Kalandok földön, vizen, levegőben

A Pagony könyvheti könyvei és dedikálások

2012. május 24. - Hanna cimkék: szemle hogyan válasszak? 

kHa Könyvhét, akkor Rumini a nagyoknak, Bogyó és Babóca a kicsiknek. Sőt, idén új Boribon is lesz, és most megint úgy érzem, hogy ez a legjobb Boribon. De aztán kijavítom magam, hogy dehogy, a hullahónál és a hétlufinál nincs jobb, meg persze az Annipanni, mesélj nekem, és felsorolom magamban az egész sorozatot. A Bogyó és Babócát pedig amikor először kézbe vettük, akkor visszavedlettünk babázó ovisokká, és ujjongva fedeztük fel az apró, rejtett részleteket a bábok és makettok között. Az én kedvencem talán Babóca fürdője a kis fésűkkel és törölközőkkel. Illusztrációban pedig igazán sokszínűek vagyunk idén is: a fentiek mellett Agócs Írisz saját képeskönyvét, a Baranyai András rajzolta focis könyvet és a Menyhért Anna szövegét kísérő fantasztikusan szép Balogh Andrea rajzokat lapozgathatjátok majd élvezettel hümmögve. Titkos favoritom az Erdős - Pásztohy páros munkája, Panka gyönyörű színeket, jeleneteket, indiánfalut és indiánokat rajzolt a szerző kalandos meséi mellé.

A cikk végén megtaláljátok, hogy mikor melyik szerzőnkkel dedikáltathatjátok kedvenc könyveiteket!


Jutalomkönyvek a Pagonytól az egész osztálynak

mert a könyv a legjobb ajándék

2012. május 4. - Vera cimkék: hogyan válasszak? 

dinoLassan vége a sulinak, ideje tehát újra elővenni és kibővíteni az osztálykönyvek listáját.

Ha tehetitek, akkor irányítsátok a tanító néniket, hogy milyen könyveknek örülnének tényleg a gyerekek. Rendeljétek meg nálunk az osztálykönyveket, hiszen ha a bármely Pagony könyvből 15 példány felett rendeltek, akkor 30%-os kedvezményt kaptok! A tavalyi listánkat bővítettük ki, a sor elején az azóta megjelent kötetketet találjátok!


Könyvfesztiváli könyveink 2012

A Pagony a Könyvfesztiválon

2012. március 28. - Hanna cimkék: szemle hogyan válasszak? 


pA Könyvfesztiválra a kicsiknek és a nagyoknak is sok-sok kiadvánnyal készültünk. Folytatódik Finy Petra sorozata, Lámpalány és Bögreúr mellé egy vagány Seprűsrác érkezik. Berg Judit kis dinóinak városi kalandjai a kezdő olvasóknak szólnak, ahogy Lila Prap dinós könyvét is sokan fogják szeretni. Gévai Csilla lírai meséi vagy Szabó Bori vicces átváltozott gyerekei a nagyobbaknak szólnak majd. És végre egy igazi kamaszregény, már a címe is izgalmas: A kőmajmok háza... Válaszd ki, te melyiket szeretnéd majd, és keresd őket a Millenárison és a boltban is!


2011 toplistája - mások könyvei

2012. január 13. - Hanna cimkék: szemle jó könyv Hanna blog hogyan válasszak? 

lA Pagonyban persze a Pagony könyvek a legnépszerűbbek, de nem csak ezért szeretnek hozzánk járni a vásárlók, hanem mert minden kiadó igényes kiadványai megtalálhatók nálunk. Persze ezek között is megvannak az örök kedvencek, és az újak közül a legsikeresebbek. Érdekes, hogy egy foglalkoztató sorozaté a második hely, és a Naphegy kiadó vitte el a sikerlista majd felét - aminek nagyon örülünk, hiszen a nevük garancia a minőségre.

Családi mesék

Képeskönyv-szemle

2011. november 3. - Hanna cimkék: szemle jó könyv Hanna blog hogyan válasszak? 

cÖt képeskönyvet szemléztünk, és abban a kivételes helyzetben voltunk, hogy semmiféle rangsort nem lehetett felállítani köztük. Mind az öt nagyon szuper: akár az illusztrációt nézzük, akár a szöveget, akár azt, hogy gyerekközeli-e. Mindegyik egész más - van, amelyik megmozgat, van amelyiket te mozgatod, van, amiben sok a szülők szeretete, van, amiben kevés. Van, ami nagyon színes festmény, van, ami halványszínű ceruza, van, ami részletgazdag, van, ami elnagyolt - mindenki keresse meg, hogy neki melyik(ek) a kedvence(i), aztán kuporodjanak fölé a gyerekekkel és lapozzák, olvassák rogyásig - mert ezeket akárhányszor lehet.

