Dinók szemével a világ

Berg Judit - Kőszeghy Csilla: Két kis dinó Budapesten

Gondolom, emlékeztek még Trikóra és Nyammra, a két kis dinóra. Történetük ott ért véget, hogy elhagyták a biztonságot (?) jelentő zsírkréta kort, a kívánságukat teljesítő vulkánnak köszönhetően. 
Vágyuk ugyan nem az volt, hogy a 21. századba csöppenjenek, hanem hogy nagyra nőjenek, de egy rosszkor elkiáltott mondat ide hozta őket Budapestre. Innen folytatódnak különös és mulatságos kalandjaik, amilyeneket dinoszauruszok ő elöttük még sohasem élhettek át. - Munkácsi Anna ajánlója


tovább...

Tavaszi képeskönyvek óvodásoknak

Ahogy éled a természet és előbújnak végre a virágok, úgy jelennek meg sorra az új könyvek is. Tavaszi válogatásunk most az ovisoknak szól: nagyon szép szövegek, kitűnő illusztrációkkal, húsvétra nem lehet szebb ajándék valamelyik kötet. Válogassatok kedvetekre!
tovább...

Rémusz bácsi színes meséi

Varró Zsuzsa-Csics Emese, Ciceró Könyvstúdió, 2011.

Ha csak annyit mondok: „Rémusz bácsi meséi”, mindenkinek rögtön eszébe jutnak a furfangos nyúl és a ravasz róka tréfái. Lehet, hogy valakiben már csak egy-két hangulat vagy pillanat, valakiben egy kép, valakiben pedig egy egész történet is megformálódik, ám az szinte biztos, hogy legtöbbünknek már van valamilyen viszonya Vázsonyi Endre szövegével vagy Reich Károly képeivel. A Ciceró kiadó gondozásában jelent meg nemrég egy teljesen új kiadás. - Hajdú Zsanett ajánlója.

tovább...

"Minden másképp van" – gyerekségek, felnőttségek

Karinthy Frigyes - Réber László: Én és Énke, Ulpius-ház Könyvkiadó, 2011

Nehogy azt gondolja bárki is, hogy a világ olyan, mint ahogy a fejünkben megjelenik. De még csak nem is olyan, mint a buszon mellettünk elmélyülten rágózó tizenévesé, vagy a nénié, aki fejét csóválva hümmög egy politikai napilap felett. A világ annyiféle, hogy csakis nyitottan és erőteljes iróniával érdemes szemlélni. Karinthy Én és Énkéjével pedig nevetve mélyülhetünk el a körülvevő és a bennünk élő világban.


tovább...

Minden, amit ők is tudni akarnak a szexről

Felvilágosító könyvek kisebbeknek és nagyobbaknak

A kamaszkor, a dacolás és identitáskeresés időszaka. Meglehetősen nehéz lehet ez egy kislány számára, mikor a körülötte lévő világban éppen az látszik, hogy minden identitását, vagy funkcióját, értékét veszti. Különösen nehéz a helyzet, ha, nővé, férfivá kell válnia úgy, hogy e fogalom nap, mint nap új körvonalat nyer. Ezért nagyon fontos, hogy kívülről megfelelően támogassuk, és biztosítsuk nekik az önálló szellemi teret. Kívülállóként tudnunk kell, hogy ez a változás egy lassú, természetes testi-lelki folyamat, erőszakosan nem szabad beavatkoznunk, inkább részesévé kell válnunk. Ebben az időszakban a sokat dicsért emberi kapcsolatok és kommunikáció mellett különösen sokat segíthetnek a könyvek mind a tudati, mind a testi változásaink megélésében és elfogadásában.

Szemlénk néhány nálunk kapható könyvről szól, a sort persze mindenki kedve szerint folytathatja.


tovább...

Múlt századi gubancok

Lewis Carroll elsősorban arról híres, hogy megírta az Alice Csodaországbant. De a rajongói tudják, hogy Carroll afféle tipikus 19. századi polihisztor, aki egyszerre fantasztikus író, filozófus és az oxfordi egyetem matematika professzora.

 


tovább...

Éljen a család!

Állatos, rejtélyes, nyomozós, vagy humoros, de még kellőképpen egyszerű történetekkel nem nagyon tudunk melléfogni, amennyiben kezdő olvasóknak való könyvet keresünk. A Könyvmolyképző Kiadó Olvasni jó sorozatában Christine Sagnier Éljen a család! című folytatásos kisregényei a vicces, hétköznapi családtörténetek tematikájába illeszkednek.


tovább...

Ha tudsz már olvasni...

könyvajánló kezdő olvasóknak

Bizony nagy dilemma, hogy mit adjunk az elsős, betűzgető gyerekekünk kezébe, hogy ráérezzen az olvasás ízére és aztán, kicsit később sem lesz könnyebb, hogy megtaláljuk az épp aktuális olvasási szintjéhez igazodó könyvet.

Összegyűjtöttük nektek a szerintünk leghasznosabb és legjobban használható sorozatokat és Pagony-könyveket, a listát pedig kedvetek szerint ti is folytathatjátok!

 

Kommenteljetek!


tovább...

Gnúk, mackók, satöbbi

Új lapozók

Lapozószemlénkben három régi klasszikus mellett két új klasszikust ajánlunk nektek: mindannyian a magyar líra mesterei. Weöres és Kovács András Ferenc a ritmikus, erősen zenei gyerekköltészet legnagyobbjai, akinek a versei egymásra felelnek. Hajnal Anna és László Noémi pedig két olyan költő, akikre kevesebbet figyelünk, pedig nőies és finom költészetük megérdemli.
tovább...