Keress, böngéssz, fedezz fel!

új könyvek a Pagonyban

cimkék: #szemle #jó könyv

Három nagyon friss könyvet ajánlunk, velük könnyebben átvészelhető a hosszú és unalmas január. Van köztük egy vakondos böngésző, egy szuper fejlesztő füzet és egy iskolásoknak való, nagyon részletes erdei panoráma könyv. Kalandra fel és máris repül az idő!

Tóth-Kása Ottília könyvei, azaz foglalkoztatói a saját kiadású köteteink után a legnépszerűbbek a Pagonyban, nem győzők eleget rendelni belőlük. A népszerű firkálós, tépkedős, hajtogatós, vágós, nos és zakatolós után most egy készülő szakkézikönyv munkafüzetét ajánlom. A szülőknek, pedagógusoknak szóló Mit tegyek, hogy még jobb legyek című könyv a készségek, képességek gyakorlásáról, javításáról, fejlesztéséről szól majd, és ehhez jelennek meg szép sorban a gyerekeknek szóló fejlesztőfüzetek. Igen, ezek valóban füzetek, ne a megszokott, hatalmas és vastag foglalkoztatókat keressétek majd, de legalább így könnyebben elfér a táskában. Az első rész az Elrejtetten! Megtalálod? címet viseli, és igencsak szemfüles megfigyelést igényel. A füzetben minden oldalon egy-egy nagy képet találsz, ahol elrejtett tárgyakat kell megkeresned, de ehhez három felkínált lehetőség közül kell választanod, ráadásul az első 10 oldalon vicces versek is segítenek eligazodni. Néha bizony még én is percekig pásztáztam a képet, hogy megtaláljam a megfelelő apró részletet, mert pontosan fel kell ismerni a formákat, mintákat. A képek mind fekete-fehérek, tehát ha már mindegyiket sikeresen megfejtettük, ki is színezhetjük őket. A kiadványt 5-10 éveseknek ajánlja a szerző, de együtt is jó családi móka keresgélni.

Kisvakond mindent visz, és most hogy már Zdenek Miler halála miatt biztos nem jelenik meg újabb mesekönyv, sorban jelennek meg a képes, nagy alakú kötetek. A kisvakond nagy böngészője után egy hasonló, nagy formátumú kiadvánnyal jelentkezett a Móra. Ez egy úti böngésző, ahol kisvakond az egész világot bejárja: erdő-mező, nagyváros, téli hegy, tengerpart, szavanna. Minden oldalpáron feltűnnek a különböző kötetekből jól ismert képek, ott az autó, a léghajó, és persze az összes barátja is, béka, nyuszimama, egér, sas, süni és persze kisvakond minden mennyiségben, engem mondjuk zavar a sokszorosan multiplikálódott kisvakond, nem is tudom, hogy magyaráznám el, miért vannak ennyien. A képeket órákig lehet böngészni, közben felidézhetjük a meséket, vagy egészen új kalandokat találhatunk ki. A masszív, de vékony kötet jó helyen lesz a kocsiban, ha esetleg mostanában indultok hosszabb útra, és ha a fejedben van az összes vakondos mese, akkor nyert ügyed van.

Főleg a természet, az állatok és a növények iránt érdeklődő kisiskolásoknak,esetleg már nagyobb óvodásoknak szól a Feltárul a természet című sorozat most megjelent második kötete. Az erdő nappal és éjjel igazi kuriózum, én már gyerekként is nagyon élveztem a kihajtható képeskönyveket, na, ez pont ilyen. Színes, rajzos, és valóban érdekes, informatív. A négy oldalas panoráma kép után csak lapoznod kell, és legnagyobb részletességgel lesheted meg az északi félteke erdejét, megismerheted milyen fák nőnek, milyen az aljnövényzet, milyen állatok élnek a fákon, a bokrok között vagy a föld alatt. A képek alatt pár mondatos leírást találsz az adott állatról vagy növényről. Soha nem láttam még lármás lappantyút, de ha legközelebb kirándulni megyünk, legalább tudom már, hogy néz ki. Ha már unod a nappali erdőt, akkor zseblámpa nélkül csavaroghatsz az éjszakai erdőben, én is ebből a könyvből tudtam meg, hogy a mosómedve éjjel indul útnak. A kötet Schmidt Egon hiteles fordításával jelent meg, és nem csodálkoznék, ha természetrajz órára is becsempészné a fiam, mindenesetre jobban használható, mint némelyik tankönyv...

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek