Két iskolai vagány Finnországból

Risto Rapper és Ella Lappföldön

cimkék: #jó könyv

A finnek tényleg a rokonaink. A finn irodalomban van valami lepukkantság, valami északi szocreál. A tanár bácsik, az apukák, a humorosra vett frusztráció. És persze nagyon skandináv is, olyan, amilyen magyar könyv csak ritkán tud lenni: szókimondó, didaktikától mentes, a tanárokat és diákokat egyaránt kicsúfoló, amiben a végén persze senkinek nincs igaza.

Timo Parvela: Ella Lappföldön, Pongrác, 2013.

Az Ella sorozat nagy rajongója vagyok, mert ez az a könyv, amin mindig hangosan és könnyesre nevetem magam. Az alaphelyzet: egy teljesen neveletlen iskolai osztály, a szokásos alaptípusokkal (avagy inkább azok karikatúráival): az árulkodós, a nyafogós, a verekedős, a jógyerek, és a többi, csak úgy eszeveszetten összevissza gyerekkel, akik irányíthatatlanul mozognak és beszélnek és zajonganak. Nem csoda, ha egyébként a talpig jószándék tantó bácsi folyton menekülne és teljesen idegroncs: csak a felesége tartja mindig vissza, és próbálja a normális megoldások irányába terelni. Ebben a kötetben ez nem annyira sikerül, mert a tanító bácsi osztálykiránduláson nem az eredet, tengerparti úti célon köt ki, hanem Lappföldön, az apukájánál. A helyzetkomikum forrása két dolog: az egyik, hogy a gyerekek azt hiszik, hogy a Mikulásnál vannak, aki manókat akar csinálni belőlük, és ezért mindent félreértenek. A másik, hogy a tanító bácsi folyton küzd az apjával a gyerekkori sérelmek miatt, és el akar menekülni mindenféle raffinált módon, aminek persze rossz vége lesz. A könyv kiált egy jó kis megfilmesítésért, annyira pörgős és vicces. Minden kisiskolásnak jó szórakozás.(Hanna)

Sinikka Nopola - Tiina Nopola: Risto Rapper és a rettenes kolbász, Cerkabella, 2013

Risto Rapper már az első kötet megjelenésével biztos helyet foglalt magának a kedvenceim között. Risto tíz éves, rettentő hangosan dobol - aminek ebben, a Budapesten játszódó történetben jó hasznát veszi-, együtt él a szórakozottságra hajlamos, sokszor furcsán viselkedő nagynénjével, Reginával. Risto mentes mindenféle sallangtól, története nem hordoz nélkülözhetetlen tanulságokat - talán ez az, amitől annyira szerethető, és bármikor jókedvre derít. Az előző részben nyomozott, megismerkedett Lindberg úrral és a kutyájával, elveszett és megkerült. Regina Ristot is magával rántva most a kolbász-bizniszben szeretne elmélyedni, ezért Budapestre utaznak, hogy találkozzanak Pörkölt Budával (nem Bömböl Budával), aki kolbászvásárlásban verhetetlen. Innen indul a történet: Regina és Risto, a furcsa pár, a libegőhöz tartó busz utasait sakkban tartják, elveszítenek egy pénztárcát, véletlen lopásba keverednek, megismerkednek a vásárcsarnok kolbászkínálatával, majd egy váratlan letartóztatás következik...az események hömpölyögnek, és nehéz megállni, hogy folyamatosan ne nevessünk a rengeteg helyzetkomikumtól. Sikerül megoldani Ristonak, hogy kiszabadítsa Reginát? Ki siet a megmentésükre? És mik azok a varsák? Ha egy igazán vicces könyvre vágyunk, amit 8-10 évesünk vígan olvas, mindenféle noszogatás nélkül, akkor Risto Rapper tökéletes választás. (Sugi)

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek