Ismered Benedek Eleket?

összefoglaló a mesegyűjtőről

Benedek Elek halálának évfordulója augusztus 17.

Ez alkalomból a Pagonyon a népmesés kötetekből is válogathattok, és persze sok-sok Benedek Elek kötetből.

Hiszen Benedek Elek munkássága olyan hatalmas szövegmennyiséget és földrajzi távokat ölel fel, mint kevés mesemondóé rajta kívül.

Érdekességek, tudnivalók a nagy mesegyűjtőről.


tovább...

Dolgozik bennük a mese

Interjúnk Finy Petrával

Finy Petra új könyvében, a Seprűsrác meséiben Rufusz Rafael megint bajba keveredik. Már elég nagy: nem fél és nem is dacol, hanem önálló, ügyes rosszaságokat ötöl ki. Például verekszik. Vagy csúfolódik. Vagy rombol. Vagy éppen bezárja a húgát a kamrába. Mert nehéz mindig kitalálni, hogy hogyan kell a konfliktushelyzetekben viselkedni. Pedig Rafael épp olyan jó gyerek, mint bármelyik a másik. Seprűsrác segít neki békésen megoldani a problémákat. Olvasd el interjúnkat Finy Petrával Rufusz Rafaelről, mesélésről, gyógyító mesékről!
tovább...

A felnőttvilág közönyével szemben

Wolfgang Herrndorf: Csikk, Scolar, 2012.

„Először a vér és a kávé szaga. A kávéfőző az asztalon áll, a vér a cipőmben. Hogy őszinte legyek, nem csak vér. Mert amikor az idősebbik azt mondta, „tizennégy”, bepisiltem. Egész idő alatt ferdén ültem a hokedlin, mozdulatlanul. Szédültem. Megpróbáltam úgy kinézni, ahogy szerintem Csikk kinéz, ha valaki azt mondja neki, „tizennégy”, de aztán a félelemtől a nadrágomba pisiltem.” Így kezdődik Wolfgang Herrndorf regénye. És aki kellő mennyiségű kortárs ifjúsági regényt fogyaszt, az máris felsóhajt, hogy megint egy sokkolóan überdurva, az agressziót, kiégést, hatalommániát taglaló disztópiába kezdett bele.


tovább...

Dinók és gyerekek

Interjúnk Kőszeghy Csillával

Péntekre ellepik a Pagonyt a dinók. Megérkezik a Két kis dinó folytatása, amit már olyan sokan keresnek a boltban, és Lila Prap Dinók?! című könyve, amiből tudományos ismereteket szerezhetünk a dinók életéről és törzsfejlődéséről - persze a rá jellemző szórakoztató formában. A boltban és a weben is érdekes cikkek, játékok és akciók várnak téged dinó témában.

Trikó és Nyamm ugyanis megérkeztek Budapestre és barátságot kötnek egy kisfiúval, Matyival. Megismerik a várost és mai életünk fő kiegészítőit, úgy is mint fagyi, gumicukor, villamos és tévé. Iskolába is elkezdenek járni, és közben kisebb-nagyobb kalandokba keverednek, míg végül egy öreg balatoni vulkán kráterénél kötnek ki.

A kötet illusztrátorát, Kőszeghy Csillát kérdeztük a munkájáról.


tovább...

Van lelke az óraműnek?

Brian Selznieck: A leleményes Hugo Cabret, Libri, 2012.

A leleményes Hugo Cabret... már a cím visszavisz minket legalább kétszáz évvel ezelőttre. Megidézi a felvilágosodás hajnalát, amikor az óramű, a gépezet nem csupán önmaga volt, hanem egy gondolati változás jelképe. A világ analitikus megismerése, a tudományos tény fogalmának kialakulása ekkor kezdi diadalmenetét. A matéria győzedelmeskedik a szellem felett. Az óramű pedig ebben a kontextusban a teremtés emberi reprodukciójává válik. És egyúttal a teremtés transzcendens vonatkozásaira, a szabad akarat és a determináció problémájára is rákérdez. Hiszen a fogaskeréknek van célja, de nincs szabad akarata: és célnak nevezhető-e az, amiről nem mi döntünk?


tovább...

2011 toplistája - mások könyvei

A Pagonyban persze a Pagony könyvek a legnépszerűbbek, de nem csak ezért szeretnek hozzánk járni a vásárlók, hanem mert minden kiadó igényes kiadványai megtalálhatók nálunk. Persze ezek között is megvannak az örök kedvencek, és az újak közül a legsikeresebbek. Érdekes, hogy egy foglalkoztató sorozaté a második hely, és a Naphegy kiadó vitte el a sikerlista majd felét - aminek nagyon örülünk, hiszen a nevük garancia a minőségre.
tovább...

Rend versus megbocsátás

Lakatos István: Dobozváros

Lakatos István Dobozvárosa a 2009-es Aranyvackor pályázaton tűnt fel, és rögtön elvitte a litera.hu különdíját, nem érdemtelenül. A regény a Magvető gondoskodása alatt íródott és jelent meg végül, és olyan is lett: klasszikus és modern. Mert szoktuk hiányolni a kortárs magyar ifjúsági regényt. Ami benne áll a túlnyomóan angolszász trendekben, de nem tucatáru, epigon futószalagtermék. Amiben a kamaszok a saját egzisztenciális problémáikat olyan mélyen és katartikusan élhetik át, mint egy rendes szépirodalmi műben. Amiben ülnek a szavak, azonosulhatunk a szereplőkkel és helyén van a cselekmény, és monumentálisak a díszletek. Hiányérzetünk most elmúlhat, Lakatos István a Dobozvárossal megcsinálta.
tovább...

Boldogok a tisztaszívűek

ifj. Gaál Mózes: Mildi meséi

Mildi meséiről magyar Alice-ként vagy a magyar fantasy előfutáraként szoktak beszélni. De a hasonlóság csupán felszíni: sok-sok fura lénnyel és a mindenféle kitalált nép részletes rajzával találkozhatunk Mildi hosszú-hosszú vándorútján.

Mildi utazása azonban egy igazi belső út, amely a szürreális környezetben szimbolista nyelven, a mesék (romantikus étoszú) keretein belül maradva szólaltatja meg azt a tapasztalatot, hogy mindenki elbukik, aki nem önmagában keresi a boldogságot; mindenki elbukik, aki elnyomja a szabadságot, aki erőszakhoz folyamodik.


tovább...

Kötéltánc Budapest házai felett

Interjú Takács Mártával

Végh György kéményseprő hóembere, Hó-kuszpók Istók néhány olvasónak talán ismerős. Hiszen kétszer nem lehet kitalálni egy ilyen figurát, aki nyakigláb és hóember, fehér, és fekte foltos a koromtól, légies és mesebeli, hiszen 999 vagy még több hópehelyből született, de mégis földhöz ragdatan munkát keres és segíteni akar a másikon. Végh György szövegének rövid töredékét olvashattuk csak korábban, most jelenik meg először teljes terjdelmében, az eredeti játékos szerkezet megtartásával. A kötet kapcsán Takács Mártával, az író özvegyével beszélgettünk. Az interjút Bálint Endre illusztrációi díszítik.
tovább...