Kávé mellé - játékok esőben

cimkék: #kreatív #ismertető #Hanna blog

Közeledik a Könyvfesztivál, ami nem csak a felnőttkönyvek ünnepe, hiszen már tavaly is külön épülete volt a gyerek- és ifjúsági irodalomnak, rengeteg standdal és gyerekprogrammal. Vihar előtti csend, mindenki erre készül, szépen sorban jönnek ki a szebbnél-szebb új kiadványok, melyeknek a bemutatója a következő egy-két hétben lesz, hogy aztán ott helyben majd döntésképtelenül kóvályogjunk a Naphegytől a General Presshez, a Pagonytól a Mórához, mert mindent azért mégse... Vagy mégis.

Addig viszont legyen valami egészen más! Szombaton volt a Pagonyban a tépkedős-ragasztós könyvvel való kézműves foglalkozás, nemrég olvashattunk interjút a szerzővel a honlapon, pénteken írtam a folyóiratokról, melyekben szintén sok-sok feladat található. Pár olyan füzetet ajánlok, melyek ebben az esős időben jó elfoglaltságot jelentenek otthon, Papp Eszti összes kézműves ötletét megcsináltuk már.

Az első maga a tépkedős-ragasztós könyv. Tapasztalatból mondom, hogy 3-10 éves korig használható darab, a különböző korosztályok különböző módon tudják felépíteni a rajzokat: a kisebbek csak nagyobb fecniket ragasztgatnak nagyjából az ábrák kontúrjai közé, a nagyobbak pedig egész kis mozaikokat rakhatnak ki. Viszont még a nagy fecnikkel is nagyon szép képeket lehet létrehozni egyszerű technikával, ami sikerélmény azoknak gyerekeknek, akik már megpróbálják lerajzolni a körülöttük levő dolgokat, de a kézmozgásuk még nem elég finom ehhez. És persze a tépkedés meg a kis fecnik csippentése éppen ezeket a finom kis izmokat meg mozgásokat fejleszti, szóval a szórakozás mellett akaratlanul is segítjük a későbbi írás- és rajzolástanulásban a gyereket. Jók az egyszerű rajzok, a kiegészítendő sokféle kép és ötlet és a nagyon színes, nagyon mintás papírok. Nálunk a képek kiegészülnek még mindenféle beragasztással, saját ötlettel is, sokukból jó kis ajándék lett családtagoknak. A sorozat másik kötete a firkálós-rajzolós, hasonlóan az ovis kortól a kisiskolásig jó elfoglaltság.

Hagyományos színezőből számtalan van a boltokban, a legbugyutább állatostól a mainstream Hercegnőkig és Verdákig, no meg egy szekérderéknyi Kisvakond. Mindenesetre ha unjuk a rózsaszínt, akkor ajánlom a Pettson és Findusz kifestőkönyvét, elég nagyok az ábrák, hogy kisebbek is tudják színezgetni, és elég vastag a papír, hogy akár festeni is lehessen. Van benne egy csomó nagyon aranyos matrica a tévésorozat képeivel, ami szintén bejön a legtöbb gyereknek.

A kifestők közül abszolút kedvenc volt nálunk Ocztos István Ki az? Mi az? című kicsi könyve, melyben összefüggő vonalakkal van egy-egy állat vagy ember felrajzolva egy kis oldalra. Belátható mérete és egyszerű formákból összeálló figurái a kisebbeknek is könnyen színezhetővé teszik, ráadásul nagyon látványos a teljesen kiszínezett oldal.

Az ovis korosztályból vannak sokan, akik a számunkra talán unalmasnak tűnő, ismétlődő feladattípusokat is nagyon szeretik: a számolós, összehasonlítós, vonalvezetős feladatokat. Ezekből is nagyon sok van a piacon, igen változó színvonalúak. Én az Okos ceruzát ajánlom, ami ugyan sajnos nem annyira szép kiállítású könyv (a papírja és az oldalak elrendezése sem az igazi) de Mester Katának köszönhetően jó és kisgyerekes rajzokkal van tele. Mivel elég tág korosztálynak szánták (3-10 éveseknek), válogatni kell a nehezebb és könnyebb feladatok közül.

Ha valaki külföldről szokott könyveket rendelni, akkor a színező-vagdosó-számolós könyvek közül kikeresheti a német Oetinger kiadó Finduszos foglalkoztatóit. Nagyon szépek a képek, nem a rajzfilm, hanem az eredeti Nordqvist rajzokból készültek, és jók a feladatok is, egyedül és meg tudja csinálni őket egy óvodás, ráadásul ha ismeri és szereti a Findusz-meséket, akkor külön élvezet felismerni, hogy melyik feladat melyik mesére utal. Az angolok közül pedig a szintén közkedvelt Tesz-vesz városhoz kapcsolódó vagdosós-színezős könyvet ajánlom, rengeteg feladat és dísz és ötlet van benne, és hát nagyon szép és aranyos, mint az összes teszvesz.

Nagyobbaknak ajánlom az Irka-firka két kötetét. Ezeket a könyveket német grafikus tanulók rajzolták, fantáziadús, mulatságos és kreatív feladatokkal van tele: tovább kell rajzolni a képeket, hol frizurát, hol bajuszt, hol félelmetes szörnyet, hol vakondok járatait kitalálni. Még felnőtteknek is jó szórakozás, ha a gyerekek hagynak kibontakozni.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek