Belgrádi kalandok Ruminivel

Berg Judit útinaplója - Rumini szerbül

Rumini és én sokat köszönhetünk egymásnak. Ő tőlem kapta az életét, a barátait, a jó és rossz tulajdonságait, a kalandok javát. De azért nem mindent: írás közben sokszor önálló életre kel, és olyan helyzetekbe keveredik, amelyeket a kezdet kezdetén még én sem sejtek, nem is beszélve azokról az összelopkodott apróságokról, amelyekre nélkülem tesz szert utazásai során. De én is sokat kaptam tőle a közös kalandokon túl, neki köszönhetek rengeteg olvasót, ezer kedves meghívást, lelkes leveleket, rajzokat, ötletesebbnél ötletesebb ajándékokat, amelyekkel útjaim során a gyerekek leptek meg (Ruminis teáskészlet, kerámia egérkék, hajómakettek, hogy csak pár példát említsek). És Rumininek hála, sok értékes ember – pedagógusok, könyvtárosok, színházi-, filmes- és könyves emberek, zeneszerzők, újságírók lettek a barátaim vagy kedves ismerőseim.


tovább...

Az új orr legendája

A hintarabló bemutatója

A hintarabló története életre kelt: Babett visszakapta az orrát. A bemutatón Török András várostörténész mondott érdekes, a városrész múltjára is utaló laudációt, majd a szobor leleplezése után Nagy Ervin olvasott fel a nagy számban összegyűlt lelkes közönségnek. Végül az Apró Színház segítségével a gyerekek saját nyomozáson vehettek részt, és hordában vágtázva lepték el a Szent István parkot és a Pozsonyi utat, hogy megkeressék egy puzzle darabjait. A cél a Pagony volt, ahol a bolt minden négyzetcentiméterére jutott kimelegedett, hangosan csevegő gyerek, a boltosok pedig pultosokká, vagy inkább menzás lányokká vedlettek át, és ipari mennyiségű bodzaszörpöt osztottak ki a gyerekeknek. Olvassátok el Gévai Csilla beszámolóját az eseményről!


tovább...

Átváltoztatott könyvbemutató

A kőmajmok háza és az Átváltozott gyerekek bemutatója

A Pagony könyvbemutatói mindig tartogatnak valami előre nem várt meglepetést. Például tavaly, a Sárkányos könyvtárban a koppoló-pályázat nyertes alkotásai okoztak igazán derűs pillanatokat, A legcsinosabb óriás bemutatóján pedig a kötet fordítója árult el néhány igazi műhelytitkot. A mostani dupla könyvbemutatón a legnagyobb meglepetést talán a beszélgetés végén előkerülő különleges tárgyak okozták. De kezdjük az elején! - Boczán Bea beszámolója
tovább...

Bulizni filmszakadásig

Tasnádi István: East Balkán, Bárka Színház

Még szinte rendezkedünk a közönségben, amikor egyszercsak elkezdődik a darab. Azok a heverésző, pihengető, félig felnőtt emberek a színpadon a színészek. Vannak a közönség soraiban jó páran, akik kábé ugyanolyan ruhát hordanak és ugyanúgy néznek ki, és az előadás után körben állva, hangosan vitatják meg, hogy ők is ott voltak a nemtudomhol, és nekik is volt ilyen meg olyan élményük, és szerintük mit kell ekkor meg ekkor csinálni. Meg hogy ez mennyire durva – de láthatóan másféle döbbenettel (vagy inkább döbbenet nélkül), mint én.


tovább...

Egy kívülálló pillantása

Gyerekirodalmi szimpózium

A gyerekirodalmi szimpóziumról számos írás megjelent az elmúlt hetekben: nálunk Papp Eszter írt róla, a meseutcán az egyik szervező, Szekeres Nikoletta, Nagy Márta a prae-n és Wittmann Ildikó a Csodaceruzán. Mi nagyon örültünk már annak is, hogy annyian voltak, és hogy sok volt az ismeretlen arc: tehát nem csak egymást megnézni jöttek a szokásos arcok. Egyiküket, Németh Dorkát nemrég ismertem meg az ELTE-n, és nagyon megörültem neki. Így mutatja be magát: "Németh Dorka vagyok, lelkes esztétika szakos hallgató, született pesti, aki rajong az irodalomért." Az ő írását közöljük most a Pagonyon.
tovább...

Pagony műterem - szubjektív

Minden második hét vasárnapján rendezzük meg a  Pagony Műtermet, ami egy képzőművészeti szakkör iskolás gyerekek számára.
Mostanra a létszám 10 fölé emelkedett, így két csoportban dolgozunk, kicsikkel és nagyokkal, de ugyanazt a feladatot készítjük el, kis technikai különbségekkel. Fontosnak tartom, hogy lássák egymás munkáit a gyerekek, a kicsik tanulnak a nagyobbak technikai tudásából, a felsősök meg a kicsik expresszív erejéből. (Kőszeghy Csilla írása)

tovább...

Egyszerre két díj az Egyszervoltnak

A Biztonságos Internet Nap (SID-Safer Internet Day) idén nyolcadszorra ünnepli születésnapját, február 8-án. A rendezvény az Insafe - a Biztonságos Internet központok hálózata - fejéből pattant ki, és fő törekvésük, hogy biztonságosan, problémamentesebben internetezzen a felnövekvő nemzedék. Illetve lehetőséget kapjon arra, hogy felnőhessen az internethasználathoz.
tovább...

Blogsoroló - Joel Henriques, a portlandi apuka

Joel Henriques festőművész karrierje azután lendült be igazán, hogy megszülettek a gyerekei. A szuperapuka immár harmadik éve van otthon az ikrekkel, közben fest, főz, varr, rajzol, barkácsol, és mindenféle kreatív csodával kápráztatja el a gyerekeket. Meg persze minket, olvasókat is, merthogy kreálmányait, legnagyobb örömünkre a made by Joel nevet viselő blogján közzé is teszi. Munkáiból mi is számtalanszor merítünk ihletet itt a Pagonyon, a kreatív rovatunkban.
tovább...

Csipkerózsika renaissance á la Lackfi János

Amikor megtudtam, hogy Csipkerózsika lesz a Bábszínházban, azonnal az jutott eszembe, hogyan lesz majd ebből darab. Mert akárhogy is néztem, akárhogy is forgattam, nekem a Csipkerózsika mese azonkívül, hogy egyik nagykedvencem volt kiskoromban a várva várt, már a mese elején beígért, de csak a végén beteljesülő csók miatt, szürreálisan rövidnek és tartalmilag sem annyira elemzésre, továbbgondolásra sarkallónak tűnt. Vagy mégis? Lackfi Jánosban mindig bízhatunk, nyelvjátékkal, humorral és kellő írói tapasztalattal mindig kiderül, hogy nem létezik mesélhetetlen mese. Csipkerózsika most Lackfi nyelvén született ujjá!


tovább...