Győzd le a sötétet!

Sötétben félős könyvek

cimkék: #szemle #jó könyv #Best of


Mindenki fél valamitől a sötétben (lásd a facebook oldalunkon feltett kérdésre érkezett rengeteg választ). Félünk a sötéttől, hogy félni fogunk, félünk a sötétben a pókoktól, egerektől, szörnyektől, lényektől, árnyaktól és zörejektől – mindattól a megfoghatatlan dologtól, amire kivetíthetjük megfoghatatlan szorongásainkat. A sötétben nem látunk kifelé, és ezért elkezdünk látni befelé. Fekszünk, nem moccanunk – nem vagyunk többet urai a (nappali) világnak. És ami ott benn szorongat, az kivetül és képzeletbeli alakot ölt. Nem elég felkapcsolni a lámpát, valami több kell, hogy eloszlassa a félelmeinket. Ebben segítenek a mesék, amiket elmesélve elengedhetjük a nappal szorongató gondjait.

Marék Veronika: Laci és az oroszlán – Marék Veronika első könyve a Laci és az oroszlán. Laci nem csak a sötéttől fél. Mindentől fél. A bátorság először egy kis oroszlán képében látogatja meg, akit magával hordhat, akivel biztonságban lehet (mintha csak a szüleivel lenne). Aztán az oroszlán tanítgatja, és egyre önállóbb lesz. Megtanulja az önállóság előnyeit (rajzolhat, ha bemegy a sötét szobába ceruzáért). Ő tud már segíteni másokon. A fejlődés csúcsa, amikor a bátorság már benne van, nem egy rajta kívül álló élőlényben (az oroszlánban). El tud búcsúzni az oroszlántól, a saját lábára áll. Lesznek félelmei, de megkapta a legfontosabbat: a képességet, hogy ezeket a félelmeket legyőzze.

Berg Judit - Agócs Írisz: Maszat alszik – Maszat is fél. Fél, mert eltűntek biztonságot nyújtó tárgyai, játékai. Mintha egyedül lenne az egész világon. Csak az nyugatja meg, ha tudja, nincs egyedül. Hóchóc elsorolja neki az egész kis Maszat-univerzum összes lakóját – mindenki itt van. Maszat nagyon kicsi gyerek, hiába olyan ügyes és önálló napközben: az egyedülléttől fél. Ha érzi, hogy nincs egyedül, elalszik.

Finy Petra - Gyöngyösi Adrienn: Lámpalány meséi – Rufusz Rafael sok mindentől tud félni: ismeretlen lényektől (mozog a függöny), ha nincs vele a védelmező plüssállata, de nem tud aludni akkor sem, ha sír a testvére. A legbájosabb mégis az, amikor azért nem alszik, mert nem tudja, mit csinálnak a szülei. Amilyen kedvesen humoros a kettesben hülyéskedő szülőkről szóló mese, olyan valódi ez a félelemmel vegyes kíváncsiság. Rafael és a többi kisgyerek aggódik, hogy kimarad valamiből, hogy ha ő addig nem része a családnak, akkor már nem ő lesz a legfontosabb. A mese segít a fantázián keresztül visszavinni őt a szülei körébe.

Bagossy László - Takács Mari: Sötétben Látó Tündér – akárcsak a Laci és az oroszlán, a Sötétben Látó Tündér is a félelem mélyére visz minket. És nem csupán a Világszép Nádszál Kisasszony történetében, ahol meg kell járnunk a legeslegsötétebb sötétet, olyan sötétet, hogy Tökmag királyfi a kardját is felakaszthatná rá. De ezt a sötétet, a kardnélkülit, a minden nélkülit meg kell járnia Pirinyó Minyónak is. És miért? Mert csak az vállhat teljesen önmagává, aki legyőzi a félelmeit. Kard nélkül. De nem ám úgy, hogy letagadja (nem félek), hanem hogy elkezd látni a sötétben. Alakot tud adni a félelmeinek, el tudja mesélni őket egy koherens történetként, és a történeten belül megjeleníti a szorongásait, amin győzedelmeskedni tud – egyszóval érti és érzi a saját rezdüléseit. Az a hab a tortát, hogy ettől másét is érezni tudja (az összes testvérek beleszeretnek az elbeszélése hősébe). Így lesz egy Pirinyó Minyóból a legsötétben látóbb.

Jill Tomlinson - Anna Laura Cantone: A bagoly, aki félt a sötétben – legújabb könyvünkben egy kis gyöngybagoly fél a sötétben. Egy bagolynál ez bizony nagy probléma, hiszen ő egy éjszakai madár. Hiába szeretne nappali madár lenni, ő akkor is éjszakai madár – a cél viszont nem az, hogy ráerőszakolják az éjszakai madár mivoltát, hanem hogy ő maga elfogadja, ő akarjon éjszakai madár lenni. Ehhez kell először is hatalmas szülői türelem, és sok-sok tapasztalat: azaz beszélgetés más lényekkel és emberekkel, jó élmény, hogy Hupp, a bagoly elhiggye, hogy ő tényleg szereti az éjszakát. Ahogy legtöbbször, itt sem derül ki, hogy mitől fél ő éjszaka – a szorongás alaktalan. De az biztos, hogy az segít neki, ha a sötét helyett a szépséget látja az éjszakában. No meg az, ha a szülei egyszerűen csak hagyják felnőni – és amíg ez zajlik, addig csendben gondozzák és aggódnak érte. Nem akarják visszarántani (amikor sokáig bulizik a cserkészekkel), de nem akarják túl erősen noszogatni sem (ha nem akar vadászni az apjával, nem megy).

Éjszaka persze nemcsak félni lehet, hanem aludni is, meg sétálni és lampiont gyújtani, és zenét hallgatni és állatokat meg csillagokat megfigyelni, ahogy Hupp is teszi. Mindezt megnézegethetjük az Éjszakai böngészőben is – nekem a kedvencem az éjszakai olvasónap a könyvtárban. Kicsit olyan, mint a tavaszi Kis Könyves Éjszaka a Pagonyban. Az Altató örök jambusaival vagy a Bárány altató humoros rajzaival pedig a legkisebbeket ringathatjuk bele az alvásba.

 

 

Kapcsolódó cikkek