Karácsonyra: mondókázzunk!

Új verses lapozók, Móra Kiadó

cimkék: #szemle #jó könyv #Best of

A Móra Kiadó megbízhatóan jelentkezik az ünnepek előtt új lapozókkal. Ami különösen nagy öröm: most három, kortárs illusztrátor festette kötetet foghatunk kézbe, és ráadásul igen szépeket. A klasszikus, közkedvelt verseket hamarosan fejből fogjuk fújni (ha eddig nem tettük), annyiszor végig lehet lapozni ezeket a kis köteteket. Ráadásul az áruk is igen baráti.

A cinege cipőjét, Móra Ferenc versét Keszeg Ágnes rajzai kísérik (Hanna hintája, Ez egy susogó levél). Tőle megszokott pasztell színek, törékeny figurák sorakoznak a varga előtt. A cipőket valódi anyagmintákból vágta ki, de maguk a figurák is részben anyagokból vannak összemontázsolva. Aki vaskos kontúrokra és teli színekre vágyik, az ne ezt a könyvet keresse, akinek azonban hiányzik egy kis változatosság, érdekes részletek, annak éppen ez a lapozó fog kelleni.

Amikor messziről megláttam a Kacagtató sorozatot, arra gondoltam, hogy a Móra kiadó is beszállt a népi mondóka bizniszbe. És mennyire megörültem, hogy ehelyett valami újat hoztak: a mondókákhoz társuló ölbéli játékokat keresztezték magyar költők ritmusos, mondókaszerű verseivel. Ráadásul minden oldalpáron a rövid, könnyen tanulható vers mellett a játék, mozdulatsor leírása is szerepel. (A válogatás és a leírások J. Kovács Judit munkái.) Mivel én nagyon szeretek verset mondani (és ezzel már a gyerekeimet is megfertőztem), és eddig is tapsoltunk, kántáltunk, höcögtünk vers közben, mert szerintem a bölcsis-kisovis korban a vers leginkább a nyelv ritmusáról, érzéki befogadásáról szól, ezért ez a kötet igazán telitalálat szerintem. Ráadásul gyönyörű mind a kettő, Szalma Edit mély, meleg színei, kedvesen bumfordi, de a kicsiknek is felismerhető, érthető rajzai szerintem úgy fognak bevésődni a gyerekfejekbe, mint az enyémbe régen a Reich Károlyéi. Pásztohy Panka is hozza a tőle megszokott, mindent tudó minőséget, az újabb könyveire jellemző őszies színeket és finom textúrákat, és ahogy eddig is, most is belecsempész valami újat: minden oldalra egy pici gyerekrajzot.

Nem kortárs illusztrátor munkája, újramegjelenés, de Nemes Nagy Ágnes nagyszerű verse miatt idetartozik a Mit látunk az utcán? - a vers végigkísér a közelekedésen, és nagy segítséget nyújthat, ha a gyerekek netán, esetleg, nagynéha nyafognának hazafelé az oviból. Lapozzuk sokat, hogy ők is fejből fújják hazafelé. Szecskó Tamás rajzaival.

Fertőződjön meg hát más is ezzel a versmondogató-szokással. Már csak azt várom, hogy a Kacagtató 3-ban meg 4-ben kortárs költőink verseihez adjunk játékos útmutatót, hogy végre őket is fejből lehessen fújni.


Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek