikertörténet, a szó legszorosabb értelmében. De mégsem az a célja, hogy valakit a siker fényében fürösszön, mert nemcsak a foci a cél, hanem azok a dolgok, amiket meg lehet tanulni játék közben: az önuralom, a sportszerűség, a csapatmunka, a küzdelem. És éppen a mai focinézőknek nagyon nagy szükségük van egy ilyen fajta régimódi, romantikus szemléletmódra, mert a mostani meccseket elnézve már kezdjük elfelejteni, hogy a foci tulajdonképpen egy játék, a játékok minden komolyságával és minden könnyedségével együtt.

 

 

Kapcsolódó cikkek