Olvass bele! - Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv

Részlet a Nagyon Zöld Könyvből

Gévai Csilla kötete a Pagony könyvfesztiváli meglepetése minden környezetét tudatosan alakítani akaró kicsinek és nagynak. A feladatokkal és elgondolkodtató kérdésekkel is dolgozó könyv a klímaváltozás és az üvegház-hatás jelenségét éppúgy leírja, ahogy az újrahasznosítás és az alternatív energiaforrások jelentőségét, s érthetően mesél olyan fogalmakról és környezeti eseményekről, melyektől elsőre talán megriadnál, de mindannyiunk jövője szempotjából fontos, hogy tisztában légy jelentésükkel és jelentőségükkel.

A kötet egyik fejezetét olvashatod el előre, ha ide kattintasz!

Hamarosan interjút is olvashatsz oldalunkon a szerzővel.


tovább...

Díjazottak Bolognában 2. - Az elme háza

Bolognában díjazott ismeretterjesztő kötetek

A nonfiction, azaz ismeretterjesztő kategóriában az idén a Bolognai Könyvvásárról két koreai és egy lengyel kiadó hozhatott el elismerést. Az legkiemelkedőbbnek a Koreai Köztársaság Paju városában alapított Hangbi Kiadóház egyik kiadványát tartották, a kötet címe Az elme háza: Maum. A könyv szövegét Kim Hee-Kyung írta, az illusztrációkat Iwona Chmielewska készítette.
tovább...

Angolul játékosan

Angol nyelvű foglalkoztatók és szótanulók

A fiúk nemsokára Nagy-Britanniába költöznek, én pedig keresem azokat a kiadványokat, amikből legalább néhány szót meg kifejezést még elsajátíthatnak az út előtt. Az sem árt, ha közben jókat játszhatunk, vagy legalább szép képeket nézegethetünk. Én mindenesetre már megtaláltam az abszolút kedvenceimet.


tovább...

Magyarázatok hogyanra és miértre

Rudyard Kipling: Hogyvolt-mesék

Miért fúj a szél? Hogyan születtem meg? Miért nincsenek télen virágok? Egy gyereknek nagyon sok miértes és hogyanos kérdése van. Olyan kérdések, amiken mi sokszor nem is gondolkozunk, vagy egy gyors válasszal lezárjuk magunkban. De mikor el kell magyarázni valakinek, aki a mi okosnak vélt válaszunkat újra kibillenti egy következő miérttel vagy hogyannal, akkor kiderül, hogy nagyon hamar sarokba tudunk szorulni a sok okosságunkkal. Vagy nem voltunk elég érthetőek, vagy nem kielégítő a válaszunk, vagy egyszerűen érdektelen.

 


tovább...

Boszorkánylány Budapesten és más kalandok

Könyvfesztiváli előkészületek a Scolar kiadónál

A Könyvfesztivál gyerekkönyv-termését bemutató sorozatunkban már olvashattál a General Press, a Móra és a Cerkabella Kiadó könyveiről - ezúttal a Scolar kiadót kérdeztük meg, ahol Almási Katalin, a kiadó marketing-szakembere volt segítségünkre. Folytatódik a Mit? Miért? Hogyan? sorozat a kisebbeknek, a Sódervári Sherlock báró kaladjait bemutató kalandregény-folyam a kicsit nagyobbaknak, s egy igazán szép, izgalmas új könyvvel is jelentkeznek angol és magyar nyelven: ez a Budapesti kis boszorkány – Lizi kalandjai.
tovább...

Átfogó, mesés, mély

A gyerekbibliákról és bibliai történetekről

„Ha olvastunk legalább kétféle Biblia-fordítást (mondjuk a Károli-félét és a Sylvester János-félét), akkor tudjuk, hogy minden Biblia átírás, értelmezés – nem csak egy-két szó, a történet sarokpontjain szereplő kulcsszavak is különböznek. Nem csak a fordítások, de a magyarázatok is állandóan újraírják a szöveg értelmét.” – Győri Hanna a hozzáférhető gyermekeknek szóló bibliákat és bibliai történeteket mesélő köteteket szemlézte.
tovább...

Kokárda

A közelgő ünnep alkalmából kokárdákat készítettünk. Egy hagyományos, és egy virág alakú kitűző elkészítését mutatjuk be.
tovább...

Mesél a történelem

Erdélyi könyvkiadók gyerekkönyveiről

A magyarországi gyerekkönyvkiadás fejlődése nem önmagában álló jelenség - az erdélyi kiadók is lendületet kaptak, s egyre-másra jelennek meg az igényes, izgalmas kiadványok olyan jól csengő nevektől, mint Máté Angi, László Noémi, Zágoni Balázs, Demény Péter, s hogy az illusztrátorok közül mást ne említsek, Keszeg Ágnes, Mezey Ildikó vagy Csillag István. Az ünnepre készülődvén a Gutenberg Kiadó, a Koinónia és a Bookart néhány könyvét mutatja be olvasóinknak Győri Hanna és Papp Eszter.
tovább...