Egy csodálatos fantázia örök ragyogása

Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem? - olvasónk ajánlása

Időről-időre, itt, a Pagony honlapján teret adunk az olvasói véleményeknek, így kerül sor ezen a héten erre az írásra. Sven Nordqvist különleges könyvét azoknak ajánljuk, akiket lenyűgöznek a szerző aprólékosan gazdag illuszrációi, szeretnek elmerülni a részletekben, imádják a különleges figurákat. És persze szeretik a pettsonos világot. - Borcsa ajánlója.
tovább...

Csinálj otthon Rókát!

Foglalkoztató

A héten már kézbe veheted Róka és Egér legújabb kalandjait, A nagy utazást. Bizony, sokat utaznak egy év alatt Andris és barátai: járnak a Balatonon, síelni, és Budapesten is kipróbálják a trolit, a metrót és a villamost. A járművek és helyszínek megelevenednek Paulovkin Boglárka gyönyörű festményein. Ha Te is szereted Rókát és Egért, készítsd most el őket papírból otthon! Töltsd le a kinyomtatható sablont, vágj és ragassz!
tovább...

Határtalan derű

Fiep Westendorp illusztrátor portréja

Fiep Westendorp világszerte leginkább Jip és Janneke, a két holland rosszcsont színes háttér előtt ugrabugráló árnyfigurájáról híres. De épp olyan karikaturiztikusan találó, mulatságosan szerethető Szutyoksári és Titi figurája is - és minden szereplő Trappolkáéktól Ágicán keresztól Koszmókig, aki csak megfordul ezekben a könyvekben. Olvassátok Demény Eszter lelkes portréját erről a különleges alkotóról és Annie M. G. Schmidttel közös munkájukról.
tovább...

Útvesztő az élet sűrűjében

Kertész Erzsi: Labirintó, Cerkabella, 2012.

A Cerkabella Könyvkiadónál frissen megjelent Labirintó - Kertész Erzsi tollából, Kasza Julianna elképesztően hatásos illusztrációival - már most a kedvenceim közé tartozik. Talán pont azért, mert nagyon szép, egyben lévő könyv lett, mondhatom: igazi könyv lett. - Hajdú Zsanett ajánlója.
tovább...

A Csizmás kandúr öt élete

Csizmás kandúr, Csimota, 2012.

Bár, mint tudjuk, a macskáknak hét élete van, de Csizmás kandúr életeiből talán pont az egy pár csizma miatt (7-2=5) a Csimota kiadó ötöt mutat be nekünk. A Csimota kiskönyv sorozatában már három klasszikus mesét feldolgozott: A három kismalac, Piroska és a farkas, Hófehérke és a hét törpe. A könyvek sajátossága, hogy nincs szövegük, viszont mindenki ismeri a meséket, ismeri a "szöveget". A rajzok nézegetése során a saját szövegünk ütközik az illusztrátor vizuális meséjével - együtt meséljük újra a régi meséket. Ötféle olvasat, öt illusztrátor megint, köztük jól ismertek és új tehetségek, mesekönyv-illusztrátorok és képregényrajzoló és designer: Csernus Ágnes, Stark Attila, Paulovkin Boglárka, Carolina Búzió, Bodonyi Panni. A könyv trailerében meg lehet nézni a könyvek egy-egy oldalát. - Agócs Írisz ajánljója


tovább...

Vagány lesz!

Interjú egy Pagony-varázslóval

Hogy ki lesz vagány? Nem ki, hanem mi! Mármint a megújuló Pagony-bolt, ami most már nem csak Budapest első gyerekkönyvesboltja, de a legeslegdizájnosabb is lesz, és aminek a kialakításában nagy szerepet vállalt Gévai Csilla, aki maga is a vagányabbak közül való. A Hisztimesék, a Nagyon Zöld Könyv, a Holdfényszüret illusztrátora szerintem hatalmas örömmel fog majd a Pozsonyi úti boltba jönni, mert kevés illusztrátor mondhatja el magáról, hogy egy egész könyvesboltot díszítenek rajzai. És ő ráadásul tényleg olyan, mint egy mese(bolt)beli varázsló.

A bolt július 30-án, hétfőn nyit újra!


tovább...


tovább...

Balaton, gyerekkacaj, darázscsípés, kertmozi, lecsó

avagy mit szeret Maros Kriszta, az illusztrátor

Ezzel az öt szóval jellemzi Maros Kriszta illusztrátor, hogy mit jelent neki a nyár. A hintarabló című nemrég megjelent Pagony könyv rajzolója sokat olvas ikreinek, és még több könyvet vesz kamasz lányának, így tökéletesen képben van az újdonságokkal kapcsolatban, tehát tartsatok vele, olvassátok el, milyen olvasmányokat ajánl ő a hosszú, forró nyárra.


tovább...

Tücskök, bogarak

Új képeskönyvek a Könyvhétről

Apróságok nőttek nagy, albumszerű képekké a Könyvhét két képeskönyvekében, az Aranyvackoron díjazott Cókmókban és Maros Krisztina Szép Magyar Könyv-díjas illusztrátor első saját mesekönyvben. A kicsi tücsök az óriási Holdra siet, az antiszociális szekrénymanó meg minden ellenkezése ellenére végül csak megmenti a világot. Kun Fruzsina képeskönyvében pedig grimaszokat és hullámzó, körökre, négyzetekre bontott világot nézhetnek a kicsik. Három kiváló illusztrátor, három különböző világ, de mindegyiket élvezet végiglapozni. Lapozgassatok ti is!
tovább...