Karácsonyra: mondókázzunk!

Új verses lapozók, Móra Kiadó

2012. december 5.Hanna

cimkék: jó könyv szemle Best of 0-3

kacagtatoA Móra Kiadó megbízhatóan jelentkezik az ünnepek előtt új lapozókkal. Ami különösen nagy öröm: most három, kortárs illusztrátor festette kötetet foghatunk kézbe, és ráadásul igen szépeket. A klasszikus, közkedvelt verseket hamarosan fejből fogjuk fújni (ha eddig nem tettük), annyiszor végig lehet lapozni ezeket a kis köteteket. Ráadásul az áruk is igen baráti.

cinegeA cinege cipőjét, Móra Ferenc versét Keszeg Ágnes rajzai kísérik (Hanna hintája, Ez egy susogó levél). Tőle megszokott pasztell színek, törékeny figurák sorakoznak a varga előtt. A cipőket valódi anyagmintákból vágta ki, de maguk a figurák is részben anyagokból vannak összemontázsolva. Aki vaskos kontúrokra és teli színekre vágyik, az ne ezt a könyvet keresse, akinek azonban hiányzik egy kis változatosság, érdekes részletek, annak éppen ez a lapozó fog kelleni.

KacagtatoAmikor messziről megláttam a Kacagtató sorozatot, arra gondoltam, hogy a Móra kiadó is beszállt a népi mondóka bizniszbe. És mennyire megörültem, hogy ehelyett valami újat hoztak: a mondókákhoz társuló ölbéli játékokat keresztezték magyar költők ritmusos, mondókaszerű verseivel. Ráadásul minden oldalpáron a rövid, könnyen tanulható vers mellett a játék, mozdulatsor leírása is szerepel. (A válogatás és a leírások J. Kovács Judit munkái.) Mivel én nagyon szeretek verset mondani (és ezzel már a gyerekeimet is megfertőztem), és eddig is tapsoltunk, kántáltunk, höcögtünk vers közben, mert szerintem a bölcsis-kisovis korban a vers leginkább a nyelv ritmusáról, érzéki befogadásáról szól, ezért ez a kötet igazán telitalálat szerintem. kac2Ráadásul gyönyörű mind a kettő, Szalma Edit mély, meleg színei, kedvesen bumfordi, de a kicsiknek is felismerhető, érthető rajzai szerintem úgy fognak bevésődni a gyerekfejekbe, mint az enyémbe régen a Reich Károlyéi. Pásztohy Panka is hozza a tőle megszokott, mindent tudó minőséget, az újabb könyveire jellemző őszies színeket és finom textúrákat, és ahogy eddig is, most is belecsempész valami újat: minden oldalra egy pici gyerekrajzot.

mitNem kortárs illusztrátor munkája, újramegjelenés, de Nemes Nagy Ágnes nagyszerű verse miatt idetartozik a Mit látunk az utcán? - a vers végigkísér a közelekedésen, és nagy segítséget nyújthat, ha a gyerekek netán, esetleg, nagynéha nyafognának hazafelé az oviból. Lapozzuk sokat, hogy ők is fejből fújják hazafelé. Szecskó Tamás rajzaival.

Fertőződjön meg hát más is ezzel a versmondogató-szokással. Már csak azt várom, hogy a Kacagtató 3-ban meg 4-ben kortárs költőink verseihez adjunk játékos útmutatót, hogy végre őket is fejből lehessen fújni.