Játék kartonból? Miért ne?

cimkék: #játék #Vera blog

Manapság egyre divatosabb ökonak lenni, időnként eszünk bio-zöldséget, sütünk otthon kenyeret, hordunk biopamutból készült ruhát, de adunk a gyereknek újrahasznosított anyagból készült játékot? Szerencsére a dolog azért ennél komolyabb, hiszen már nálunk is elérhető a valóban környezettudatos játék, kartonból, ráadásul ezek a játékok tényleg szépek, vagy inkább designosak. A kartonjátékok nem tartalmaznak méreganyagokat, biológiailag lebomlanak majd egyszer - itt érvényesül a zöld szemlélet - de emellett nagyon formabontóak, fantáziadúsak, és egyediek, szóval ideális ajándékok karácsonyra. N. Tóth Zsuzsával és Karáth Évával, a hazai forgalmazókkal beszéltünk.

Szollár Vera: - Meséljetek egy kicsit röviden magatokról, hogy kerültetek össze, és hogyan találtatok rá erre a termékre?

- Éva: Három évvel ezelőtt ismerkedtünk meg Zsuzsával, aki lakberendezéssel foglalkozik, és segített a lakásunk berendezésében. Hamar megtaláltuk a közös pontot, hiszen hasonló korú gyermekeink vannak, és mindketten környezettudatos életmódot folytatunk. Az interneten találtunk rá a KIDSONROOF különleges játékaira. Természetes, hogy mindez a saját igényeinkből indult ki, szerettük volna, ha a mi gyerekeink ilyen klassz játékokkal játszanak. Észrevettük azt a piaci rést, hogy igazán modern ökojátékok elérhető áron még nem kaphatók itthon, úgyhogy belevágtunk a vállalkozásba, mi forgalmazzuk ezeket a holland tervezésű tárgyakat.

SzV: - Mit kell tudni erről a termékről, mi a története?

Zsuzsa: Röviden összefoglalva újrahasznosított kartonból készített kartonjátékokat kínálunk. A játékokat egy holland-orosz házaspár tervezi, akik 3 gyerekükkel néhány évre Amszterdamból a Dél-franciaországi hegyekbe költöztek, egy áram és folyóvíz nélküli házba. Ebben az új inspiráló környezetben, kiszakadva a városi rohanásból, születtek meg az első kartonjáték ötletek, persze a gyerekek aktív részvételével.

SzV: − Külföldön mennyire ismert, elismert ez a játék?

Zsuzsa: A KIDSONROOF zöld játékok kiemelkedő szakmai sikereket értek el az elmúlt évben. TOTEM névre keresztelt termékcsaládjukat a Time Magazine Style & Design kiadványa 2009 májusában a világ 100 legjobb öko-design terméke közé választotta.

Annak ellenére, hogy 2005- ben kis családi vállalkozásnak indultak, ma már a Kidsonroof név nem csak Európában, hanem a tengerentúl is ismert.

SzV: - Szerintetek ma Magyarországon mennyire figyelnek az emberek, arra hogy tudatosan vegyenek játékot?

Éva: - A mi fő célunk az, hogy megmutassuk az embereknek, hogy környezettudatosan is lehet vásárolni a gyerekeknek nagyon dekoratív, és kreatív játékokat. Szerencsére Magyarországon is egyre nyitottabbak a
szülők az ilyen játékokra.

SzV: - Nektek mik a kedvenceitek?

Zsuzsa: - Nálunk az összerakható, háromdimenziós puzzle-játékok a legnépszerűbbek. Ezeket úgy kell elképzelni, mintha kartonlegóról beszélnénk, így nem csak egy módja van az összerakásnak. A gyerekek igazán kiélhetik a fantáziájukat, belenyúlnak, átépítik. Egészen különlegesek a színek és a motívumok is. Néhány elemet egy régi orosz tengeralattjáró jelei, néhányat a tokiói metró térképe díszít, de vannak olyanok is, amiknek az egyik oldalán egy szemétbála, a másikon pedig gyönyörű orchideák fotói láthatók.

Éva: - A mi kedvencünk egyértelműen a fehér babaház. Nóri lányom nagyon lelkesen csinosítgatja, szépítgeti, én pedig szívesen gyönyörködöm a műben.

SzV: - Mennyire bírja a gyűrődést a kartonjáték?

Éva: - Lehet úgy megtervezni, formálni a kartont, hogy azt az intenzív igénybevételt, amelyet a gyerekek által kap, remekül kiállja. Otthon rengeteg játékunk van, amit kaptunk, vettünk, vagy örököltünk.
Nagyon sokszor, szomorúan tapasztaltam, hogy sok játék nem éli meg az egy napos élettartamot sem, mert rossz minőségű anyagokból, átgondolatlanul készülnek. Csillogó-villogó dobozba csomagolt feldíszített játékok, amelyek éppen akkor esnek szét, amikor a gyerekek játszanának vele. Nagyon tud bosszantani. A gyerekeink óvodájában hatalmas tesztelésnek vannak kitéve a kartonjátékok, és remekül bírják. Attól, hogy kartonból vannak, még nagy súlyt bírnak el, nem szakadnak ki vagy törnek meg. Gondoljunk csak bele, mekkora terhelést kell kibírnia egy karton banános ládának, vagy egy költöztető doboznak.

SzV: - Mi a következő cél?

Éva: - Az ökodizájn témában szeretnénk nyitni a felnőttek felé is, így dekorációs és lakberendezési termékeket is forgalmazunk. A távolabbi jövőben pedig szeretnénk új, saját gyártású, magyar termékeket is bevezetni.


Kapcsolódó cikkek