Jutalomkönyvek

cimkék: #szülőknek #jó könyv #ismertető #Vera blog #tanároknak #hogyan válasszak?

Közeledik a tanév vége, a biziosztás, és az ehhez tartozó, elmaradhatatlan jutalomkönyvek időszaka. Iskolánként, osztályonként eltérő szokások léteznek, van ahol tényleg csak a kiválók kapnak, van ahol meg mindenki, némely iskolában központilag kapják az olcsóbb, és valljuk meg, aztán csak évekig polcon porosodó, és végül egy szeretetcsomagban landoló könyvet, máshol meg igyekeznek tényleg figyelembe venni a gyerekek olvasási szintjét és érdeklődéi körét is. Azért örüljünk mindennek, cserélni még mindig lehet. (halkan jegyzem csak meg, hogy simán lehetne CD-t, DVD-t is ajándékozni - igazi kincseket lehet lelni pár száz forintért-, vagy színházjegyet is adni, de valamiért mégis a könyv a legmegszokottabb ajándék, főleg a suliban).

Talán még időben vagyunk, és ezért állítottunk össze egy kis csokrot azokból a könyvekből, amik szerintünk tényleg jó ajándékok lehetnek.

Első osztályban azért még tarolnak a képeskönyvek, ahol kevés a szöveg, erre például nagyon jók az ismeretterjesztő sorozatok. Mi is így szereztük be például a 100 állomás -100 kaland jópár kötetét. Ezek a könyvek mindenféle érdeklődési területet felölelnek, csak bírjunk választani!
Igazi klasszikus ajándéknak számít Marék Veronika Coffi, Pocak, Paprikája, ahol a három gyerek leveleket ír egymásnak, amelyekben elmesélik kalandjaikat, sőt, le is rajzolják, mi minden történik velük. A levelek egy kerek esztendőn át követik az eseményeket, ráadásul nem nyomtatott betűkkel, hanem folyóírással van nyomtatva, másolási gyakorlásnak sem utolsó dolog egy esős agugusztusi délelőttön. Egészen más kategória a Csiperke néni és bácsi, ahol a vicces szöveg és kép maximálisan kiegészítik egymást, ahogy ezt Hanna is írta, itt.
Janikovszky Éva természetesen kikerülhetetlen, hiszen a Réber László által illusztrált könyvek bármelyike remek ajándék, lehet a gyerekkel együtt nosztalgiázni, elmerengeni, azon, hogy tényleg milyen vicces, főleg, ha éppen mi is nyáron újítjuk fel a lakást: "Ha nálunk festés van, akkor apukám is mezítláb mászkál, és anyukám is négykézláb csúszkál a padlón, és ha véletlenül fellököm a vizesvödröt, akkor nem kiabálnak, hogy mit csináltál már megint, hanem azt mondják a Borinak, hogy látod, az öcséd legalább igyekszik segíteni". A könnyen olvasható, egyszerű mondatok senkinek nem veszik el a kedvét az olvasástól, ez személyes tapasztalat is. Az Ablak zsiráf sem rossz, pláne, ha mondjuk másodikban úgy is kell.

Egy másodikos számára nyílik igazán lehetőség arra, hogy a nyári szünetben feltunigoljuk a kicsit gyengébbeket, és még több könyvet adjunk a már könyvmolyok kezébe. Nekik jó választás lehet még az előbb felsoroltakon túl egy Manolito-kötet, melynek főszereplője a szószátyár Manolito, a spanyol kisfiú meglepő őszinteséggel, és kellő humorral szemléli, kommentálja az őt körülvevő felnőtteket, az iskolát (!), és kisöccsét. Bevállalósabb tanár nénik adják nyugodtan Rosszcsont Peti valamelyik papírkötéses változatát, biztos más szemmel néz majd rájuk még a legkezelhetetlenebb diákja is, ezt vagányabb lányoknak is nyugodtan lehet, de aztán szeptemberben semmin ne csodálkozzanak... Két nagy kedvenc íróm van, akiket biztos, hogy sajnos nem ismernek a tanítónénik, az egyik Paul Maar. A Felbukkan egy szombóc című könyvét nem tudtuk letenni tavaly nyáron, szinte egy nap alatt kiolvastuk, ez unisex könyv, lányoknak meg a Tessék engem megmentenit kell venni, erről is írtunk már bővebben. Líraibb hangvételű könyv a Sári, Samu és a titok, egy fiatal és termékeny észt írótól. A könyvben a valós világ keveredik az álomvilággal, ahova mindenki vágyik, de a humoros, könnyed mese bővelkedik csínytevésekben is.

A 3.-4. osztály könyvei összemosódnak, egyrészt nagyobb a választék, másrészt az olvasási kedv is ilyenkorra jön meg igazán mindenkinél. Egy Lázár Ervin vagy esetleg egy Kövér Lajos színre lép.
A nagyon jó olvasók már garantáltan belekóstoltak Ruminibe, és biztos, hogy valamelyik, még nem olvasott kötetnek örülnek, főleg, hogy nemsokára itt a NEGYEDIK!
A történelem iránt vonzódóknak a Scolar Kiadó Idődetektív-sorozata részei biztos nyerők, ez sem túl drága, viszont meglepő aprólékosságal, nyomozással, és hiteles történelmi háttérrel tényleg jó szórakozást jelent.

Sportos vagy lókedvelő tanítványunk Csoda és Kósza kalandjain fog hatalmasakat kacagni, itt lehet, hogy néha bele kell segítenünk az olvasásba (szerintem kicsik a betűk, de ez csak néhány gyereket zavar), de legalább minket is magával ragad majd Czigány Zoli fergeteges stílusa, és Baranyai rajzai. És persze tipikus nyári olvasmány a Szeleburdi család (ez sok helyen kötelező is) és nyári párja, a Hajónapló.

Sokan keresték a Pagonyban is Harisnyás Pippit, most végre újra megjelent, és ezt is nyugodtan lehet ajándékozni, élvezni fogják fiúk-lányok egyaránt.
Nagyon szép művészi könyv, és sajnos nem sokan ismerik a Barrus Kiadó két könyvét, A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin-t, és A repülő masina, a furfangos Hold és Leonardo-t. Én ajánlom, hiszen ez a két kötet valóban ajándék, igényes illusztrációkkal ismerteti meg a gyerekeket a két zseniális művésszel.
Nagyon szuper és szerintem bevállalható a General Press Shakespeare-sorozata, emészthető szöveg, mesés illusztrációkkal, a legkönnyebben emészthető talán a Szentivánéji álom. az Óz, a csodák csodája a gyönyörű Szegedi Kati illusztrációkkal is maradandó ajándék.

Ne felejtsük, hogy a tanév nemcsak a srácoknak, meg nekünk ér véget, hanem a tanerőknek is... Aktív szülői gárdák filóznak hosszasan, hogy milyen osztályajándékkal lepjék meg őket, és már biztos mindenki lefutotta a különböző személytelen ajándékutalványos köröket. Ha meg ráadásul döbbenten állunk, hogy miért kell másodikos fiúnknak nyáron A két Lottit-olvasni, akkor egy szokatlan megoldással rukkolunk elő. Lepjük meg a tanító nénit általunk válogatott kortárs könyvekkel, olyanokkal, amiket mi olvasunk otthon, és talán ő még csak nem is hallott róla.

Kapcsolódó cikkek