Nyárbúcsúztató piknik a Pozsonyin

Szombaton beköszöntött az ősz, direkt a Pozsonyi Piknik kedvéért, hogy jobban át tudjuk érezni a nyárbúcsúztató hangulatot. A hideg szél ellenére tömegek sétálgatnak fel-alá a Pozsonyi út lezárt szakaszán.
tovább...

"Álmomban néha repülök"

A kolozsvári születésű, New Yorkban élő képzőművészt, Dezső Andreát Pikler Éva kérdezte munkáiról június 29-én a Pagonyban.

A rendkívül nagy számban megjelenő, valóban érdeklődő közönség majd másfél óráig bírta a szörnyű meleget…

Fotó: Nash Baker
tovább...

Könyvheti anzix

Az idei könyvhétnek is vége...

Volt sok jó és szép könyv, sok író és illusztrátor, sok vásárló, és szerencsére szép idő...
Következzen néhány emlékezetes kép!
tovább...

Az ötvenes lista (Győri Hanna és Nyulász Péter írásai)

A múlt heti Népszabadság pénteki számának kulturális melléklete a kortárs magyar gyerekirodalomról szólt. Hogy ez a szám létrejöhetett, az egyrészt rengeteg szervezőmunkának köszönhető, másrészt jelzi, hogy a gyerekirodalom szereplői nem hiába dolgoznak évek óta azon, hogy a jó magyar gyerekkönyvek újra megkülönböztetett figyelmet kapjanak, és a területet önálló entitásként ismerjék el.
tovább...

Top 50, magyar gyerekkönyv 2000-2010, 20 szakmai szervezet ajánlásával

Több intézmény, szervezet, gyerekfolyóirat, egyesület és társaság szavazata alapján összeállt az elmúlt tíz év 50 legjobb gyerekkönyvének listája. A Népszabadság pénteki Top 50 magyar gyermekkönyvmellékletében jelent meg az eredmény. Hogy miért és kinek, kiknek is fontos ez a lista? Ahogy Both Gabi, a Csodaceruza szerkesztője mondja a Népszabadság hasábjain, egyrészt a mai gyerekirodalom "igazán méltó arra, hogy exponálja magát a nagyközönség előtt is", másrészt "ha kisgyermekként igényes könyveket veszünk kézbe, felnőttkorban automatikussá válik a minőségi kultúra fogyasztása."
tovább...

Feszten feszt - szubjektív beszámoló a 2010-es könyvfesztiválról

Szerencsére a könyvfesztivál is egy olyan program, ahová nyugodtan lehet menni gyerekkel. Általában tömeg van, és időnként a csapatból valaki vagy valami elvész, de a Millenárisban könnyű megtalálni egymást, jól ismert a terep. A nagy könyvnézegetésbe és intellektuális tobzódásba kolbász-szag és több helyről áramló zeneszó tolul, majális hangulat. És valamiért a könyvfesztiválon mindig jó idő van, ezt a programot úgy látszik az istenek is kedvelik...
tovább...

A Pagony szombaton nálunk járt Berg Judit és Kálmán Anna

A legutóbbi Pagony Szombaton Berg Judit és Kálmán Anna jött el hozzánk, mondanunk sem kell, a könyvesbolt dugig volt, egy csomó gyerek várta törökülésben Fecó újabb történeteit. Nemcsak a gyerekek, a szülők is - már aki befért - aktívan részt vettek a programon, sőt, eljöttek illusztrátorok (pl. Agócs Írisz), szerkesztők (pl. Both Gabi), tehát sokan voltunk és élveztük Berg Judit és Kálmán Anna beszippantós regénysorozatát...
tovább...


tovább...

Szalóki Ági a Pagonyban - ahogy Nik látta - 1. rész

Nem szeretem azt a szót, hogy bensőséges, nemcsak azért, mert mindig az jut eszembe róla, hogy belsőségek, és akkor már végképp semmi köze ahhoz, amit szerettem volna érzékeltetni vele, de ráadásul kicsit kenetteljes is.

Mégis kénytelen vagyok ehhez a szóhoz nyúlni, ha azt szeretném felidézni, milyen is volt, mikor Szalóki Ági eljött a Pagonyba.
tovább...