Díjazottak Bolognában 1.

A szépirodalmi kategória három győztese

Az idei év bolognai díjazottjai között a szépirodalom kategóriában két francia és egy angol kötet szerepel. Hozzá kell tennünk, a díjnyertes kötet eredeti írója már a görögöknél is... hiszen Aesopus meséinek újabb feldolgozása nyerte a legelső helyet az idei versenyben.

A második és a harmadik díjas egy virágtündérekről szóló, a holland csendéletfestészet fénykorát idéző illusztrációkkal bíró kötet és Ted Hughes egy magyarul is olvasható meséje lett. Bár a kötetekből csupán a borítót tudjuk megmutatni, azt is érdemes megnézni.


tovább...


tovább...

Olvass bele! - Vilma levese

Részlet a Könyvfesztiválra érkező kötetből

A Vilma levese című könyvben két mesét találsz Vilmáról. Vilma egy kedves, cserfes lány, élénk képzelőerővel: kis fehér házuk kék zsalugátereit rázza a szél, de ő az édasanyjával különös világban él - összeköttetésben az éggel, a földdel és a vizekkel, s olyan élményeket tapasztal meg egy ebéd alatt vagy egy ajándék átvételekor, amelyek számodra is érdekesek és sajátak lehetnek.

Vilma történetét Beatrix Delarue írta és Horváth Mónika álmodta képbe. Most Vilma első kalandjából olvashatsz egy rövid részletet.


tovább...

Vilma levese - részlet a meséből

A Vilma levese című könyvben két mesét találsz Vilmáról, aki egy kedves, cserfes lány, élénk képzelőerővel: kis fehér házuk kék zsalugátereit rázza a szél. Ezek mögött él ő és az édesanyja, különös világban - összeköttetésben az éggel, a földdel és a vizekkel. Olyan élményeket tapasztal meg egy ebéd alatt vagy egy ajándék átvételekor, amelyek számodra is érdekesek és sajátak lehetnek.

Vilma történetét Beatrix Delarue írta és Horváth Mónika álmodta képbe. Most Vilma első kalandjából olvashatsz egy rövid részletet beleolvasó rovatunkban - ide kattintva.


tovább...

Nyúlpajtások kiállítás

március 30-ától láthatók a nyulak

2011. március 30-án délután ötkor nyílik az Illusztrátor Pajtások újabb kiállítása. Legutóbb a Millenárison a Magyar Mese Ünnepén találkozhattunk velük, korábban MackóPajtások néven a medvék köré szervezték akkori kiállításuk anyagát. Most Nyúlpajtásokként, a közelgő húsvét tiszteletére is, nyulak köré szervezik a kiállítást, melynek helyszíne a Munkácsy 27 Oktatóközpont (Budapest VI.kerület, Munkácsy Mihály utca 27.).

Az eseményt, szinte hagyomány szerint, Finy Petra nyitja meg.


tovább...

Pagony műterem - szubjektív

Minden második hét vasárnapján rendezzük meg a  Pagony Műtermet, ami egy képzőművészeti szakkör iskolás gyerekek számára.
Mostanra a létszám 10 fölé emelkedett, így két csoportban dolgozunk, kicsikkel és nagyokkal, de ugyanazt a feladatot készítjük el, kis technikai különbségekkel. Fontosnak tartom, hogy lássák egymás munkáit a gyerekek, a kicsik tanulnak a nagyobbak technikai tudásából, a felsősök meg a kicsik expresszív erejéből. (Kőszeghy Csilla írása)

tovább...

Komoly kapcsolatok

Szegedi Katalin: Lenka

Amikor Szegedi Katalin könyveit lapozgatom, mindig van egy-egy részlet, ami megfog. Az Alice-ban a materiális és szellemi értelemben is sokrétű kollázsok, a Tündér Lalában a Lala figurája, az Aranyhajú lányban a gazdag, tobzódó szobabelsők és anyagok. Amikor a Lenkát lapozgatom, akkor pedig úgy érzem, hogy ebben a könyvben minden összeállt: a mintázatok (ott a szegedi-katis piros csíkos harisnya, piros kockás anyag, de soha jobban még nem simult képekbe, ezekbe a fehér-szürke-piros színekbe), a figurák (gömbölyűek, de minden mozdulatuk kecses - mert nem attól lesz valami kecses, hogy vékony), a színek (erősek, de kevesen vannak - ettől még erősebbek), a kollázstechnika, a látható anyagok, az elbeszélői hitelesség. A szöveg nyelve, amiről külön szólok még. Nagy művész nagy könyve, végtelenszer olvasható-nézhető.
tovább...

"Te pont így vagy szép, ahogy vagy!"

Szegedi Katalin már gyerekkorában rajzoló szeretett volna lenni, és íme, itt van közöttünk, gyerekkönyveket készít, gyönyörűbbnél gyönyörűbb, letaglozónál letaglózóbb mesekönyveket, időnként nemcsak illusztrátorként, hanem szerzőként is bemutatkozva. Lenka című új könyve engem ismét levett a lábamról. Szegedi Katalint ezzel a különleges könyvvel kapcsolatban faggattam a mindig rajzoló Lenkáról, alkotásról, benyomásról, a technikán túli világról és a malacról... (Szekeres Niki interjúja)
tovább...

Új könyvek régi-új köntösben

Már tudok olvasni sorozat a Móra kiadótól

Vannak olyan könyvek, amik az emlékezetemben piros felkiáltójellel jelennek meg. Vagy azért, mert jaj, ezt soha többé, vagy azért, mert jaj, ezt sosem fogom elfelejteni, olyan jó. Ez utóbbi persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül a legjobb könyvről van szó, hiszen az ember gyerekként képes egy csomó olyan dologért rajongani, ami nem feltétlenül a minőség miatt válik vonzóvá. De a Már tudok olvasni sorozat valahogy alapkő volt, mikor elkezdtem olvasni. Egyrészt mert imádtam, ahogy minden könyvnél elolvashattam újra és újra a sorozatcímet, dagadt a mellem a büszkeségtől, hogy már én is a hieroglifa fejtők táborába tartozom, másrészt tetszett, hogy nagybetűs, és nem veszek el a sorok között. Az időnként változó minőségű kínálatban azért rengeteg, nagyon jó mese kapott helyet.

 

A Móra kiadó ismét felkarolta a sorozatot, és nem csak a régiek újrakiadására vállalkozott, hanem modern, új mesékkel bővíti a sorozatot, figyelembe véve a kezdő olvasók igényeit. Ezekből választottunk kettőt olvasásra, és egy új könyvet szintén a Móra kiadótól, ami szerintünk nagyon ideillik...


tovább...