Bumburi könyvbemutató a Pagonyban

Új, kissé rakoncátlan alakkal bővült a Pagony Könyvkiadó lényecske repertoárja: Bumburival, az utazó kutyacsodával. E kutya a következő alaphelyzetben találja magát: Lili, a rajongással szeretett gazdi, van olyan rendes, és elmegy az iskolába. Bumburi pedig van olyan lelkes, hogy gondolkodás nélkül utána iramodik. Csakhogy a városban lehetetlen követni Lili szagnyomát, és emiatt a főhős - Lili helyett - rengeteg más emberrel, állattal és járművel kerül kapcsolatba. A cikk írója kezdi felismerni magát Bumburiban: hisz nem én is erre a tökéletes szabad csavargásra vágyom, mikor ismeretlen városokba utazom? Hát nem remek más országok izgalmas, de érthetetlen nyelvét próbálni fejtegetni vagy feladni a reménytelen találgatást s csak lubickolni a titokzatos szófoszlányok áramlatában? Hogy lesz-e vidám végkifejlet a végén, azt nem árulhatom el, de azt azért megjegyezném, hogy a könyv bemutatójáról nem sok kisírt szemű kisgyerek távozott.
tovább...

Visszatérőben a könyvbemutatók varázsa!

Miért jár valaki mostanában könyvbemutatókra? Megmondom: hogy első kézből bizonyosodjék meg arról, hogy a könyv szerzője egész jól néz-e ki, egész jó-e a humora és egész élőben tud-e beszélni illetve rajzolni. Aztán egy gyermekkönyv bemutatóra egész nyugodtan elvihetjük magunkkal gyermekünket is, hogy aztán ő is eldönthesse, hogy ha felnő, akkor inkább mesekönyv író vagy rajzoló lesz-e. Amíg ezen gondolkodik, addig egy oroszlános párnán ülve végignézhet egy bábjelenetet Bögreúrral, ehet olivabogyót és mangót, esetleg telerajzolhatja a földre terített rajzlapot Rufusz Rafael vörös hajtincseivel.
tovább...

Legyetek ti is KÖLYÖKOLVASÓK!

Szerencsénkre a mai napig sem bizonyosodott be az újra meg újra felszálló jóslat, hogy a könyveknek végük. Jött már mozi, rádió, tévé, és ezek univerzális kombinációjaként az internet, amely mindezt megspékelte némi interaktivitással is, de a könyvek élnek. Persze ha ezt hátradőlve, elégedetten nyugtázzuk, akkor egy nem túl szép napon talán majd csak rezervátumokba zárt könyveket látnak majd a felmenőink. És hogy ez ne így legyen, ezért újra meg újra meg kell mutatnunk az új gyerekeknek a könyv-olvasás örömét. Ezen munkálkodik szűnni nem akaró kreativitással például a kecskeméti könyvtár néhány munkatársa. Az egyiküktől, Koleszár Mártától kaptam ezt a felhívást, amit most tényleg örömmel ajánlok mindenki figyelmébe. (Bevezetőnk Bátky András bevezetője)

tovább...

Máté Angi hangja

Beszámolónk a Bródy Sándor díjkiosztó ünnepségről

Amikor először olvastam egy részletet a Mamóból, a Látó 2008 márciusi számának internetes kiadásában (hogy hogyan találtam rá, nem tudom, valahol volt egy utalás, egy mamóról, és azt követtem), akkor rögtön tudtam, hogy megtaláltam a szerzőmet. Azt a szerzőt, akitől majd mindig várhatom, hogy új könyvvel rukkoljon elő, mert tőle mindent fogok szeretni, akkor is, ha tudom, hogy éppen nem olyan jó, mint amikor a legjobb, mert nekem szól.
tovább...

Hasselt, a mesebeli város

Egy nemzetközi képeskönyv pályázat margójára

Ha autóval érkezünk Belgiumba, biztosan átértékeljük a tizennégy-tizenöt órás utazás minden nyűgjét, amint elsuhannak mellettünk azok a bájos kis házikók, aprócska, rendezett kertek, utcácskák és terek, amelyek annyira jellegzetesek a Hollandiával határos országrészen. Nincsenek magas, mogorva, tekintélyt parancsoló méretű épületek, a régi és új építésűek is őrzik a hagyományos vörös- és barnatéglás arcukat. S mindebből valami határtalan barátságosság árad, ami vonzza a látogatót, hogy kerüljön beljebb.
tovább...

Meseünnep a Pagonyban

Az élőszóban mesélés egészen más, mint amikor könyvből olvasunk, arról nem is beszélve, hogy mennyivel másabb, mint amikor tévézünk vagy filmet nézünk. Olyan képeket hív elő a mese, amit csak mi tudunk megalkotni, és kicsit emiatt az egész történetet mi magunk formáljuk, teremtjük. A mese emellett segít is, mindennapjaink egyformaságába színt visz, a lehetetlent, az irreálist és fantasztikust becsalja a szürke hétköznapokba, hősöket és sárkányokat kever a törékeny emberek közé. Így tudunk aztán mi magunk is hőssé válni, azonosulni a jókkal és legyőzni a gonoszokat, amit talán való életünkbe is beapplikálhatunk. A meseünnepen a Tanítóképzős és Óvóképzős diákok meséket mondtak a Pagonyba tévedőknek. És bizony kiderült, a mese még mindig kell!

tovább...

A 32. IBBY Kongresszus a boszorkányok földjén

Ruppl ZsuZsanna beszámolója a 32. IBBY Kongresszusról

Szeptember 8. és 12. között immár 32. alkalommal került megrendezésre az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) kongresszusa. Idén a gyermek- és ifjúsági irodalom világának nemzetközi képviselői a spanyolországi, galíciai Santiago de Compostelában találkoztak. A négynapos kongresszus keretében, ez alkalommal A kisebbségek ereje címet viselte, és érdekesebbnél érdekesebb előadásokon, konferenciákon, szemináriumokon és workshopokon túl számos izgalmas programot tartogatott a több, mint 600 résztvevő számára. (Ruppl Zsuzsanna írása)
tovább...

Programajánló gyereklelkű felnőtteknek

A szeptember vége izgalmasnak ígérkezik fejtágítás szempontjából, kivételesen nem gyerekprogramokat, hanem gyerekekről szóló, de felnőtteknek való programokat ajánlunk figyelmetekbe. Lesz előadássorozat "Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra" címmel, Meseterápiás Központ megnyitó és könyvbemutató, illetve Országos Népmese-konferencia...

tovább...

Boston - New York - Berg Judit

Tudták, hogy New Jersey-ben magyar könyvesbolt működik? Hogy a Boston körüli kistelepülések kertjében kolibrik szívják a virágokból a nektárt? Hogy New England egyik jellegzetes étele a garnélakrém leves? Hogy New York közelében szabad szemmel látni az óceánban ugráló delfineket? Vagy hogy a Walden-i tó, amelynek partján Henry David Thoreau, az első amerikai környezetvédő, író, filozófus és a polgári engedetlenség megalapozója élt és alkotott, ma is csendes vidék, ahová a bostoni és concordi lakosok úszni járnak?
tovább...