Így öltözz be Pagony mesehősnek!

A farsangi időszakban óriási kihívást jelent a tökéletes farsangi jelmez kiválasztása, hiszen nem egyszerű elvonatkoztatni a már bevált maskaráktól, és évről évre előrukkolni valami egészen újjal és különlegessel. Ilyenkor érdemes összehívni a családi kupaktanácsot, és segítségül hívni kedvenc Pagony mesehőseinket, hogy a legkülönlegesebb és legvagányabb karakterként valóban egyedi legyen a megjelenésünk a farsangi bulin. Van számodra egy szuper hírünk: mi ezt megtettük helyetted, fellapoztuk kedvenc Pagony meséinket, és kiválasztottuk legnépszerűbb hőseinket, akikről most azt is megtudhatod, miért örvendenek óriási népszerűségnek a kisebbek körében. Nem is szaporítjuk a szót, inkább megmutatjuk, hogyan lehettek idén is a farsangi parti legmenőbbjei!

 

1. Graffaló
01graffalo.jpg

Méltán lett a szeretnivaló, borzasztó szörny, Graffaló a világ egyik legnépszerűbb mesekaraktere, melyet Julia Donaldson meséje nyomán Axel Scheffler illusztrátor keltett életre. A furfangos egérről és a lomha, félelmetes szörnyről szóló rövid mese 1999-ben jelent meg először, sikere azonban a mai napig töretlen, amit mi sem jelez jobban, minthogy a könyv 13 millió példányban kelt el, és számtalan nyelven jelent meg világszerte. Sőt, még két animációs rövidfilm is készült belőle. A barna bundás, ijesztő külsejű szörny tulajdonképpen egy szerethető, kedves, naiv figura, akinek helyén van a szíve, így rendkívül könnyű őt megkedvelni. Elmondjuk, hogyan öltözhettek be ti is Graffalónak farsangkor:

1. Vegyetek fel egy nagy, barna műszőrkabátot vagy fürdőköpenyt

2. Vágjatok ki egy A4 méretű lapból 10 db 5 cm hosszú és kb. 3 cm széles karmot. Ezeket erősítsétek a kabát/fürdőköpeny ujjainak végéhez.

3. Vágjatok ki több 3 cm hosszú oldalú háromszöget lila kartonból, és ragasszátok őket egymás alá a kabát/köpeny hátára.

4. Nézzétek meg Graffaló szarvacskáit, és vágjatok ki egy A/4 méretű lapból 2 db körülbelül 5 cm széles és 10 cm hosszú szarvat.

5. Vágjatok ki két nagyobb kört sárga papírból, és két kisebbet feketéből. A fekete köröket ragasszátok a sárgák közepére, majd rögzítsétek a kabát/fürdőköpeny kapucnijára.

6. Vágjatok ki egy apró zöld kört, ezt ragasszátok a jelmez orr részére.

7. Ne feledjétek a füleket se! Vágjatok ki sötétbarna kartonból egy-egy nagyobb, sárga kartonból egy-egy kisebb, azonos alakú fület. A sárgát ragasszátok a barna papír közepére.

8. Már csak a fogak és agyarak vannak hátra, amit a kabát/köpeny kapucnijának alsó részére célszerű ragasztani!

2. Boribon

02boribon.jpg

Marék Veronika Boribonról szóló történetei azért is különlegesek, mert a kismackó csetléseiről-botlásairól szóló, vicces történeteken generációk nőttek fel az elmúlt évtizedekben, ráadásul a szeretni való karakter Japánban is óriási sikernek örvend! Boribon egy kissé ügyetlen, de roppant kedves mackó, aki tele van igyekezettel és jóindulattal, és mindig szeretne társa, Annipanni kedvére tenni. Ha egy igazán szeretetreméltó karakter bőrébe szeretnétek bújni, megmutatjuk, hogyan tehetitek meg!

1. Fessetek be barnára egy papírtányért!

2. Vágjatok ki apró, kb. 5 cm széles és 3 cm hosszú mackófüleket barna kartonból, apró fekete kört mackóorrnak, 2 db körülbelül 4 cm sugarú kört szemnek és két 2 cm sugarú kört pupillának.

3. Ragasszátok őket értelemszerűen a tányérra.

4. Rajzoljatok pár szál fekete hajszálat és egy kedves mosolyt a tányérra.

5. Vegyetek fel egy barna pulcsit és barna gatyát.

Kész is a jelmez!

