Játékok karácsonyra

cimkék: #szemle #játék #Vera blog

Három hét, és itt van, nálam már javában megy a hosszas töprengés, kinek, mit, milyet, és mennyiért? És jó lesz-e, és fog-e vele játszani, vagy csak ott porosodik majd a legfelső polcon, és adjuk majd tovább jövőre valaki másnak. Persze megint mindent az utolsó pillanatra hagyok... Ha neked még nincs méteres listád (én fecnikre írogatom, aztán ilyenkor rendszerezem a kívánságokat, a jártamban-keltemben látott, olvasott ötleteket), de akkor is ha van, biztos találsz nálunk olyan játékot, amit még nem ismersz.

 

Ötleteket adunk, különösen azért, mert nem csak honlapunk újult meg nemrég, de játékválasztékunkat is frissítettük, ráadásul különlegesebb játékokat is találhattok. Szóval cédula elő, és jegyzeteljetek!

Minden, ami papír

 

Ideje elküldeni a karácsonyi üdvözleteket, sajnos, egyre kevesebben írunk lapot, elintézzük egy gyors egyen-SMS-el, de ha meglátjuk ezeket az újrahasznosított papírból készülő, 3 dimenziós képeslapokat, talán újra kedvet kapunk. Szóval megírunk mondjuk egy rénszarvasos, vagy karácsonyfás lapot, feladjuk, és aki megkapja, elolvasása után összeállíthatja, sőt díszítheti velük az ünnepi asztalt is akár. Ha már itt vagyunk a kartonjátékoknál most biztos sokan mondjátok, hogy minek pénzt kiadni egy darab dobozért, de a karton babaház az tényleg klassz ajándék, hiszen kifesthetjük, díszíthetjük együtt a gyerekkel, aztán majd ő eldönti, hogy kik költöznek bele, mehetnek bele a playmobil, vagy lego emberkék, ráadásul, ha esetleg tavaszra megunja, egyszerűen csak összehajtjuk, fel a szekrény tetejére, aztán egyszer újra elővehetjük.

Bábot? Miért ne?

Saját tapasztalat, hogy bábot nem nagyon vesz az ember a gyerekének, ez olyan nagymamás ajándék, pedig óriási választék van belőlük, akár maradunk a hagyományos Piroska-farkas-nagymama-féle felállásnál, ami egy könyvvel komplett ajándék, akár bevállalunk egy nagyon vicces fészket , vagy békás tavat, szerintem jó pár este elbábozhatunk velük, aztán gyárthatjuk otthon is, akár fakanálból. A 20 éve működő Puppet World által készített bábok között találunk az ötujjasokat a kicsi, azaz 3-6 éves gyerekkézre, illetve nagyokat, amikbe akár mi is belebújhatunk. Játékaik főleg természetes színben készülnek, és persze Kermi által bevizsgáltak, és kíméletesen moshatóak is. Hajrá, bábozzunk bátran!

Újfajta bébijátékok is érkeztek a Pagonyba, nagy kedvencem a francia Lilliputiens bébikönyvei. Ilyen típusú puha könyvet én még csak külföldről kaptam, mondjuk az is volt már vagy tizenhárom éve. Szóval a Jó éjt, kisnyuszi egy óriás, babáknak való könyv, amihez egy kivehető kisnyuszi tartozik, a könyvet lapozgatva végig kísérhetjük, hogyan készülődik lefekvéshez. Gyönyörű színek, helyes figurák, minden oldalon valami kivehető, mögé kukucskálható meglepivel. Hasonló könyv van még Noémiról, ezt főleg fiúknak ajánlom, mivel járművek vannak benne, vagy Ophélie tyúkanyóról. A JANOD fa kirakóiból méhecskét, pillangót, katicabogarat vagy madarat rakhatsz ki, ha mind a négyet megveszi esetleg valaki, ilyen szép nagy képet lehet kirakni.

A színes, puha textilből készült, ráadásul felhúzható autókat nyugodtan megvehetjük egy Autósmesével együtt, és lehet tologatni őket, amíg felolvassuk a meséket.

Biztos vagyok benne, hogy Bogyó és Babóca valamilyen formában sok karácsonyfa alatt fog kuporogni, szerencsére igen széles választék van jó minőségű társasokból, és ha annyira nagy BB rajongók vagytok, akár egy egész szettet összeállíthattok, lehet benne a könyvön kívűl még dia, hangoskönyvDVD, vagy matricás képvarázsló, sőt, most már Bogyó és Babóca plüss is, a boltban még pólókat is választhattok hozzá. Ha már a szetteknél tartunk, a Telhetetlen hernyócskához remek kiegészítő egy Hernyócska prizma. Fiús anyukáknak meg jelentem, hogy a mágneses repülő vagy rakéta nagyon klassz dolog, biztos vagyok benne, hogy apák is leülnek majd vele játszani.

Ha beteg a gyerek

Biztos lesz megint influenza járvány, vagy bárányhimlő az oviban, jól jöhet egy pötty gyűjtögető Stop-Spot - Gyógyulj meg! játék, olvassuk fel mellé a Doki-ügyet, de vicces a Zabifuzz is, ahol minél gyorsabban kell különféle ruhadaraboktól megszabadulni, ráadásul nem kell megvárnunk, hogy végre mi kerüljünk sorra, hanem egyidejűleg játszhat mindenki, veszekedés kizárva. Ha további vigasztalásra vágyik a lázas, egy teljesen egyedi Figurka baba segíteni fog, az egész piciknek meg szívesen ajánlok egy nagyon jópofa bébijátékot, ami tulajdonképpen egy plüss alma, amivel hosszasan el lehet bíbelődni. És nagyon helyesek a horgolt figurák is, például ez a kézzel horgolt rózsaszín majom.

Okosodjon is

Az igazán gondos szülő számára fontos, hogy egy játék ne csak pusztán szórakoztasson is, hanem fejlesszen is, és vannak kimondottan ilyen nemes célt szolgáló játékok. A logikaiak. Rögtön itt az Átkelés a folyón, ahol különböző hosszúságú cölöpöket kell úgy összerakosgatni, hogy az összerakott pallón át biztonságosan átjussunk a krokodiloktól hemzsegő folyón, vagy az egyedül játszható, de annál inkább gondolkodásra ösztönző és nagyon guszta Chocolate Fix,  kisebbeknek meg a Rush Hour, ahol csak logikusan kell ki-be parkolgatni a kocsikkal. Ha van vitorlázó ismerősünk, neki sem rossz ötlet a Regatta, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy honnan fúj a szél, és hogyan kormányozzuk a hajót, ráadásul ez is, meg a RÖK is nagyon klassz, kocka alakú dobozban van, nekem már csak ezért is bejön. A RÖK egyébként egy memori-szerű játék, ahol a nagyon egyformának tűnő, rúnajelekkel díszített köveket kell összepárosítani egymással, ráadásul egy szempillantás alatt.

Családi játékok

Amíg sül a mézeskalács, gyorsan lejátszhatunk egy Fuss, amíg bírsz társast, csak tényleg igyekezzünk, mert a mézeskalács is gyorsan sül. A Digitben sajnos nagyon nem vagyok nyerő, egy hat éves simán megver, ebben a játékban az a lényeg, hogy a felhúzott ábrának megfelelőn kell a pálcikákat rakosgatni, de mindig csak egyet lehet mozgatni. Ennyit az én kombinációs képességemről, remélem, nektek nagyobb szerencsétek lesz benne. A Marbushka játékokkal külön cikkben (link)foglalkoztunk már korábban, most is csak ismételni tudom, hogy karácsonyra igazi ajándék lehetnek ezek az egyedi, különleges és humoros társasok, a kirakósokkal esetleg még felnőtt barátainkat is meglephetjük! A Felcsigázó csendéletek komor, fekete doboza ellenére is igazi családi játék, egy hosszú nyári hétvégén az ötéves barátnőnk élvezte a legjobban, hogy vajon melyik festményen találja meg a csigaházat.

Kamaszkorú gyerekünk sem maradhat társas nélkül, egy Dixit-ben biztos benne vannak, sok minden kiderülhet róluk, (meg rólunk is, úgy hogy csak óvatosan!) vagy meglephetjük őket egy angol nyelvű társassal is, esetleg mi is beszállhatunk, ha nem égünk le nagyon, akkor már nyert ügyünk van.

Csak stílusosan

Egy könyves oldalról persze nem maradhat ki a viszonylag egyszerű szabályokkal játszható Könyvesbolt nevű kártya sem, ahol a játékosok, mint kiadók vagy könyvesboltosok rendelkezhetnek könyvekkel, a lapokon ráadásul 23, a közelmúltban megjelent ismert gyerekkönyvet találunk, sok a Pagonyos is, keressétek őket. Kipróbáltuk otthon, a gyártó szerint hat éves kortól játszható, szerintem azért várjunk vele, de egy kilenc éves már simán felfogja, hogy mi az hiány...

 

Ha meg már olyan ügyesek voltatok, és mindent beszereztetek, viszont utáltok csomagolni, akkor csak pakoljatok bele egy praktikus és stílusos bőröndbe, és olvasgassátok továbbra is szorgalmasan honlapunkat, ja és ne felejtsétek el meghallgatni Lackfi János verseiből készült vadiúj cédét, a Sajtkukacz zenekarral.

 

Nyugis karácsonyt mindenkinek!

 

 

 

 

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek