Böngésszünk együtt!

Nagyon hasznos és a hazai könyvpiacon hiánypótló könyv jelent meg a Naphegy Kiadó jóvoltából a nagysikerű Böngésző-sorozat mellé. A játékos feladatgyűjteményt a hosszú hétvégén Várnai Zsuzsa tesztelte, aki maga is sokoldalú művészeti órákat tart általános iskolákban.Tapasztalatai alapján bátran mondhatom, hogy a most megjelent könyv nemcsak a kicsikkel foglalkozóknak ad majd ötleteket, hanem például a nyelvtanárok is a kreativitás oázisába érkeznek meg a sablonfeladatok futóhomokos sivatagából.

tovább...

Mikulás bácsi helyett japán híd

Művészképző – Foglalkoztató füzet: Gustav Klimt, Claude Monet

Többször tapasztaltam már, hogy egy művészeti alkotás átértelmezése, „újrahasznosítása” akár absztrakció útján, vagy éppen leegyszerűsítéssel milyen csodálatos, jótékony hatást válthat ki. Persze alapfeltétel (mint az élet minden területén), hogy az új produktum ugyanúgy jó minőségű, befogadható és élvezhető legyen, mint az inspiráló, eredeti mű. - Fekete András boltvezető ajánlója.
tovább...

Minden, amit ők is tudni akarnak a szexről

Felvilágosító könyvek kisebbeknek és nagyobbaknak

A kamaszkor, a dacolás és identitáskeresés időszaka. Meglehetősen nehéz lehet ez egy kislány számára, mikor a körülötte lévő világban éppen az látszik, hogy minden identitását, vagy funkcióját, értékét veszti. Különösen nehéz a helyzet, ha, nővé, férfivá kell válnia úgy, hogy e fogalom nap, mint nap új körvonalat nyer. Ezért nagyon fontos, hogy kívülről megfelelően támogassuk, és biztosítsuk nekik az önálló szellemi teret. Kívülállóként tudnunk kell, hogy ez a változás egy lassú, természetes testi-lelki folyamat, erőszakosan nem szabad beavatkoznunk, inkább részesévé kell válnunk. Ebben az időszakban a sokat dicsért emberi kapcsolatok és kommunikáció mellett különösen sokat segíthetnek a könyvek mind a tudati, mind a testi változásaink megélésében és elfogadásában.

Szemlénk néhány nálunk kapható könyvről szól, a sort persze mindenki kedve szerint folytathatja.


tovább...

A gyerekek polihisztorok

Scolar - Felfedezés és kísérletezés, Faludi Ildikó - Reményi Márton: Herceg Egérváry Elemér naplója

Amikor kicsi voltam, akkor minden érdekelt: egymás után bújtam gyerekeknek szóló művészeti könyveket, albumokat, az Usborne gyerekenciklopédiát, a Hogyan működiket és a Magyarország virágkorát - minden jöhetett történelemtől fizikán át etológiáig. És ebből egy csomó minden meg is maradt! Sokkal több, mint az iskolai oktatásból... Ezért is érdemes színvonalas és izgalmas ismeretterjseztőket adni a gyerekünk kezébe, bármilyen témában - mert őket még minden érdekli. Kettő nagyon különböző könyvet ajánlunk: egy kísérletező felfedező könyvet a Scolartól, és egy, a gödöllői kastélyról szóló mesés ismeretterjesztőt.
tovább...


tovább...

Hogyan tud az ismert világ az ismeretlennel összekapcsolódni?

Interjú Török Szilvivel

Török Szilvi illusztrátor, animációsfilm-rendező, háromgyerekes anya. Játékos, kreatív ember, aki a legkisebbeknek készít ismeretterjesztő, lapozgató képeskönyveket. Eddig az Állatfa, a Színek könyve és a Mesterfa jelent meg tőle a Pagonynál. Mind a szöveg, mind a rajz minimalista: hogyan lehet a legkevesebb szóból és formából a legtöbbet kihozni. Vele készített interjút új könyvének apropóján Gyimesi Ágnes, azaz Ágens.
tovább...

Rétegelt valóság

Kis felfedező zsebkönyvek, Móra

A Móra Kiadó Kis felfedező zsebkönyvei kis kezekbe való ismeretterjesztők, de szövegüket tekintve nagyobbaknak is megfelelő olvasmányok. A kiadó négy éves kor felett ajánlja őket. És valóban, egy négyéves akár egyedül is tudja értelmezni a kifejező, informatív képeket. A képek lépésről lépésre járnak körbe egy-egy témát, és minden oldalon csak pár mondatos szöveg segíti a megértést.


tovább...

A világ körülöttünk sokféle

Scolar ismeretterjesztők

Minden gyerek könyvespolcán találunk szépen összegyűjtött, gondosan rendszerezett ismeretterjesztő köteteket. A fiúk jórészét az autókról, közlekedésről, rendőrökről, míg a lányokat inkább a lovakról, kutyákról, divatról szóló kiadványok veszik le a lábukról. De hagyjuk az általánosítást. A frissen megjelent Scolar kötetek mindenkit rabul ejtenek: végre elűzhető az éjszakai árnyékoktól való rettegés, megleshetjük, kik dolgoznak, ha előbújnak a csillagok, bepillanthatunk a Föld belsejébe, megismerkedhetünk a világ különböző területein élőkkel, valamint megtudhatjuk miféle különös élőlényekkel élünk együtt a városban és azon kívül. Izgalmas, nyitogatható ablakos kötetek az igazán kíváncsi gyerekeknek!

tovább...

Hősök és bűnök

Komjáthy István – Dóka Péter: Betyárvilág

Gyerekkoromtól fogva izgatnak a betyárok, illetve a betyár-jelenség, már ha van ilyen. Hogy van az, hogy tulajdonképpen bűnözőkről van szó, mégis mindenki nekik szurkol, hogy van az, hogy szomorkodunk, ha elfogja őket a pandúr, de senki nem szeretné, ha őt rabolnák ki ezek a szimpatikus fiatalemberek. Betyárok az iskolai vagány rosszcsontok is, akiket valami félelemmel vegyes tisztelet és népszerűség övez, és az utóbbi évek magyar betyárja volt a Viszkis rabló is, akiről különböző legendák keringtek, és a gyerekek ugyanolyan érdeklődéssel követték ténykedését, mint a felnőttek. Lehetett tudni, hogy bűnöző, és nem szép dolog az, amit csinál, de kicsit mindenki örült, mikor sokadszorra is túljárt a rendőrök eszén. Talán éppen ez, a hatalom kijátszása hozza közel a betyárokat a közemberhez, aki jóllehet, saját védelmét ettől a hatalomtól várja, de azért örömmel tölti el, mikor azt látja, hogy egy közülünk való lyukat tud ütni a rendszeren.


tovább...