Könyvheti újdonságaink 2011

Új Pagony-könyvek az Ünnepi Könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhétre a Pagony nyolc kiadvánnyal készült: minden korosztály megtalálja a kedvenceit. A kicsik Boribont, a mackót, Bumburit, a dagi, pöttyös kutyát és Bogyóékat, az erdő-mező bogarait.

A nagyok pedig végre-végre tovább olvashatják Rumini kalandjait. Fecó visszatért Datolyapartról és meg is házasodott, de Ruminiék megint oda tartanak. Azonban Datolyaparton sok minden történt távollétükben... Csoda és Kósza is belovagolnak egy nagy nyihogásra és nyerítésre, nevettetni és elvarázsolni. És persze itt battyog, esetenként hasít Pipogya, a rezignált humor, Tigris Oszkár, a börleszk, és Oroszlán Géza, a kétbalkéz mestere. Velük is sok minden történt tavaly óta.

Végül pedig felzárkózik mögéjük Emese almája, ami ugyan nem újdonság, de végre újra kiadtuk, mert sokaknak hiányoznak Kiss Ottó bölcs versei, letisztult nyelve és a részletekre fogékony szeme.


tovább...

Foglalkoztatók másképp

Van, amikor még a szabad rajzolásból és önfeledt pacsmagolásból is elég, és célt, határt, vonalakat kíván a kéz és a szellem. Mert van abban valami pihentető és kreatív is, amikor másnak a vonalait kell kitölteni színekkel, amikor olyan képe kanyarodik ki a kezünk alól, amit magunktól nem tudtunk volna megalkotni, amikor az ötletet beindítja egy lökés. És ott van a feladat alapvető vonzereje: ez van itt, csináld ezt vele, sikerül és kész! Ellenőrizhető, garantálható instant visszaigazolás, hogy okos és ügyes vagyok.


tovább...

Mondani a mondhatatlant

Ifjúsági regények a zsidóüldözésről

Hogyan lehet a holocaustról, a zsidóüldözésről beszélni gyerekeknek, fiataloknak? Nyilván muszáj, mert fontos, hogy tudjanak róla, hogy a helyén kezeljék az eseményeket, akármilyen módon voltak benne érintettek a felmenői (mert valamilyen módon biztos, hogy azok voltak). Másfelől mégis nagyon nehéz, egyrészt a személyes érintettség miatt, másrészt a dolog felfoghatatlan kegyetlensége miatt: nem biztos, hogy jó, ha a gyerek fenyegetve érzi magát, illetve ha a hordozott bűnnel vagy a csöndes cinkosság tudatával kell együtt élnie. Mégis muszáj beszélni róla, csak így lehet földolgozni ezeket a nagy, kollektív traumákat. A kibeszélésnek, a földolgozásnak fontos terepe az irodalom. Történetekbe transzformálva a borzalom is befogadhatóbbá válik: egyszerre távolít el és hoz közel az eseményekhez. Nem kell okoskodni, nem kell sajnálkozni, csak el kell olvasni, és hagyni, hogy hasson.


tovább...

Könyvek kisiskolásnak

Ami nem hiányozhat egy kisiskolás polcáról... Nos ilyen objektív kategória biztosan nincsen, de azt azért meg merném kockáztatni, hogy vannak alapkönyvek. Nem kell mindennek ott sorakozni persze iszonytató rendben a polcon, a helyhiányra is gondolnunk kell, illetve a nagyon praktikus könyvtár intézményét is érdemes használni (ó, bár ne lépnénk túl mindig a visszavitel határidejét)! Mindenesetre nem árt, ha ez-az otthon is megtalálható, szemet melengető végignézni rajtuk, és az újraolvasás hasznos és áldásos tevékenysége sem mellékes szempont... Egy rövid listát készítettem arról, nálunk mi a menő.
tovább...

Jutalomkönyvek

Közeledik a tanév vége, a biziosztás, és az ehhez tartozó, elmaradhatatlan jutalomkönyvek időszaka. Iskolánként, osztályonként eltérő szokások léteznek, van ahol tényleg csak a kiválók kapnak, van ahol meg mindenki, némely iskolában központilag kapják az olcsóbb, és valljuk meg, aztán csak évekig polcon porosodó, és végül egy szeretetcsomagban landoló könyvet, máshol meg igyekeznek tényleg figyelembe venni a gyerekek olvasási szintjét és érdeklődéi körét is. Azért örüljünk mindennek, cserélni még mindig lehet. (halkan jegyzem csak meg, hogy simán lehetne CD-t, DVD-t is ajándékozni - igazi kincseket lehet lelni pár száz forintért-, vagy színházjegyet is adni, de valamiért mégis a könyv a legmegszokottabb ajándék, főleg a suliban).

Talán még időben vagyunk, és ezért állítottunk össze egy kis csokrot azokból a könyvekből, amik szerintünk tényleg jó ajándékok lehetnek.
tovább...

És még toplista

Úgy látszik, tavasszal csak úgy hullanak a könyves toplisták, hiszen szakmai szervezetek, kiadók, könyvesboltok teszi közé a 10-es, 20-as, 50-es listájukat. Mi is folytatjuk a legfontosabbak, a gyerekek által összeállított kedvenceket, nagy örömünkre ebben is szerepel már egy versekötet, remélem, megtaláljátok, kinek a kedvence az!
Szóval érdemes alaposan átböngészni, biztosan találtok olyat, amit még nem olvastatok!
tovább...

Könyvfesztivál újdonságok 2010. – Az első merítés

Idén nem jutottam el a könyvfesztiválra, cserébe viszont a boltban sikerült magam kárpótolni néhány remek könyvújdonsággal. Na persze esélytelen volt, hogy mindent elhozzak, de azért sikerült szert tennem néhány régóta várt kiadványra. Megveszekedett Liza és Micsoda rajongóként nem hagyhattam ott a harmadik részt, a gyerekek miatt pedig kérdés sem volt, hogy az új Pagony-könyvek is velem jönnek. Boribont, Maszatot, valamint a Csimota új könyveit a célközönséggel is sikerült letesztelni. Felpiszkáltuk a kedélyeket, rajongtunk a folytatásokért, és találtunk új kedvenceket is.

Az alábbi lista csak a kezdet, szép lassan majd beszámolunk minden újdonságról, ígérem.
tovább...

Északon a melankólia mellé humor dukál

Múmin, Nils Holgersson, vagy - a füleiről elhíresült - Sten-Malte sikere már több, mint harminc éve töretlen idehaza. Talán mert tőlünk, magyaroktól sem áll távol az önreflexív irónia, az abszurd humor, vagy az a finom melankólia, amely oly sok északi történetnek a sajátja. Az újabb írógeneráció pedig jó érzékkel ötvözi a skandináv hagyományokat egy minden eddiginél szókimondóbb, frissebb, frivolabb humorral. Még mindig elvágyódunk otthonról, holott rettentően félünk a magánytól, állandó késztetést érzünk az önmeghatározásra, de ha lehet, még többet nevetünk, és több kalandba keveredünk Sáskalapkáékkal, Pivel, vagy épp Norvégia leghíresebb targoncásával, Kurttal.
tovább...

KÖNYVEK HÚSVÉTRA - NYUSZIK ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK

Húsvétkor mindig egy kicsit a tavaszt is ünnepeljük, vidámságot csempész a nagy télutóba a várakozás. Sajnos még nem látjuk teljesen a nap erejét, és nem is akartam elhinni, hogy ma reggel jeges volt az autó és -3 fokot mutatott a hőmérő... Éppen ezért is jól esett átlapozni pár húsvéti könyvet, ami ilyenkor biztosan örömet szerez és biztosít afelől, hogy mindjárt itt a TAVASZ.
tovább...