Előkészületben

Őszi könyveink

2011. október 19. - Hanna cimkék: hogyan válasszak? 

dinoSok-sok könyvvel készülünk, a kiadóban gőzerővel folyik a munka. Külföldi klasszikusok, magyar kortársak sora jelenik meg a Pagonynál. Nézegesd meg, hogy mire számíthatsz tőlünk, és vésd fel magadnak, amit meg KELL venned, mert nemsokára a boltban lesz! A megjelenésről és az akciókról hírlevelünkből mindig értesülhetsz, iratkozz fel! Szerzőinkkel kapcsolatos híreket, ajánlóinkat megtalálod az oldalunkon és a facebookon is!

Az alapítók kedvencei

kedvenceink - első rész

2011. október 13. - Hanna cimkék: jó könyv ünnep hogyan válasszak? 

pHárom házaspár 2001-ben nem talált a gyerekeinek megfelelő kortárs mesekönyvet. Mi sem egyszerűbb: alapítottak egy boltot, majd egy könyvkiadót. Hát, annyira talán még sem volt egyszerű... de valamitől működött. A jó szövegektől és képektől, meg a sok munkától, amit mindenki beletett. A tulajdonosok nagy nehezen választottak a sok-sok kedvenc közül egy-egy könyvet, amit a legfontosabbnak, legkedvesebbnek tartanak.

Apró történetek, beszédes képek

Új képeskönyvek szemléje

2011. szeptember 21. - Hanna cimkék: szemle jó könyv hogyan válasszak? 

kLassan ellopakodnak az őszi könyvújdonságok a polcokra. Ez még csak a kezdet, de már ez is felvillanyzóan sokszínű. Realista kézi grafikától absztrakt-puha japán fababákon át festett, kedves-groteszk gyerekekig találunk mindenfélét, az ízlésünknek megfelelőt, vagy éppen valami egészen újat, amivel gazdagíthatjuk gyerekkönyveink sorát, meglephetjük a gyerekeinket. Mi is kiválogattuk a kedvenceinket: minden kiadó kínál idén igazán szép darabokat a legkisebbeknek és az ovisoknak is. Egyre több szép lapozót és klasszikus, egy mesés képeskönyvet találhatunk a boltokban. Lesz még persze sok-sok szépség - mindről olvashatsz majd nálunk, a Pagonyon.

Mit vigyünk a strandra?

Nyári olvasmányok bölcsődétől egyetemig

2011. június 15. - Hanna cimkék: szemle jó könyv Hanna blog hogyan válasszak? 

bHa süt a nap, az árnyékban a parton, a hűvös konyhában meleg sárgabarackkal a kezünkben, a kertben vagy a parkban a kockás pokrócon, a strandtörülközőn napszemüvegben, este égő vállal a ropogós lepedőn, ha esik, az ablak mellett, kopogó esőcseppek zajában, a paplan alatt hosszú reggeleken, a fotelbe kuporodva fülledt délutánokon. Apadjon az évközben derékmagasságúra nőtt kupac az ágyunk mellett! Új, nyárias könyvekből szemezgettünk!

Az előző évek nyári könyvajánlóit itt és itt találod meg. Most pedig pár újról olvashatsz, életkor szerinti sorrendben.


Könyvheti újdonságaink 2011

Új Pagony-könyvek az Ünnepi Könyvhéten

2011. május 30. - Hanna cimkék: hogyan válasszak? 

konyvekAz Ünnepi Könyvhétre a Pagony nyolc kiadvánnyal készült: minden korosztály megtalálja a kedvenceit. A kicsik Boribont, a mackót, Bumburit, a dagi, pöttyös kutyát és Bogyóékat, az erdő-mező bogarait.

A nagyok pedig végre-végre tovább olvashatják Rumini kalandjait. Fecó visszatért Datolyapartról és meg is házasodott, de Ruminiék megint oda tartanak. Azonban Datolyaparton sok minden történt távollétükben... Csoda és Kósza is belovagolnak egy nagy nyihogásra és nyerítésre, nevettetni és elvarázsolni. És persze itt battyog, esetenként hasít Pipogya, a rezignált humor, Tigris Oszkár, a börleszk, és Oroszlán Géza, a kétbalkéz mestere. Velük is sok minden történt tavaly óta.

Végül pedig felzárkózik mögéjük Emese almája, ami ugyan nem újdonság, de végre újra kiadtuk, mert sokaknak hiányoznak Kiss Ottó bölcs versei, letisztult nyelve és a részletekre fogékony szeme.


AMIKOR MI KICSIK VOLTUNK

A Pagony alapítói és dolgozói mesélnek kedvenc gyerekkori könyveikről

2016. augusztus 10. - Papp Eszter cimkék: Hanna blog Vera blog  Demény Eszter Kovács Eszti Juli blog Eszter blog hogyan válasszak? 

gy.hanna2.jpgSokszor felnőtt korunkra már csak egy kép, egy homályos érzés, vagy néhány derengő részlet marad meg. Aztán a gyerekek születésével újra előkerülnek a régi könyvek, vagy épp véletlenül bukkanunk rá a könyvesboltok polcán. Elérzékenyedve forgatjuk a lapokat, ismerünk rá azokra az oldalakra, amelyek fölött különösen sokat ücsörögtünk, amelyek beivódtak az emlékezetünkbe, valahová a vasárnapi krumplifánk és a kürtőskalács illata mellé. Most azok vallanak legkedvesebb gyerekkori könyvélményeikről, akik olyan szerencsések, hogy nap mint nap ezzel foglalkozhatnak.

Foglalkoztatók másképp

2011. május 11. - Hanna cimkék: szemle kreatív Hanna blog hogyan válasszak? 

vágósVan, amikor még a szabad rajzolásból és önfeledt pacsmagolásból is elég, és célt, határt, vonalakat kíván a kéz és a szellem. Mert van abban valami pihentető és kreatív is, amikor másnak a vonalait kell kitölteni színekkel, amikor olyan képe kanyarodik ki a kezünk alól, amit magunktól nem tudtunk volna megalkotni, amikor az ötletet beindítja egy lökés. És ott van a feladat alapvető vonzereje: ez van itt, csináld ezt vele, sikerül és kész! Ellenőrizhető, garantálható instant visszaigazolás, hogy okos és ügyes vagyok.


Mondani a mondhatatlant

Ifjúsági regények a zsidóüldözésről

2011. február 9. - Turai Juli cimkék: szemle jó könyv Juli blog hogyan válasszak? 

malka maiHogyan lehet a holocaustról, a zsidóüldözésről beszélni gyerekeknek, fiataloknak? Nyilván muszáj, mert fontos, hogy tudjanak róla, hogy a helyén kezeljék az eseményeket, akármilyen módon voltak benne érintettek a felmenői (mert valamilyen módon biztos, hogy azok voltak). Másfelől mégis nagyon nehéz, egyrészt a személyes érintettség miatt, másrészt a dolog felfoghatatlan kegyetlensége miatt: nem biztos, hogy jó, ha a gyerek fenyegetve érzi magát, illetve ha a hordozott bűnnel vagy a csöndes cinkosság tudatával kell együtt élnie. Mégis muszáj beszélni róla, csak így lehet földolgozni ezeket a nagy, kollektív traumákat. A kibeszélésnek, a földolgozásnak fontos terepe az irodalom. Történetekbe transzformálva a borzalom is befogadhatóbbá válik: egyszerre távolít el és hoz közel az eseményekhez. Nem kell okoskodni, nem kell sajnálkozni, csak el kell olvasni, és hagyni, hogy hasson.


Könyvek kisiskolásnak

2010. augusztus 19. - nikisze cimkék: szemle jó könyv Nik blog hogyan válasszak? 

Ami nem hiányozhat egy kisiskolás polcáról... Nos ilyen objektív kategória biztosan nincsen, de azt azért meg merném kockáztatni, hogy vannak alapkönyvek. Nem kell mindennek ott sorakozni persze iszonytató rendben a polcon, a helyhiányra is gondolnunk kell, illetve a nagyon praktikus könyvtár intézményét is érdemes használni (ó, bár ne lépnénk túl mindig a visszavitel határidejét)! Mindenesetre nem árt, ha ez-az otthon is megtalálható, szemet melengető végignézni rajtuk, és az újraolvasás hasznos és áldásos tevékenysége sem mellékes szempont... Egy rövid listát készítettem arról, nálunk mi a menő.

Jutalomkönyvek

2010. május 19. - Vera cimkék: szülőknek jó könyv ismertető Vera blog  hogyan válasszak? 

Közeledik a tanév vége, a biziosztás, és az ehhez tartozó, elmaradhatatlan jutalomkönyvek időszaka. Iskolánként, osztályonként eltérő szokások léteznek, van ahol tényleg csak a kiválók kapnak, van ahol meg mindenki, némely iskolában központilag kapják az olcsóbb, és valljuk meg, aztán csak évekig polcon porosodó, és végül egy szeretetcsomagban landoló könyvet, máshol meg igyekeznek tényleg figyelembe venni a gyerekek olvasási szintjét és érdeklődéi körét is. Azért örüljünk mindennek, cserélni még mindig lehet. (halkan jegyzem csak meg, hogy simán lehetne CD-t, DVD-t is ajándékozni - igazi kincseket lehet lelni pár száz forintért-, vagy színházjegyet is adni, de valamiért mégis a könyv a legmegszokottabb ajándék, főleg a suliban).

Talán még időben vagyunk, és ezért állítottunk össze egy kis csokrot azokból a könyvekből, amik szerintünk tényleg jó ajándékok lehetnek.