3. Pitypang és Lili
03pitypang.jpg

Pásztohy Pankafelelős állattartásról szóló sorozata nem csupán tematikájánál fogva hiánypótló, hanem a Lilit, Pitypang gazdiját megformáló kedves, de határozott kislány karakterénél és a kiskutya, Pitypang szeleburdi, vidám természeténél fogva is. Ha tesókként érkeztek a farsangra, vagy egy barátoddal közösen szeretnétek beöltözni, Lili és Pitypang tökéletes választás, mivel Lili egy rendkívül kedves és kezdeményező kedvű kislány, aki minden erejével szeretné élhetőbbé tenni környezetét. Kiskutyája, Pitypang pedig egy elképesztően aranyos, jól nevelt kiskutya, aki hű társa Lilinek.

Pitypang:

1. Vegyetek egy fehér nadrágot és egy fehér felsőt.

2. Szerezzetek be egy kimosható, fekete színű textilfilcet.

3. Fessetek fekete foltokat a megfelelő helyekre.

4. Vágjatok ki egy nyakörvnek való darabot sötétebb, sárga textilanyagból.

5. Vágjatok ki egy egészen apró, kb. 2 cm sugarú kört citromsárga kartonpapírból, és rajzoljatok rá egy P betűt.

6. Vágjatok ki 1-1- fület. Egyet fekete, egyet pedig fehér kartonból.

Lili:

1. Szerezzetek be egy hosszabb piros textilcsíkot, ami Pitypang pórázaként funkcionálhat a farsangi bulin.

4. Kuflik

Dániel András Kufli-sorozatából nehéz kiválasztani a megfelelő karaktert, hiszen Zödön, Fityirc, Pofánka, Titusz, Hilda, Valér és Bélabá mind óriási egyéniségek, akik vibrálóan színes világot teremtenek maguk körül, sosem unatkoznak, és mindig kitalálnak a saját és az olvasók szórakoztatására valami hatalmas őrültséget. Ha mégis ki tudnátok emelni egy karaktert, segítünk, melyiknek hogyan érdemes beöltözni a Szerintem mindenki legyen kufli című kötet alapján, melyben a csapat egy izgalmas jelmezbálon vesz részt. A kufliknak hirtelen kell dönteniük, minek is öltözzenek be az eseményre, de végül kreatívan használják fel az otthonaikban fellelhető kacatokat. Hilda lila pálmafának, Valér robotnak, Titusz páncélos lovagnak, Zödön óriáskaticának, Pofánka repdeső pillangónak, Bélabá tüskés disznónak, Fityirc pedig elegáns kuflinak öltözik, aki lila gombot egyensúlyoz az orrán. Most elmondjuk, hogyan öltözhettek ti is a felsorolt kuflik valamelyikének!04kuflik.jpg

 

Lila pálmafának öltözött Hilda:

1. Vegyetek fel egy lila sapkát.

2. Erősítsetek hozzá 4db lila plüss drótot.

3. Vágjatok ki lila kartonból 4 pálmafalevelet.

4. Lyukasszátok ki őket levelenként minimum 2 helyen (a tetejükön).

5. Erősítsétek őket madzaggal, vagy vékony, műanyag kötözővel a plüss drótokhoz.

6. Már csak egy lila zsákra, vagy ruhára lesz szükségetek, és kész is a Hilda jelmez.

Röpdöső pillangónak öltözött Pofánka:

1. Szerezzetek egy kidobásra szánt, nagyalakú napilapot.

2. Hajtogassátok össze harmonikaszerűen a lapokat.

3. Középen kötözzétek össze úgy, mintha egy óriási masni lenne. Így kapjátok meg a szárny vázát!

4. Egy vékony övvel vagy madzaggal rögzítsétek a derekatokhoz.

5. A csápokhoz vágjatok ki egy vékony csíkot kartonból, majd tűzőgéppel kapcsoljátok össze a két végét úgy, hogy semmiképp se csússzon le a fejetekről.

6. Erősítsetek hozzá két, tetszőleges színű plüssdrótot.

7. Vágjatok ki fekete kartonból 1-1 kb. 3 cm sugarú kört, és ragasszátok a drótok végére.

8. A Pofánka jelmezhez keressetek egy piros ruhát, és ragasszátok tele rózsaszín pöttyökkel!

Páncélos lovagnak öltözött Titusz:

1. Szerezzetek egy jó nagy kartondobozt, majd vágjátok ki belőle a rövidebbik oldalon található füleket.

2. Hajtogassatok papírcsákót.

3. Vegyetek a kezetekbe egy habverőt.

4. Szerezzetek egy narancssárga-citromsárga csíkos ruhát.

Robotnak öltözött Valér:

1. Vegyetek 4 db (bármilyen) konzervdobozt.

2. Áztassátok le róluk a címkéket.

3. Fúrjátok át mind a négyet két helyen.

4. A lyukakon húzzatok át egy olyan hosszú madzagot, amivel a könyökötökre, a fejetekre, illetve a hasatokra tudjátok őket tenni.

4. Vegyetek fel egy kék színű ruhát vagy anorákot.

5. Vágjatok ki rózsaszín kartonból egy nagy, az anorák vagy ruha méretéhez passzoló kört.

6. Erősítsétek a ruhához, hogy minél Valérosabb legyen az összhatás!

Óriáskaticának öltözött Zödön:

1. Szerezzetek egy leeresztett, piros alapon fehér pöttyös labdát, vagy ragasszatok egy piros párnára fehér pöttyöket.

2. Erősítsétek spárgával a hátatokra.

3. Vegyetek fel egy zöld nadrágot zöld-világoszöld csíkos felsővel és zöld sapkával.

4. Maszknak vágjatok ki fekete kartonból 1-1 lyukat a szemeknek.

5. Fúrjatok 1-1 apró lyukat a maszk két szélén a gumizsinórnak, húzzátok át a lyukakon, és kössetek rájuk csomót. A zsinór segítségével fogjátok a fejetekhez rögzíteni Zödön maszkját.

Tüskés disznónak öltözött Bélabá:

1. Szerezzetek egy tésztaszűrőt fejfedőnek.

2. Vágjatok ki szürke kartonból háromszögeket, és erősítsétek kétoldalú ragasztóval a szűrő homorú részéhez őket. (Vállalkozó kedvűek akár tetraédert is hajtogathatnak a tüskésebb hatás érdekében.)

3. Erősítsetek egy A3 méretű szürke kartont a hátatokra úgy, hogy 1-1 lyukat fúrtok ollóval az átellenes oldalakra, majd ezeken egy zsinórt/spárgát áthúzva magatokra kötözitek.

4. Vágjatok ki szürke kartonból tetszőleges mennyiségű háromszöget, és ragasszátok a lapra.

5. Vegyetek fel egy barna ruhát, kössetek sárga kendőt, és készen is a Bélabá jelmez!

Rumini

05rumini.jpg

Berg Judit kalandregénye méltán az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb sikere, mely többek között a Bartók Pagony alagsorában található kalandszoba inspirációjául is szolgált. Rengeteg díj, elismerés, a sorozat szerb és orosz nyelven történő megjelenése, oktatásban használható segédanyag, százezer olvasó és társasjáték is jelzi a Rumini-sorozat sikerét. Öltözzetek farsangkor ti is ennek a szeretnivaló, bátor kisegérnek!

1. Vegyetek fel egy tengerészcsíkos felsőt és egy barna nadrágot.

2. Vágjatok ki szürke, A3 méretű kartonból két jókora kört, és két kisebb, drapp színűt a fül belsejének, majd ragasszátok értelemszerűen a kisebb, drapp köröket a szürkére.

3. Erősítsétek a füleket a Babarókás videónkhoz hasonló módon a hajpánthoz.

4. Kiegészítőnek szerezzetek egy távcsövet, és már indulhattok is a farsangi buliba!

+ 1 jelmezötlet, ha semmiképp sem szeretnétek a jelmezkészítéssel bajlódni, öltözzetek Szutyoksárinak!

06szutyoksari.jpg

Ismeritek Annie M.G. Schmidt meséjét Szutyoksáriról? Ő az a kislány, aki hiába fürdik folyton, mégis mindig tiszta kosz lesz kutyájával, Koszmókkal közös kalandjai során. Sári egy igazi, belevaló, bajkeverő kislány, aki te is könnyen lehetsz, ha nem szeretnél jelmeztervezéssel foglalkozni!

1. Maszatoljátok össze magatokat úgy, ahogy csak tudjátok! Ebben segítségetekre lehet a szinte bármelyik háztartásban fellelhető paradicsomszósz, humusz vagy bármilyen egyéb, maszatolásra alkalmas eszköz!

Jó szórakozást és rengeteg meseolvasást kívánunk a jelmezek elkészítéséhez!

(A cikk nyitóképének forrása: ohcreativeday.com)