Kémia a konyhában

Győri Borbála kreatív blogja

„Anya, mi is csináljunk kristályt!” Persze, mi sem egyszerűbb. Egy kis víz, sok só, cérna, várunk, várunk és kész. Milyen jó kis otthoni tudományos kísérlet lesz a gyerekekkel. Egy hete próbálunk kristályt növeszteni, de nem sikerül. Ezzel persze máris megtanultuk a legfontosabbat, hogy a kísérletek már csak ilyenek: van, hogy sikerülnek, van, hogy nem, de mi kitartóan gyártjuk az újabb hipotéziseket és rendületlenül próbálkozunk tovább. De, ahogy a valódi tudományos folyóiratok sem szívesen közlik a negatív eredményeket, mi sem írhatunk posztot abból, hogy miért nem sikerült gyönyörű sókristályokat növesztenünk. Ki olvasná el akkor, ugye? (De ami késik, nem múilk.) Így aztán só helyett elővettük az olajat, hogy lássunk akkor valami olyat, amit nem lehet elrontani, tuti siker. - Győri Borbála cikke
tovább...

Ismeretek - másképp

Különleges ismeretterjesztők ovisoknak

iNincsen izgalmasabb kaland szerintem az egész gyerekvállalás dologban, mint újrafelfedezni a világot, a fűszáltól és kavicstól az univerzum működéséig. A gyerekek kérdései minket is újra elgondolkodtatnak, hogy mi hogyan működik, és miért éppen úgy, ahogy. Éppen ezért a gyerekek nagyon szeretik az olyan könyveket, ami erre a tudáséhségre válaszol. Szerencsére már a legkisebbeknek is kaphatóak szép, igényes ismeretterjesztők. Mi most pár különlegesebb darabot választottunk, lapozzátok végig ti is őket!
tovább...

A tuti trio

Igazi ajándékba való könyvek, szuper illusztrácóval, vicces szöveggel. Három cuki kötet a képen látható Nicolas Oldlandtól, aki Kanadában él, és már az első, a medvés könyve is nagy siker volt.
Most végre itthon is kaphatók, a Mikulás csizmába meg pont beleférnek, hajrá!
Munkácsi Anna ajánlója


tovább...

Kütyük, dokik, Budapest újragondolva

Ismeretterjesztők másképp

Rengeteg ismeretterjesztő van kicsiknek, és pár jó is van köztük. Egyre több a böngészőszerű könyv, és van köztük is jó. Képes mesében pedig most már szintén olyan a kínálat, hogy alig tudunk választani - szerencsére a gyerekek is beleszólnak, és megmondják, hogy nekik mi tetszik és mi való. Van, akinek a kórházas-orvosos, van, akinek az autós, van, akinek a közlekedős-városos. A böngésző-mesélő-művészi-ismeretterjesztő jelleg összekeveréséből jött létre az alábbi négy könyv: A Fásli utcai Állatkórház, a Márton és Micike az autószerelő műhelyben és a Budapesti böngésző, és a Focisták kézikönyve.
tovább...

Válaszok ezer kérdésre

Ismeretterjesztők kicsiknek a Scolartól

Annyira izgalmas a világ! Egy gyerek fejében meg ezer kérdés zakatol egész nap, csak győzzük őket megválaszolni! A Scolar Kiadó sorozata hatalmas siker minden családban. Ha nálatok is gyakran hallatszik, hogy Mit? Miért? Hogyan? akkor a német Ravensburger kiadó részletes, színes, képes ismeretterjesztőit keressétek. Ahol persze a kihajtható ablakok is vannak. - Győri Hanna szemléje a sorozat újabb köteteiről.
tovább...

Mindent tudni akarok

Miért sós a tenger? Miért jön vissza a bumeráng? Móra Kiadó, 2011

Érdekel a világ? Szeretnél minél többet tudni azokról a dolgokról, amik körülvesznek? Választhatsz: a) nem, egyáltalán nem érdekel, b) nem vagyok biztos benne vagy c) igen, mindenre kíváncsi vagyok. Ha a válaszod b vagy c, akkor ezt a könyvet vidd magaddal, és nem fogsz csalódni. Nyilván most nagyon leegyszerűsítettem a dolgokat, és ezért elnézést is kérek, de a Miért sós a tenger? és a Miért jön vissza a bumeráng? című kötetekkel egészen biztos nem fogsz mellé, ha egy érdeklődő, állandóan kíváncsi, 7 éven felüli gyereknek keresel ajándékot.


tovább...

Egy lány, egy fiú

Szépség és Szörnyeteg, Titanic

Két új képeskönyvet szemeltünk ki nektek: mindkettő nagyon népszerű történetet dolgoz fel, amit számtalan átiratban, változatban van jelen a piacon. Az egyik a Szépség és Szörnyeteg, amely a felújított Disney-verziónak köszönhetően borzasztó népszerű és uralja vizuálisan a piacot (és hatalmas merchandisinggal van megtámogatva), a másik a Titanic-sztori, amiből a filmtől kezdve hatásvadász dokukon keresztül internetes összeesküvéselméletekig minden van (például nekünk egy nagyszerű Titanic-zsúros mesénk Rácz Nóra szupertitanicos rajzaival). Mindkét könyv ügyesen nyúl a témához, és egyszerre tálalja befogadhatóan és színvonalasan őket.
tovább...

A dinók cukik

Új Scolar mini ismeretterjesztők

A Ravensburger Minikkel sokkal hamarabb ismerkedtem meg, mint hogy gyerekem lett volna – nyelvtanításhoz vettem meg három kötetét még régesrégen, egy sárgásbarna bécsi délutánon a hozzám hasonló egyetemisták által preferált schottentor-i könyvesboltban. Azóta a sorozat számtalan kötete megjelent magyarul, és nálunk nagy kedvencé váltak a Scolar Minik. A témák, a rajzok, a kis ablakok, és részben a szöveg is – minden a 3-5 évesek igényeinek megfelelő.


tovább...

Nyáron is tanulhatsz

ismeretterjesztő füzetek

Ha a perzselő nap bekerget a szobába, és már komolyabb regényeket sincs kedved olvasni a kánikulában, akkor válassz egy képes ismeretterjesztő füzetet, és merülj el az ismeretek világában. Két kiadó köteteit ajánlja Munkácsi Anna, a bőséges választékban szerintem te is megtalálod a legizgalmasabbat. Mert nem ciki nyáron sem tanulni.
tovább...