Kézművesek (nem csak) hétköznapokra

Djeco-s kreatív csomagok

cimkék: #szemle #játék #kreatív #Hanna blog #Húsvét

A Djeco kreatív termékei a legötletesebbek és legszebbek közül valók. Neves francia illusztrátorok tervezik és rajzolják ezeket a játékokat. Az alkalmazott technikák a gouche-tól az akverellen keresztül a kollázsig terjednek. A nagyobb és drágább dobozok komplexebb feladatokat tartalmaznak, de rengeteg olyan apróságot találunk a Djeconál, ami kisebbeknek is jó, és több délutánra izgalmas kézműves elfoglaltságot ad – még a szülők is élvezni fogják (sőt, alig álljuk meg, hogy ne magunknak vásároljunk). Ráadásul nagyon jó kis ajándék kisebb alkalmakra: szülinapra testvérajándék, mikuláskor, húsvétkor, ovis-iskolás barátoknak.

Kezdem a matricákkal! Ránézésre csak egy halom apró matrica, ám ha jobban megnézzük, a legtöbb valamilyen játékos feladatot is tartalmaz. (Bár amelyik csak matrica, az is sokkal szebb a legtöbb bolti matricánál, ráadásul 160 darab van egy csomagban, ehhez képest kifejezetten olcsók, és hosszú ideig lehet „adagolni”).

Ilyen az öltöztető matrica, ahol a kis Juliettára lehet ruhát matricázni. A Napfelkeltéhez kis füzet tartozik, amelyet ha követünk, akkor művészi képet készíthetünk a fóliamatricákból. De ha nem akarjuk követni, akkor is a festett alapon saját képet készíthetünk. Ugyanezen az elven működik a cirkuszos matrica is. A végeredmény igazi sikerélmény: mint egy valódi képeslap, ki lehet rakni a falra!

Emlékszem, milyen fontos volt általános iskolában, hogy különleges meghívót küldjünk a barátainknak egy-egy szülinapra vagy bulira: erre jó a meghívós matrica-készlet, amiben színes papír, boríték és rengeteg díszítésre való csilivili matrica áll rendelkezésre, hogy menő meghívókat küldözgessünk. Fiúknak is!

A tematikus matricagyűjtemények is kiválóan alkalmasak arra, hogy feldobjunk velük saját képeket: mi például a Tom kis világából készítettünk képet: a kisebbnek én rajzoltam a hátteret, pár házat, utat, parkot és építkezést, a nagyobb megoldotta magának, és már csak be kellett népesíteni a rajzot a különböző szereplőkkel. A kész kép szintén kikerült a falra, annyira döbbenetesen jól nézett ki. Autó-orientált porontyoknak van ebben a témában is matrica.

A királylányos, lovagos, kalózos és tündéres matricából pedig mese készülhet: itt is elég egy hullámos zöld vonal, és kész a domboldal, amin állhat kastély, fellovagolhat a királyfi, epedezhet a királylány. Vagy egy pár virág, amin repkednek a tündérek. Az állatosból pedig állatkertet készítettünk: pár karika, pár vonal, és kész vannak a ketrecek, az állatok kaphatnak aztán mindenféle színes ennivaló, rajzolhatunk nekik tavat és sivatagot, ízlés szerint.

Ha a matricákat egy időre meguntuk, és már ügyesebb kezű a gyerekünk, akkor jöhetnek a Djeco egyszerű hajtogatói! Az a jó bennük, hogy szemben a legtöbb bonyolult és halovány origamis cuccal, aminél egy milliméteren múlik minden, a jó koncepciónak és a grafikának, az ütős színeknek köszönhetően pár egyszerű lépésből tényleg nagyon szép darabok készülnek. Nálunk a kedvenc a négy babafej volt: négy kendős babát, egy vöröshajút, egy keletit, egy feketét és egy délit hajtogathatunk. A hajtási csíkok be vannak jelölve. A papírok felén rajta vannak az arc elemei, másik felére magunk ragaszthatunk vicces alakú orrot, szemet, szempillát, piros orcát és csókos vagy esetleg kiöltött nyelvű szájakat. Nálunk pár baba hurkapálca-végre került, és így még bábnak is kiválóak voltak egy rögtönzött meséhez.

Hasonlóan jól néz ki a repülőhajtogató és a csikicsuki/sótartó készítő csomag. Ez utóbbihoz ráadásul olyan matricák is vannak, amit beragaszthatunk a belsejébe, hogy – ugye emlékszünk? – feladatokat adhassunk belőlük. De gyárthatunk saját matricát fehér lapra, hogy jósoljunk. Például hogy kinek ki lesz 10 évesen a felesége.

Kicsit profibbaknak és nagyobbaknak valók a Kokeshi babák és a hajtogatós-ragasztós robotok, ahol több darabból kell összeragasztgatni egy kis füzet alapján a babákat vagy robotokat. Igazán szép díszek lesznek, akár továbbajándékozásra is jó saját készítésű apróságok.

Végül pedig két kifestőt ajánlok, ami kicsiknek és nagyobbaknak is megteszi: mert egyszerűek, de nagyon dekoratív a végeredmény. A kifestéshez persze bármit használhatunk, de ha gondoljuk, próbáljuk meg a Djeco akvarell(gomb)festékét: nagyon jó, nagyon élénk színei vannak, nem kell ezer évig tekerni benne az ecsetet, hogy fogjon (jár hozzá egy normális ecset is), és egyáltalán nem drága. A rózsaszín árnyalatos pedig nálunk a lányok kedvence (titokoban az enyém is).

Az Állatos kifestő 5 lapot tartalmaz, amiken először össze kell kötögetni a pontokat, és aztán lehet nekiesni az ecsettel. A csomag hátulján készen is láthatóak, de persze nem kell azt követni. A cuki és szép grafikán kívül a legjobb benne, hogy igazi akvarellpapíron van, nem a szokásos felhullámozódos-átázós kifestő, és ezért még sokkal jobban néz ki rajta a festék. Nálunk 3 kinn van a falon ebből is. A másik nagyon ötletes találmány a Bársonyos színező, ahol a háttér fekete bársonyból van, és a köztük lévő nagy formákat lehet kifesteni. Ha jó élénk színekkel csináljuk (itt jöhet a filctoll vagy egy erős színű festék), akkor nagyon jól néz ki. És a kisebbek sem szaladnak ki a vonalból. Nekünk annyira tetszett, hogy filcből otthon utángyártottunk újabb képeket.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek