Ír, olvas, számol

Iskola-előkészítő foglalkoztató

cimkék: #szemle #jó könyv #tanároknak

Van, akinek most megy iskolába a gyereke, és szeretne otthon még játékos formában foglalkozni az írás, számolás, szövegértés elsajátításával, van, aki az első vakáció után frissítené fel a tavalyi tudást, és van, aki meg az óvodás gyerekté szeretné picit megismertetni a feladatmegoldással, a különböző feladattípusokkal. Mindegyik korosztálynak ajánlunk foglalkoztatókat az iskolakezdéshez.

Érsek Rózsa: Az elkószált kismadár, Scolar

Érsek Rózsa Vidám meseolvasójának folytatása a második-harmadikos gyerekekkel gyakoroltatja az óráról ismerős szövegértési technikákat. A szöveg értelmezésére irányul a legtöbb kérdés. A felelet-választós kérdések válaszai között sok a becsapós, ami miatt kicsit sajnáltam a gyerekeket – én ilyenkor mindig elbizonytalanodom, hogy biztos jól értettem-e. Nem baj, legalább még egyszer utána néz az ember a szövegben – ez legalább fejleszti a célzott információkeresési technikákat is. Kár, hogy mindig külön oldalpáron va a szöveg és a kérdések és ezért folyton lapozganti kell ide-oda. A szinoníma keresés is  minden szöveg után szerepel (szintén jó nehéz szavakkal – igazán jó szókincsű hétéveseknek való. Meg persze megtanulhatjuk ezzel azt is, hogyan következtessük ki egy szó jelentését a szövegkörnyezetből. Minden szöveghez kapcsolódik egy “kreatív” feladat – ezek is nagyon jók, de kicsit több helyet hagytam volna nekik, emlékszem, milyen nehéz volt kis koromban is bezsúfolni a szűk sorok közé a mondandómat.

A kötet kemény borítót kapott, ami nekem sokkal jobban tetszik, mint puha elődjei, igaz, ez az árán is látszik. De Paulovkin Boglárka  gyönyörű, puha állatrajzaival és a rengeteg, könnyen olvasható állatmesével igazi mesekönyvvé válik, nem puszta tankönyv.

Másodikos-harmadikosoknak

G. V. Szapgir - L. A. Levinova: Pipacska és Kockapaci kalandjai, Typotex

Pipacska és Kockapaci igaziból már a nevükkel is a nyolcvanas éveket idézik, biztos azért  tetszik nekem annyira  - vagy tényleg olyan jó nevek? Gaál Éva pedig az egyik kedvenc illusztrátorom, és hát ez a Kockapaci, a színes építőkockákból, zseniális. Mégis gyanakvással közelítettem a könyvhöz – ugyan hogy lehetne jó egy didaktikus, számfogalmat, halmazokat tanító mese.

Hát nagyon tévedtem! A mese ugyanis nemhogy teljesen rendben van, de nagyon aranyos, összefüggő, kicsi történetek, a megcélzott négyéves korosztály szintjén, és a két karakter jó ismerősünkké válik - a számfogalmak nélkül is jó választás. És közben fű alatt megtudjuk, hogy hogyan lesz az egyből sok, hogy kell a különböző dolgokat szétválasztani és halmazokra bontani. A mesékhez otthoni gyakorlatok tartoznak – de ezek nem is gyakorlatok, csak játékok, háztartási tárgyakkal, ennivalókkal, apróságokkal, amiket bizonyos szabályok szerint lehet ide-oda pakolni, és közben magától rájön  a gyerek – bár ez nem is jó szó, mert ez nem egy asztrakt tudás – hogy miként működnek a számok és mennyiségek. Még waldorfiánusok is forgathatják a babokat és kanalakat pakolgató játékok miatt.

4 éves kortól

Pontról pontra, Tessloff Babilon

A Tessloff Babilon mind az ismeretterjesztő, mind a készségfejlesztő kiadványok között talán a legnagyobb. A legkisebb kortól foglalkoznak a gyerekekkel, például az Ujjvezető keménylapos könyveik már az 1-2 évesek finommotorikáját is fejleszti. A nagyóvodás korosztály iskolai felkészítését szolgálják a különböző pontösszekötő, útvesztő és sormintarajzoló feladatok.

A Pontról pontra 26 oldalnyi pontösszekötős feladatot tartalmaz, lányos (hercegkisasszony) és fiús (focista) kiadásban is. A feladatok szerintem nagyon – túl – nehezek, rengeteg pont, bonyolutl formák, apró számok s betűk – egyszóval inkább a türelmes harmadikosok könyve ez, mint az írásra készülő ovisoké. Hasonlóan túl nehéz feladatok vannak a vonalhúzóban is , mint például az igen apró dinnyemagok és virágok, szárnyacskák megrajzolása. Persze van jópár egyszerűbb, végrahajtható feladat, de sajnos a különböző szintek nem épülnek igazán egymásra, nem a nagymozgásokból lesznek kicsik, az ívekből hurkok – inkább kusza feladatgyűjtemény a füzet. Ugyanakkor egy-egy feladatot elővenni belőle érdemes, a papírja jó minőségű és az ára baráti.

6 éves kortól

Számolóka gyakorló, Tessloff Babilon

Sokkal jobb előkészítő akkor már a Tessloff egy régebbi és talán kevésbé vonzó külsejű kiadványa, a  Suli-kezdő, amely kevésbé irányított gyakorlatokkal  készít fel a hullámok, karikák rajzolására, betűk felismerésére. Ugyanennek a sorozatnak van sok számolós könyve, valamint a Számolóka gyakorlóka, amelyek rengeteg összeadogatós, összehasonlítós, beváltós feladatot tartalmaznak. Az erre fogékony nagyóvodásoknak instant sikerélményt jelenthet a kis matekpéldák megoldása – és szépen haladnak az egyre nehezebbek felé. A válaszokat persze beírni nem tudják, nem is kell, de arra van ott a szülő, igaz?

Pelle Kinga: Pöttyös Panni ceruzaforgatója, Móra Kiadó

A megszokott foglalkoztató feladatok (pontösszekötős, színező, összehasonlítós és kiegészítős feladatok) szerepelnek Pelle Kinga könyvében Győrffy Anna kedvelt rajzaival. A Boribonokkal azonos formátumú kis füzet, utazásra nagyon jó választás, de azoknál kicsit nehezebb feladatokat tartalmaz a jól ismert és szeretett figurákkal: Pöttyös Panni, Kockás Peti és ovistársaik. Nagyobb Pöttyös Panni rajongóknak kifejezetten ajánlott - az ára pedig felettébb baráti.

6 éves kortól

Ha azonban igazán tudatosan felépített, szórakoztató finommotorikát fejlesztő könyvcsaládot keresünk, akkor a Tóth-Kása Ottília könyveit vegyük meg: talán nem egy ezresbe kerülnek, mint a többi, de rengeteg feladat és kreativitás van bennük, ráadásul tökéletesen egymásra épülnek. Itt írtunk róluk részletesebben.

Ha pedig szórakoztató foglalkoztató-gyűjteményt keresünk, akkor a Findusz-sorozatot ajánlom mindenkinek!

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek