Hogy kicsoda Pom Pom?

Csukás István - Sajdik Ferenc: Pom Pom meséi

cimkék: #jó könyv #ismertető

Emlékszem, amikor réges régen esténként arra a néhány percre vártunk eszeveszetten, hogy végre bemutatkozzon Pom Pom... "Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki se ismeri! Egyszer ilyen, egyszer olyan!" És aztán kezdődött a felsorolás, hogy milyen is igazából, mennyi lehetőség van egy szőrsapkának látszó beszélő-mesélő gomolyagban. Könyvben, filmen egyaránt kedvenc. Most a Könyvmolyképző Kiadó három Pom Pom meséivel örvendeztette meg a gyerek és szülő rajongókat. Itt az Óriástüdejű Levegőfújó, az Ásító Szörnyeteg és a Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél.

Csukás István és Sajdik Ferenc közös gondolkodásából csak jó dolgok születhetnek: a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász kalandjai és Pom Pom öniróniával fűszerezett meséi értékállóak. Nemcsak a mai harmicasokat önti el a nosztalgikus hangulat, ha kezükbe kerül egy-egy kötet ezen mesék közül, de a mai gyerekek is jóízűen, önfeledten nevetgélnek a történeteken, melyekben a tanulság mellett rengeteg humor, irónia kap helyet. Az új könyvek közül a Lesbőltámadó Ruhaszárítókötél talán a legmulatságosabb: adva van egy ruhaszárítókötél, akivel nem törődött a gazdája, dühében elszabadult és mindenkit jól összekötözött és gubancolt. Szerecsére még épp időben, mielőtt a káosz teljesen eluralkodna, találkozik a jólelkű Gombóc Artúrral, aki gondosan feltekeri és gondját viseli.

Pom Pom meséinek kerettörténet apróbb változtatásokkal, de minden történetnél működik. Nekem is jó lett volna egy barát anno, amikor reggelente megjelenik, és a körülbelül a másfél órás iskolába tömegközlekedés ideje alatt mindenféle jó sztorikkal szórakoztatott volna. Egy barát, akinek minden apró-cseprő problémára van egy tökéletesen megkomponált, vicces története különféle sosemvolt szereplőkkel, akik mosolyt csalnak az arcra. Mert a legimádnivalóbb mégiscsak szegény Gombóc Artúr, aki minden csokoládét szeret, legyen az kerek, szögletes, lyukas, vagy bármilyen, és aki kedvenc csemegéjéért akár hajóra is száll. Ő az, aki többször feltűnik az egyes történetekben, mindig megold, felold, megment, megoldást keres és talál. Ő a legszerethetőbb kövér, kék madár, aki szerencsére kapott egy teljes mesét is, a Szegény Gombóc Artúrt.

Sajdik Ferenc Ludas Matyin edzett karikatúraszerű rajzaiban mindig megbújik egy-egy apró háttértörténet a lapokon. Az erős kontúrokon belül és kívül elmosódott színek még mesebelibbé teszik a képeket, álomszerű városban érezheti magát az olvasó, aki szívesen belefolyna a rajzokba, hogy részese lehessen a számtalan különleges lény szórakoztató kalandjának. A szövegben meg annyi humor halmozódik fel, hogy akár felnőtt, akár gyerek olvassa-hallgatja, egészen biztos örömét leli benne.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek