Spontán skicc és piszmogás

Ismerd meg Egri Mónikát, a Babaróka ajándéka című könyv rajzolóját!

Egri Mónika képei első látásra szerelmet ébresztenek az ovisokban. Honnan ezek a nyugodt, kedves és mindig finom humorral megelevenedő rajzok? Ismerd meg Babaróka és Mamaróka rajzolóját!
tovább...

„Gimesi Dóri meséiben semmi sem fekete vagy fehér”

Interjú Szegedi Katalinnal

Végre megjelent Gimesi Dóra: A Macskaherceg kilencedik élete című könyve, melyhez Szegedi Katalin készített gyönyörű illusztrációkat. A kötet két meséje közül melyik az illusztrátor kedvence? Mely korokban képzelte el a benne szereplő meséket? Milyen jelentéseket hordoznak magukban akár a felnőtt olvasók számára? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Szegedi Katival készített interjúból.
tovább...

Mikor Tibor rímmel skiccel...

Kárpáti Tibor: Puszi, nyuszi!


Azt mondják, hogy a jó illusztrátornak könnyen felismerhető, jellegzetes képi világa van – Kárpáti Tibornak pedig egyből kettő is.
tovább...

Egy idilli világ kapujában

Axel Scheffler (képi) világa

Idén ünnepli 60. születésnapját a világhírű illusztrátor, Axel Scheffler.

A német származású angol grafikus több tucat gyerekkönyvet töltött már meg kedves rajzaival, egészen egyedi képi világot alkotva meg általuk. Születésnapja tiszteletére a következőkben ezekből szemezgetünk.tovább...

10 ok, amiért muszáj elolvasnod a Szívlapátot

Boór Andrea booktuber ajánlója

1. Szívvel-lélekkel készült válogatás

Aki a
Szívlapátot megálmodta, aki a verseket gyűjtötte, gondozta, majd ciklusokba és sorba rakta, érezhetően teljes szívvel és szeretettel dolgozott rajta. Neve is van: Péczely Dóra, aki a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője. Nem titkolt célja a kötetnek, hogy azokhoz a fiatalokhoz is szóljon, akik talán verseket eddig nem is olvastak. Többek között ettől is lesz ez a gyűjtemény egyedülálló a jelenlegi könyves piacon.
tovább...

Kepler62

Első könyv: A játék

Ha kinyitottuk, letenni sem lesz könnyű. Ez a könyv úgy szippantja be az olvasót, ahogy a Kepler62 nevezetű számítógépes játék Arit és Jonit. Itt az ideje tisztázni: mi is a Kepler62? Játék? Könyv? Esetleg még valami? Járjunk utána!

Udvari Orsi ajánlóját olvasod.
tovább...

Elhunyt Matyi és Sári „nagypapája”, a humor, a groteszk és az irónia nagymestere…

Adolf Born (1930-2016)

A neves cseh illusztrátorra Kocsis Péter műfordító emlékezik. A májusban elhunyt művész igazi monarchista volt, a hamisítatlan cseh humorral átitatott rajzaiból örök, elévülhetetlen derűs irónia árad.
Olvassátok-szeressétek Matyi és Sári történeteit és élvezzétek a fantasztikus képeket, melyeket Adolf Bornnak köszönhetünk...
tovább...

Jó kézbe venni!

Művészi mesekönyvek - ahogy mi szeretjük

Erre a hétre a pagonyosok kedvenc illusztrátorait gyűjtöttük össze nektek: de mivel mindenki csak egyet választhatott, ezért nagyon-nagyon sok olyan rajzoló van, akiről most nem írhattunk, pedig gyönyörűek a könyveik! Összesen hét kedvencünket ajánljuk nektek most kiemelten.
tovább...

ALC

azaz Anna Laura Cantone, legkedvesebb olasz illusztrátorunk

Ő itt Anna Laura Cantone, illetve AnnaLaura, mert így, egybe írja a keresztnevét. Tudod, ő a baglyos, meg a cicás könyvek rajzolója, és aki találkozott vele múlt héten, az személyesen is meggyőződhetett arról, hogy mindig mosolyog, mindig vidám, mindenkihez van egy jó szava, éééés pillanatok alatt olyan vicces állatokat varázsolt a papírra, hogy csak na! (Megfigyeltem, mindig a szemet rajzolja meg legelőször). Az olasz illusztrátor az idei Aranyvackor zsűritagjaként látogatott hozzánk, és most oldalunkon Kovács Eszti, a Pagony főszerkesztője segítségével még jobban megismerhetitek.
tovább...