2008-AS SIKERLISTA GYEREKLELKŰ GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK...

Minden egyes új év elején megfogadnak az emberek egy csomó dolgot. Jövőre nem dohányzom, nem fogok többet enni a kelleténél és sosem szídom meg a gyereket csak úgy fáradtságból. Ismerős mondatok... De azért pár jó dolog is eszünkbe juthat, ha az elmúlt évre gondolunk! Nekünk például az, hogy rengeteg jó könyvvel találkoztunk 2008-ban, és ezeknek a töredékéről most készítettünk is egy listát. Az egyik tapasztalat ez alapján, hogy sok kiadó végre komolyan gondolja igényes és különleges gyerekkönyvek kiadását, illetve kezd természetessé válni, hogy a könyv így- vagy úgy reflektáljon az itthoni és külföldi irányzatokra...
tovább...

BÁTOR KÖNYVEK TÍZ ÉVEN FELÜLIEKNEK

Az előző részben kisebbeknak ajánlottunk tabukat döntögető könyveket, most a tizenéveseknek (és akár a felnőtteknek is) szól a válogatásunk. Szokásunktól eltérően nem egy-egy könyvet, hanem egy-egy nagyobb témát emeltünk ki, melyek ritkán jelennek meg a hol rózsaszín, hol menő, hol kalandos ifjúsági irodalomban, ahol alapszabály, hogy a kalandokból kikerülve senki ne sérüljön valamint elnyerje méltó jutalmát/büntetését. Csak éppen nem a hétfejű sárkánnyal, hanem teszem azt egy trollal vagy a gimi legvadabb srácával/legmenőbb csajával kell megküzdenie. Van élet az álproblémákon is túl, erre szeretnék pár példát írni. További válogatásra pedig ajánljuk a bátor témák kategória böngészését a weboldalon.
tovább...

A LEGJOBB ISKOLÁS KÖNYVEK

Az iskolakezdést a magyar (is) nagyarányú színes mintás füzetvásárlással indítja, és ha hihetek a várost megfojtó óriásplakátoknak, akkor minden elsős táskájában ott lapul egy laptop is. Ehhez képest bagatell kutyafuttában pár könyvet is becsempészni a már olvasni tudó generáció csomagjai közé. Hogy legyen valami kis szórakozás is a hipermarketekben megfáradt vibráló szemeknek, támpontul összegyűjtöttem a tíz (szerintem) legjobb iskolás könyvet.
tovább...

A LEGBÁTRABB GYEREKMESÉK

A gyerekkönyveknek többnyire kötelezően viccesnek és vidámnak kell lenniük, de legalábbis minden akadályt le kell győzni a hősöknek, bátran, ügyesen, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Pedig a gyerekek egy csomószor kerülnek kiúttalan helyzetekbe, szembesülnek nehezen megválaszolható kérdésekkel. Kis, esetleges összeállításunkba olyan gyerekkönyveket gyűjtöttünk, amelyek szomorú, netán zavarba ejtő, tabunak számító témával foglalkoznak. Először a kisebbeknek való könyveket vesszük sorra.
tovább...

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK ANNO

Nemrégiben kis kalauzban felsoroltuk, hogy szerintünk kik a legcukibbak az újabb gyerekkönyvek birodalmában. Most a régi kedvencekről törölgetjük le a port, bár egy igazi cuki ugye sosem porosodik be, tehát csak tovább fényezzük az amúgy is évtizedek óta népszerű hősöket.
tovább...

NYÁRI OLVASMÁNYOK

Kétféle nyári olvasmány van: az egyik csoportba azok a könyvek tartoznak, amiket sosincs időnk elolvasni télen. Mert az iskola és a különórák mellett nem fért bele a Harry Potter-összestől a Karamazov-testvérekig terjedő katartikus élményeket tartogató nagyregények sora a napi rutinba. Elfüggönyözött szobákban, egyszólamú zümmögésé olvadó strandzajban eltöltött órák és napok; este kóválygó fejjel kukkantunk ki a lapok mögül, állítólag enni kéne valamit. Őket most nem tárgyaljuk, de sor fog kerülni rájuk is!
tovább...

A LEGCUKIBB MESEHŐSÖK MA ÉS ANNO...

Listánkból kiderül, hogy mi kell ahhoz, hogy aranyos, gyerekek kedvence mesehős váljon valakiből. Nem árt egy nagy pocak, nagy szem, jó, ha mindennapi problémáink vannak, és időnként bájosan mosolygunk. Cukiság listánk első fejezetében a mai cukikkal ismerkedhetünk meg kicsit mélyebben... (Győri Hanna írása)
tovább...