Hrabal gyerekeknek

Ezt olvasd, ha nem akarsz este bealudni a mesélésbe!

2017. november 6.Zsani

cimkék: Pagony

msEmlékszel még Matyira és Sárira a két cseh gyerekre, akik egy Jonatán nevű kutyával az oldalukon egy varázslatos telefonkagylónak köszönhetően mindenféle elképesztő kalandokat élnek át? Ha nem akkor van egy jó hírem, most már öt kötetnyi könnyfakasztóan vicces és hamisíthatatlan cseh humorral megírt és rajzolt történet közül válogathatsz! Mindenképpen ismerkedj meg velük, ígérem egy percig sem fogod bánni, főleg, mert egy perc olvasásba tíz mesényi kötőszó és kaland is belefér.

Ha pedig emlékszel akkor jöhet a jó hír: végre itt van a Matyi és Sári-sorozat ötödik része, a Matyi és Sári a történelemben!


Milos Macourek szövege ebben a könyvben is remekül hozza azt a fajta hrabali humort ami nem csak a történet cselekményéből, hanem az események elmeséléséből, előadásából is fakad. Az eddigi kötetekben megismert, a felnőtt és gyerek számára egyszerre élvezhető történetmesélés a fantasztikus fordításnak hála, sodró lendületével visz minket, olvasókat magával, miközben Sári és Matyi különböző történelmi korokba kirándulnak, vagy hoznak el valakit a XXI. századba. Azonban a történelmi tudásanyag nem homályosítja el a mesék humorát, nem kell hozzá kívülről fújni a törikönyvet, sőt, az sem baj ha eddig nem is érdekelte a gyereket, mert a főszerep itt a nevetésé. Adolf Born illusztrációi a maguk kissé elnagyolt, karikatúra-szerű figuráival, egyszerre ismerős és kicsit mégis újszerű színeivel tökéletesen megteremtik az az atmoszférát és világot amiben Matyi és Sári  történetei játszódnak.

1

És, hogy miről is olvashatsz az új Matyi és Sári kötetben?

Például arról, hogyan kerül Matyi mint Napóleon a waterloo-i csata helyszínére, vagy arról hogyan cserél szerepet Marie Antoinette Sárival, miután kiderül, hogy milyen véget ér az élete a francia forradalomnak köszönhetően. De azt is megtudhatjátok, hogy vajon Farkas tanárnő vagy Piroska tanárnő fogja tanítani Matyiékat a delphoi jósok szerint. Sőt még tippeket is kaphattok, hogyan leckéztessetek meg egy kapzsi zenei menedzsert a fiatal Mozart segítségével.

Természetesen a könyvből nem maradhat ki a cseh történelem egy-egy jellegzetes, népszerű alakja sem. Legyen szó a Horymír nevű cseh mondai alak Deres nevű lováról, aki majd megnyeri a lóversenyt, hogy Matyiék bácsikája megvehessen egy telket, hogy tudjanak a prágai iskolások hol játszani. De megjelenik II. Rudolf és a prágai gólem története, természetesen a gólemet Löw rabbi helyett Sáriék szállítják le a királynak aki annyi arannyal jutalmazza őket, hogy a „robot-gólem“ feltalálójának, Kecskés úrnak minden anyagi gondja egycsapásra megoldódik. De néha komoly galibát is tud okozni a telefon, például ha az osztály IV. Károly udvarába látogat, de a két legvásottabb kölyök hosszú és fáradtságos kalandok árán a királyt és tanácsadóját verebekké változtatja és magukat pedig királlyá és tanácsadóvá. És hogy mi sül ki mindebből? Fergetegesen vicces kalandok és nagy családi mese olvasások rengeteg nevetéssel!

2

Így ősszel pedig, amikor egyre hamarabb sötétedik már-már csupaszok a fák ágai, fúj a szél, talán még az eső is esik, nagyon jól tud jönni egy bögre kakaó és egy olyan könyv, ami annyira vicces, hogy mindenki megfeledkezik a melankóliáról. A Matyi és Sári a történelemben című könyvnek, ahogy a sorozat többi részének is, ott a helye a Harisnyás Pippi, Csoda és Kósza és Juharfalvi Emil történetei mellett!

Szóval ne habozz, irány a történelem Matyival és Sárival! Olvass bele a mesékbe itt!

Tudj meg többet Matyiról és Sáriról itt!

Grancsa Gergely írása

Szeretsz nevetni? Itt vannak a világ legviccesebb meseregényei!