És még toplista

2010. május 11. - Vera cimkék: hogyan válasszak? 

Úgy látszik, tavasszal csak úgy hullanak a könyves toplisták, hiszen szakmai szervezetek, kiadók, könyvesboltok teszi közé a 10-es, 20-as, 50-es listájukat. Mi is folytatjuk a legfontosabbak, a gyerekek által összeállított kedvenceket, nagy örömünkre ebben is szerepel már egy versekötet, remélem, megtaláljátok, kinek a kedvence az!
Szóval érdemes alaposan átböngészni, biztosan találtok olyat, amit még nem olvastatok!

Könyvfesztivál újdonságok 2010. – Az első merítés

2010. április 28. - Papp Eszter cimkék: szemle ismertető Eszter blog hogyan válasszak? 

Idén nem jutottam el a könyvfesztiválra, cserébe viszont a boltban sikerült magam kárpótolni néhány remek könyvújdonsággal. Na persze esélytelen volt, hogy mindent elhozzak, de azért sikerült szert tennem néhány régóta várt kiadványra. Megveszekedett Liza és Micsoda rajongóként nem hagyhattam ott a harmadik részt, a gyerekek miatt pedig kérdés sem volt, hogy az új Pagony-könyvek is velem jönnek. Boribont, Maszatot, valamint a Csimota új könyveit a célközönséggel is sikerült letesztelni. Felpiszkáltuk a kedélyeket, rajongtunk a folytatásokért, és találtunk új kedvenceket is.

Az alábbi lista csak a kezdet, szép lassan majd beszámolunk minden újdonságról, ígérem.

Északon a melankólia mellé humor dukál

2009. augusztus 11. - Papp Eszter cimkék: szemle esszé Eszter blog hogyan válasszak? 

Múmin, Nils Holgersson, vagy - a füleiről elhíresült - Sten-Malte sikere már több, mint harminc éve töretlen idehaza. Talán mert tőlünk, magyaroktól sem áll távol az önreflexív irónia, az abszurd humor, vagy az a finom melankólia, amely oly sok északi történetnek a sajátja. Az újabb írógeneráció pedig jó érzékkel ötvözi a skandináv hagyományokat egy minden eddiginél szókimondóbb, frissebb, frivolabb humorral. Még mindig elvágyódunk otthonról, holott rettentően félünk a magánytól, állandó késztetést érzünk az önmeghatározásra, de ha lehet, még többet nevetünk, és több kalandba keveredünk Sáskalapkáékkal, Pivel, vagy épp Norvégia leghíresebb targoncásával, Kurttal.

KÖNYVEK HÚSVÉTRA - NYUSZIK ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK

2009. március 26. - nikisze cimkék: szemle ismertető Nik blog hogyan válasszak? 

Húsvétkor mindig egy kicsit a tavaszt is ünnepeljük, vidámságot csempész a nagy télutóba a várakozás. Sajnos még nem látjuk teljesen a nap erejét, és nem is akartam elhinni, hogy ma reggel jeges volt az autó és -3 fokot mutatott a hőmérő... Éppen ezért is jól esett átlapozni pár húsvéti könyvet, ami ilyenkor biztosan örömet szerez és biztosít afelől, hogy mindjárt itt a TAVASZ.

HONNAN JÖN A KISBABA?

2009. január 20. - Hanna cimkék: szemle esszé jó könyv Hanna blog hogyan válasszak? 

Mióta kistestvért hoztunk a házhoz, nagyobbik, kétéves lányomat más sem érdekli, csak a szülés és a kisbaba. Minden mesekönyvben minden kicsit pocakosabb szereplőnek kisbaba van a hasában, aki mindjárt megszületik; a legoállatok és – bábuk folyton szülnek, kórházba és szülésznőhöz rohangálnak, meghallgatják őket és így tovább. Így aztán megpróbáltam felmérni, hogy mit kínál ilyen monomániákra/traumafeldolgozásokra a könyvpiac.

2008-AS SIKERLISTA GYEREKLELKŰ GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK...

2009. január 7. - nikisze cimkék: szemle Nik blog hogyan válasszak? 

Minden egyes új év elején megfogadnak az emberek egy csomó dolgot. Jövőre nem dohányzom, nem fogok többet enni a kelleténél és sosem szídom meg a gyereket csak úgy fáradtságból. Ismerős mondatok... De azért pár jó dolog is eszünkbe juthat, ha az elmúlt évre gondolunk! Nekünk például az, hogy rengeteg jó könyvvel találkoztunk 2008-ban, és ezeknek a töredékéről most készítettünk is egy listát. Az egyik tapasztalat ez alapján, hogy sok kiadó végre komolyan gondolja igényes és különleges gyerekkönyvek kiadását, illetve kezd természetessé válni, hogy a könyv így- vagy úgy reflektáljon az itthoni és külföldi irányzatokra...

BÁTOR KÖNYVEK TÍZ ÉVEN FELÜLIEKNEK

2008. szeptember 8. - Hanna cimkék: szemle toplista Hanna blog hogyan válasszak? 

Az előző részben kisebbeknak ajánlottunk tabukat döntögető könyveket, most a tizenéveseknek (és akár a felnőtteknek is) szól a válogatásunk. Szokásunktól eltérően nem egy-egy könyvet, hanem egy-egy nagyobb témát emeltünk ki, melyek ritkán jelennek meg a hol rózsaszín, hol menő, hol kalandos ifjúsági irodalomban, ahol alapszabály, hogy a kalandokból kikerülve senki ne sérüljön valamint elnyerje méltó jutalmát/büntetését. Csak éppen nem a hétfejű sárkánnyal, hanem teszem azt egy trollal vagy a gimi legvadabb srácával/legmenőbb csajával kell megküzdenie. Van élet az álproblémákon is túl, erre szeretnék pár példát írni. További válogatásra pedig ajánljuk a bátor témák kategória böngészését a weboldalon.

A LEGJOBB ISKOLÁS KÖNYVEK

2008. szeptember 3. - Hanna cimkék: szemle toplista Hanna blog hogyan válasszak? 

Az iskolakezdést a magyar (is) nagyarányú színes mintás füzetvásárlással indítja, és ha hihetek a várost megfojtó óriásplakátoknak, akkor minden elsős táskájában ott lapul egy laptop is. Ehhez képest bagatell kutyafuttában pár könyvet is becsempészni a már olvasni tudó generáció csomagjai közé. Hogy legyen valami kis szórakozás is a hipermarketekben megfáradt vibráló szemeknek, támpontul összegyűjtöttem a tíz (szerintem) legjobb iskolás könyvet.

A LEGBÁTRABB GYEREKMESÉK

2008. augusztus 20. - Hanna cimkék: szemle toplista Hanna blog hogyan válasszak? 

A gyerekkönyveknek többnyire kötelezően viccesnek és vidámnak kell lenniük, de legalábbis minden akadályt le kell győzni a hősöknek, bátran, ügyesen, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Pedig a gyerekek egy csomószor kerülnek kiúttalan helyzetekbe, szembesülnek nehezen megválaszolható kérdésekkel. Kis, esetleges összeállításunkba olyan gyerekkönyveket gyűjtöttünk, amelyek szomorú, netán zavarba ejtő, tabunak számító témával foglalkoznak. Először a kisebbeknek való könyveket vesszük sorra.

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK ANNO

2008. július 22. - Hanna cimkék: mesehős toplista esszé cuki Hanna blog hogyan válasszak? 

Nemrégiben kis kalauzban felsoroltuk, hogy szerintünk kik a legcukibbak az újabb gyerekkönyvek birodalmában. Most a régi kedvencekről törölgetjük le a port, bár egy igazi cuki ugye sosem porosodik be, tehát csak tovább fényezzük az amúgy is évtizedek óta népszerű hősöket.

NYÁRI OLVASMÁNYOK

2008. július 2. - Hanna cimkék: szemle esszé Hanna blog hogyan válasszak? 

Kétféle nyári olvasmány van: az egyik csoportba azok a könyvek tartoznak, amiket sosincs időnk elolvasni télen. Mert az iskola és a különórák mellett nem fért bele a Harry Potter-összestől a Karamazov-testvérekig terjedő katartikus élményeket tartogató nagyregények sora a napi rutinba. Elfüggönyözött szobákban, egyszólamú zümmögésé olvadó strandzajban eltöltött órák és napok; este kóválygó fejjel kukkantunk ki a lapok mögül, állítólag enni kéne valamit. Őket most nem tárgyaljuk, de sor fog kerülni rájuk is!

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK MA ÉS ANNO...

2008. június 25. - Hanna cimkék: mesehős esszé cuki Hanna blog hogyan válasszak? 

Listánkból kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy aranyos, gyerekek kedvence mesehős váljon valakiből. Nem árt egy nagy pocak, nagy szem, jó, ha mindennapi problémáink vannak, és időnként bájosan mosolygunk. Cukiság listánk első fejezetében a mai cukikkal ismerkedhetünk meg kicsit mélyebben... (Győri Hanna írása)

A LEGJOBB KUTYÁS MESÉK

2008. június 12. - Hanna cimkék: mesehős Hanna blog hogyan válasszak? 

Tulajdonképpen erről van itt szó, kutyavásár volna, csak éppen fiktív kutyákból, de olyanokat válogattunk, akik nem maradnak el élő társaik mögött, sem tarkaságban, sem ugatás és hűségesség szempontjából. A legjobb kutyás gyerekkönyvek, amiket valaha írtak - szerintünk. (A felnőtteknek szólókból most nem válogatunk - de ezeket ők is nyugodtan olvashatják, nem fognak unatkozni.)