Hasselt, a mesebeli város

Egy nemzetközi képeskönyv pályázat margójára

2010. október 13.Maros Krisztina

cimkék: híradó illusztráció

belg2Ha autóval érkezünk Belgiumba, biztosan átértékeljük a tizennégy-tizenöt órás utazás minden nyűgjét, amint elsuhannak mellettünk azok a bájos kis házikók, aprócska, rendezett kertek, utcácskák és terek, amelyek annyira jellegzetesek a Hollandiával határos országrészen. Nincsenek magas, mogorva, tekintélyt parancsoló méretű épületek, a régi és új építésűek is őrzik a hagyományos vörös- és barnatéglás arcukat. S mindebből valami határtalan barátságosság árad, ami vonzza a látogatót, hogy kerüljön beljebb.

Talán nem véletlen, hogy a Key colours – nemzetközi díj a legjobb képeskönyvért címet viselő pályázatot épp itt Hasseltben, ebben a mesebeli környezetben indították útjára, 1996-ban. A kétévenként megrendezésre kerülő pályázat célja olyan képeskönyvek megtalálása és kiadáshoz segítése, amelyek egyszerre innovatívak és gyerekbarátok. A rendezvény fő szervezője és támogatója maga Hasselt város és a Clavis Books gyerekkönyvkiadó.

belgium1

 

 

 

 

Az internet jóvoltából hozzám is eljutott a hír, miszerint nevezni lehet egy pontosan 24 oldal (belív) terjedelmű – szöveg és illusztrációk elhelyezkedése szempontjából is precízen kitalált – mesekönyv tervvel, tematikai és technikai megkötés nélkül. Annyi szerepelt még a kiírásban, hogy a könyv 2-8 éves korú gyerekek részére készüljön és valóban gyerekközpontú legyen.

belg3Elővettem hát egy vázlatos, régóta dédelgetett tücsök figurámat – akivel még  további terveim voltak –, és írtam neki egy mesét. Ezzel a kicsit nosztalgikus, szerelmes történettel – melynek címe: Tücsök a Holdon – és a hozzá készített, immár vadonatúj illusztrációkkal kerültem be a Key colours ez évi válogatásába: mint kiállító illusztrátor és a fődíjra esélyes jelölt.

 

Az idei kiírásra összesen 323 pályamunka érkezett – a világ különböző országaiból –, melyeket egy öttagú szakmai zsűri értékelt. A zsűri a könyvtervekből 33 képet választott ki a Key colours legszebb illusztrációk 2010 kiállításra (mely október 3-án nyílt, a hasselti Het Stadsmus múzeumban), majd végül 7 képeskönyvet jelölt a nemzetközi díjra.

A díjátadó ünnepséget október 2-án tartották, a Stedelijk tánc- és zenekonzervatóriumban, Hasselt kulturális negyedében.

belg6Magától értetődő, mégis szívmelengető élmény volt (és az izgulósabbaknak, mint én, feszültségoldó hatású is egyben), hogy a rendezvénybe gyerekeket is bevontak: ők olvastak fel részleteket a jelöltek meséiből, ezenkívül zongora- és fuvoladarabokkal színesítették a műsort. A zsűri által legjobbaknak ítélt munkákból összefoglalót láthattunk, vetítés formájában, ezt követően pedig a hét, virágcsokrot szorongató szerző közül szólították a nyertest, aki a 2010-es díjat kapta.

A győztes Elsbeth de Ruiter, holland illusztrátor munkája lett, amely egy kisfiú és apukája állatkerti sétáját beszéli el, címe: Wroooaaaaah! (ahogy oroszlánéknál mondani szokás, arrafelé).

belg5Egy ilyen találkozó  remek alkalom arra, hogy a frissen megismert képeskönyvek szerzőit is azon melegében üdvözölhessük, és a kiadó végtelenül kedves és lelkes tagjai is előbukkanjanak a honlap mögül. A kiállított képekre az arra látogató gyerekek továbbra is szavazhatnak, az ő kedvencüket egy Kleurboel szoborral jutalmazzák – a Key colours hagyománya szerint.

A kiállítás november 17-ig tekinthető meg, a Het Stadsmus múzeumban, a meseváros körberajzolt legközepén, Hasseltben.